Tedarik zinciri sıkıntısında iyiye gidiş sinyalleri
Emtia fiyatlarından nakliye maliyetlerine tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılarda en kötü dönemin geride kaldığına dair görüşler yaygınlaşırken, pandemi döneminde aşılamanın da artması ile sıkıntıların gitgide aşılması öngörülüyor.
İktisatçı ve analistler, arz da yaşanan eksikliklerin 2022’ye kadar sürmesini beklerken, salgının kontrol altında tutulamaması halinde darboğazların tekrarlanabileceği uyarısında bulunuyor. Dünya çapında arz sıkıntıları endişelendirmeye devam ederken, nakliye maliyetleri ve emtia ücretleri gibi göstergeler tedarik zincirindeki sorunların giderilmeye başlandığına dair sinyaller veriyor.
Artan ham madde fiyatları, çip eksikliği, limanlardaki yoğunluklar, lojistik sektöründe çalışan eleman yetersizliği gibi sorunlardan kaynaklanan tedarik sıkıntısı ülke ekonomilerine büyük bir sorun olmaya devam ediyor.
Tedarikte toparlanma mücadelesi sürerken nakliye maliyetleri, emtia fiyatları ücretleri, koronavirüs salgınına karşı aşılama oranı, firmaların finansal görünümü gibi göstergeler tedarik zincirindeki sıkıntıların azalmaya başladığı yönünde izlenim veriyor.
NAKLİYE MALİYETLERİNDE DÜŞÜŞ
Navlun pazarlarındaki taşımacılık maliyetleri göstergesi Baltık Kuru Yük Endeksi BDI, Ekim ayı başında 5 bin 650 puan ile 2008'den beri en yüksek değerine ulaşmasının ardından tekrar düşüşe geçti. Dünya ekonomisi hakkında fikir veren öncü göstergelerden olan endeks 4 Ekim itibariyle 3 bin puanın altında ölçümlendi.
Çin'in birçok limanında tıkanıklığın hafiflediği aktarılırken, ABD’de Los Angeles Long Beach konteyner limanının da ise yığılmanın devam ettiği haberleri geliyor. Çin'de artan demir cevheri stoklarının da büyük kuru yük gemilerine olan talebi yavaşlattığı belirtiliyor.