Gündemde kritik konular var
İlk olarak Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya ölüm saçan koronavirüs salgını nedeniyle 17 Nisan'da faaliyetlerine ara veren Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bugün yeniden toplanıyor. Meclis’in gündeminde baro ve meslek odalarının yapısının değiştirilmesi, siyasi partiler yasası gibi pek çok konu var. İşte detaylar...
Koronavirüs önlemleri kapsamında çalışmalara ara veren Meclis Genel Kurulu, bugün toplanıyor.
Üç hafta önce CHP milletvekillerinin “Alışveriş merkezleri açık, TBMM neden kapalı?” eleştirilerine yanıt veren TBMM Başkanı Mustafa Şentop, şunları söylemişti:
“Hiç AVM ile TBMM mukayese edilebilir mi? Komik buldum bu söylemi. Ayrıca TBMM kapanmış değil ki, milletvekili arkadaşlarımız salgının en yüksek olduğu dönemde bile çok yoğun bir çalışma içine girdi. Sonrasında da çalışmalarına ara verdi. Şu dönem acil bir şey de yok. Eğer gündemde önemli ve acil bir durum varsa, hemen çağrı ile toplanabilecek durumda. Yanlış bir yaklaşım…”
GRUP TOPLANTILARI YAPILMAYACAK
Bu arada koronavirüsle mücadele kapsamında TBMM’de alınan tedbirler, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından yeni bir önlem paketi açıklanana kadar devam edecek. Bu kapsamda Meclis'teki ziyaretçi yasağı 30 Haziran'a kadar sürecek. Siyasi parti grup toplantıları yapılmayacak.
NÖBET BAKAN UYGULAMASI SÜRECEK
Milletvekilleri, genel kurul ve komisyon toplantılarına parti gruplarının belirlediği sayı oranında katılacak ve nöbet usulü çalışacak. Nöbetçi bakan uygulamasına ise devam edilmeyecek.
ÜÇÜNCÜ YARGI PAKETİ, BEKÇİLERLE İLGİLİ DÜZENLEME
Meclis açılır açılmaz genel kurulun ilk gündem maddesi mahalle bekçilerine ilişkin yasa teklifi olacak. İnfaz düzenlemesi nedeniyle görüşmeleri ertelenen üçüncü yargı paketi de Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacak.
MESLEK ODALARI VE EKONOMİK PAKET HAZIRLIĞI GÜNDEMDE
Bir de siyasetin gündeminde çok konuşulan bazı düzenlemeler var. Meslek odalarının seçim yapısında değişiklik yapılmasına ilişkin düzenlemede nasıl adım atılacağı, çarşamba günü AK Parti MYK toplantısında görüşülecek. Ardından düzenleme çerçevesinin netleşmesi bekleniyor.
Meclis'e 20 maddeden oluşan ekonomiye ilişkin torba teklifin sunulması da bekleniyor. Teklif, kredi başvuruları, faktoring işlemleri, finansal kiralama gibi konuların elektronik olarak yapılabilmesini, çekte süre uzatımını içeriyor.
CHP'nin İş Bankası hisselerinin hazineye devri ve milletvekili transferlerinin önüne geçmek için yapılacak yasal düzenlemelere ilişkin ise AK Parti yönetimi çalışmalarını sürdürüyor. Bu düzenlemeler için AK Parti ve MHP arasında temas olması da bekleniyor.