Tek yumurta ikizi nasıl olur? Tek yumurta çift yumurta ikizi farkları nelerdir?
Tek yumurta ikizi nasıl olur merak edenler araştırmalara başladı. Hiç beklemediğiniz anda birden bire karşınıza çıkan ikiz kardeşlerin, birbirlerinin kopyası olacak kadar olan benzerliği sizi şaşırtabilir. Peki ikiz kardeşler neden birbirlerine çok benzer? İkiz kardeşleri ayırt etmenin bir yolu var mı?
Tek yumurta ikizi ile çift yumurta ikizi arasındaki farklar nelerdir merak ediliyor. Çoğul gebeliklerde anne karnındaki kardeşlerin birbirlerinden ayrılan temel özelliklerini sizler için araştırdık. İşte tek yumurta ikiziyle çift yumurta ikizleri arasındaki farklar..
TEK YUMURTA İKİZİ NASIL OLUR?
Fiziksel anlamda birbirlerine tıpa tıp benzerliğiyle dikkat çeken ikiz bebekler, pek çok çiftin sahip olmak istediği bir hayaldir. Bunun için çiftler her ne kadar çeşitli yöntemleri deneseler de çoğul gebelik türünde en birincil etken genlerdir. Akrabalık bağlarında ikiz bebek doğurma ihtimalinin fazla olduğu bu tür hamileliklerin oluşması iki şekilde gerçekleşiyor. Çift yumurta ya da tek yumurta ikizi olarak dünyaya gelen bebeklerde, çift yumurta ikizi olabilmek için iki yumurtanın baba adayından gelen 2 adet sperm ile döllenmesiyle 2 zigot meydana gelerek çift yumurta ikizlerini oluşturur. Tek yumurta ikizlerinde ise yumurtayı baba adayından gelen 1 adet sperm döllüyor. Oluşan 1 adet zigotun bölünmesiyle tek yumurta ikizi oluşuyor.
Dünyaya gelen ikiz bebeklerin tek yumurta mı yoksa çift yumurta mı oldukları doğum esnasında uzmanlar tarafından kolaylıkla anlaşılabilir. Bazı ikiz bebekler, büyüdüklerinde birbirlerine tıpa tıp benzeseler de bazıları tamamen farklı olabiliyor. Peki bu duruma neden olan tek yumurta ikizleriyle çift yumurta ikizlerinin farkları neler? İşte o özellikler...
TEK YUMURTA ÇİFT YUMURTA FARKLARI NELERDİR?
1- Tek yumurta ikizlerinin cinsiyetleri her zaman aynı olur iken, çift yumurta ikizlerinde cinsiyetler farklı olabilir.
2- Tek yumurta ikizlerinde 1 zigot, çift yumurta ikizlerinde 2 zigot meydana gelir.
3- Tek yumurta ikizlerinin genotip ve fenotipleri birebirdir. Ancak, çift yumurta ikizlerinde farklıdır.
4- Çift yumurta ikizleri birbirlerine benzemeyebilir, tek yumurta ikizleri birbirlerinin kopyası gibidir.
5- Her iki ikiz türünde de 2 göbek bağı bulunur.
6- Tek yumurta ikizlerinin genetik yapıları aynı olur.
7- Çift yumurta ikizlerinin ayrı ayrı plasentası ve su kesesi vardır. Tek yumurta ikizlerinde ayrılmayı gerçekleştiren döllenme 1-4 gün arasında gerçekleşirse ikizlerin ayrı plasenta ve su kesesi olabilir. 4-8. gün arası meydana gelirse tek bir plasentada 2 ayrı su kesesi oluşacaktır.
8- Tek yumurta ikizlerinde doğal bir klonlama söz konusu olacağından fiziksel olarak birbirlerine çok benzerler.