TCMB'nin swap hariç net rezervi 4.5 yıl sonra artıya geçti

Merkez Bankası analitik bilançosundan yapılan hesaplamaya göre, 29 Mayıs tarihinden itibaren Merkez Bankası'nın swap hariç net rezervi 4 yıl 2 ay aradan sonra ilk kez pozitife döndü. TCMB'nin swap ve kamu dövizleri hâriç net yabancı para pozisyonu 29 Mayıs tarihi itibariyle 1,9 milyar dolar daha iyileşerek eksi 8 milyar dolar seviyesine geldi. İşte detaylar...

Hazine'nin TCMB'de tuttuğu 8,8 milyar döviz mevduatı da hesaba dâhil edildiğinde manşet rakam yaklaşık artı 0,9 milyar dolar seviyesine gelerek 4,5 yıl ardından artıya geçti. Bankacılar, Hazine'nin TCMB'de tuttuğu dövizi eurobond ödemesinde kullanacağı için hesaplamalarımıza dâhil etmiyor. Bankacı yorumlarında, “TCMB bu süratle giderse haftaya neresinden tutarsan tut rezervlerin artıya geçtiğine de şahit olacağız” deniliyor.

TCMB'nin swap hariç net rezervi 4.5 yıl sonra artıya geçti

Swap hariç net rezervler en son 20 Mart 2020’de pozitifti. Bu yıl 29 Mart haftasında -65,5 milyar dolarla en düşük seviyeyi görmüştü. Yerel seçimlerin ardından Merkez Bankası’nın rezerv için döviz alımları, yabancı yatırımcıların girişi ve yurtiçi yerleşiklerin dövizden TL’ye geçişi swap hariç net rezervleri pozitif seviyeye taşımada etkili oldu. Öte yandan Merkez Bankası haftalık verilerine göre net uluslararası rezervleri 24 Mayıs itibarıyla 6 milyar 509 milyon dolar artış ile 40 milyar 349 milyon dolar oldu. Bu arada Merkez Bankası'nın swap hariç net rezervi de geçen hafta 9.7 milyar dolar artışla -5.1 milyar dolar seviyesine geldi. Bir önceki hafta -14.8 milyar dolar seviyesindeydi. Merkez Bankası toplam rezervleri ise 17 Mayıs'taki 139.1 milyar dolardan 24 Mayıs haftasında 142.2 milyar dolara yükseldi.

TÜİK'e göre, Türkiye'nin ihracatı, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 artışla 19 milyar 254 milyon dolar, ithalatı ise yüzde 4 yükselerek 29 milyar 117 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığı 9 milyar 863 milyon dolar olurken, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 66,1'e geriledi. Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, nisanda yüzde 3,9 azalarak 17 milyar 985 milyon dolardan 17 milyar 291 milyon dolara geriledi.

TCMB'nin swap hariç net rezervi 4.5 yıl sonra artıya geçti ile ilgili etiketler ekonomi TCMB döviz Dolar altın
GÜNÜN VİDEOSU

500 bin İsrail vatandaşı harekete geçti: Binyamin Netanyahu'ya yol gözüktü!

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de 500 bin İsrail vatandaşı 6 esirin ölümünün ardından, Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetine Gazze'de ateşkes sağlanmasını öngören teklife imza atmaları için çağrı yaptı.