TBMM kulisine fısıltı ayarı! Vekiller kulaktan kulağa konuşamayınca...
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Meclis’te 15 Temmuz saldırısı sırasında zarar gören bölümlerin onarımı sırasında kulislerin de yenilenmesini istedi. Bu çerçevede Meclis kulislerinde küçük oturma grupları yerine geniş oturma grupları oluşturuldu. Bunların ortasına da büyük beyaz lake sehpalar yerleştirildi. Ancak milletvekilleri bu değişiklikten şikayetçi...
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Meclis’te 15 Temmuz saldırısı sırasında zarar gören bölümlerin onarımı sırasında kulislerin de yenilenmesini istedi. Kulislerde, bombalamadan zarar görmeyen bölümler de değiştirildi. Bunun için 2 kulis de baştan sona yenilendi.
KAHRAMAN, KOLTUKLARIN DA DEĞİŞTİRİLMESİNİ İSTEDİ
Alçı tavanlar, özel aydınlatmalar ve dev aynalarla kulis daha çok bir otel lobisini anımsatır hale getirildi. Başkan Kahraman, “5 yıldızlı otel gibi olacak” dediği kulislerde milletvekillerinin rahatı için koltukların da değiştirilmesini istedi.
GENİŞ OTURMA GRUPLARI OLUŞTURULDU
Habertürk'ten Saliha Çolak'ın haberine göre; Meclis’in koyu yeşil renkli, deri kaplı küçük koltukları ve kanepeleri yerine tay tüyü kaplı koltuk ve geniş kanepeler getirildi. Küçük oturma grupları yerine geniş oturma grupları oluşturuldu. Bunların ortasına da büyük beyaz lake sehpalar yerleştirildi.
VEKİLLER KULİS YAPAMAZ HALE GELDİ
Bu değişiklik önce milletvekillerini memnun etti. Renklerin özellikle yumuşatılmasından hoşnut olan milletvekilleri, bir süre sonra oturma düzeninin olumsuz etkilerini yaşamaya başladı. Büyük oturma gruplarında geniş halkalar halinde oturmak zorunda kalan vekiller, çoğunlukla hem diğer vekillerle hem de ziyaretçileriyle birlikte otururken, başka gruplarla da yan yana geldi. Büyük oturma düzeni nedeniyle kulisin özelliği olan fısıltıyla konuşma tarihe karıştı.
VEKİLLER ŞİKAYETÇİ OLDU
Milletvekilleri konuşurken seslerini yükseltmek zorunda kaldı. Bu da mahremiyeti tamamen ortadan kaldırdı. Kuliste “kulis” yapamaz hale gelen vekiller, Meclis yetkililerinden bunun düzeltilmesini istedi.
KÜÇÜK SEHPALAR DEPODAN ÇIKARILDI
İktidar ve muhalefet kulisinde yaşanan bu sıkıntı, Meclis’in geçmişinden gelen bir formülle çözüldü. Füreya Koral’ın 1959’da yeni Meclis binası için atölyesindeki öğrencileriyle birlikte özel olarak tasarladığı küçük seramik kaplı sehpalar, depolardan çıkarıldı. Onarılan ve temizlenen sehpalar, iktidar kulisinde büyük sehpalarla değiştirildi.
Meclis’te halen 200 dolayında Füreya Koral ve öğrencilerinin imzası olan seramik sehpa bulunuyor. Bunlar, modern dekorasyonların öne çıkması sonrasında depoya kaldırılmıştı.