Teknoloji hisselerinde deprem yaşandı

Microsoft işletim sistemindeki sıkıntı nedeniyle tüm dünyanın durduğu arızadan sonra şimdi de teknoloji hisselerinde yaşanan değer kaybı yatırımcıları panikletti.

ABD'de hayal kırıklığı yaratan ve beklentiyi karşılayamayan Google (Alphabet) ve Tesla bilançoları ardından bu sabah olumsuz hava küresel çapta hissedildi.

Dün geceyi risk iştahı denince akla gelen ve teknoloji hisselerinin işlem gördüğü ABD'nin Nasdaq endeksi, Alphabet ve Tesla'nın vasat kazançlarının "Muhteşem Yedili" hisselerinin zaten yüksek değerlemelerindeki yatırımcı güvenini sarsmasıyla %4'e yakın düşerek 2022'den bu yana en kötü tek günlük düşüşü yaşadı.

İKİ HAFTALIK KAYIP YÜZDE 7

Son iki haftada Nasdaq'ın kaydettiği düşüş yüzde 7 seviyesine ulaştı.

Kıbrıs İktisat Bankası Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu, “Bu sabah Asya piyasalarında da ya da küresel teknoloji hisselerindeki düşüşün ivme kazandığını görüyoruz. Yatırımcılar riskli varlıklardan çıkarken, güvenli limanlara akın etmeye devam ediyor. Şöyle ki, uzun bir süredir devamlı kan kaybeden ve yüksek dolar faizi karşısında ezilen yaralı aslan Japon Yen'i, Japonya Merkez Bankası'nın haftaya Salı günü faiz artırmaya hazır olduğu yönünde artan inanışların da yardımı, ya da piyasa aktörlerinin daha az riskli varlıklara yönelmesiyle destek buluyor. Bültenlerimizde teknik bir bakış açısıyla Japon Yeninide dolar karşısında 158 seviyesinin aşağıya geçilmesi ile büyük bir değer kazancı yaşanacağına dikkat çekmiştik. Nitekim, YEN dolar karşısında bu sabah 152 seviyelerine kadar gelirken, son iki haftada neredeyse %10 değer kazandı” diye yazdı.

Değirmencioğlu, Teknoloji hisselerinin önderliğinde yaşanan global kaçıştan kıymetli madenlerin ve kripto para birimlerinin de nasibini aldığını söyledi. Değirmencioğlu şöyle devam etti: “Şöyle ki, geçen haftalarda 2,484 dolar seviyesine kadar yükselen ve rekor kıran altının ons fiyatı  100 dolardan daha fazla gerileyerek bu sabah 2,370 dolar seviyesine kadar düştü. Altında haftalık kapanışın 2,360 dolar seviyesinin altında olması, beraberinde daha sert bir düşüşü getirebileceğini göz ardı etmemek gerekiyor. Piyasa dinamiklerini anlamakta zorlandığımız gümüş cephesinde ise teknik bir bakış açısı geliştirerek 29 dolar seviyesine dikkat çekmiş, altında kapanışlarda sert aşağı yönlü bir hareket beklediğimizi paylaşmıştık. Bu bağlamda, dün 29,30 dolar civarında salınan gümüş, sert satışlara sahne olarak 27,80 dolar seviyesine kadar geriledi. Petrol fiyatları, Çin ekonomisindeki yavaşlama endişeleri nedeniyle talebin azalmasıyla birlikte altı haftanın en düşük seviyelerinde kaldı.” Analizde, “Yaşanan teknoloji kaynaklı panik nedeniyle, Wall Street'in korku endeksi (VIX) üç ayın en yüksek seviyesine yükselirken, yatırımcılar, nakit veya likiditesi yüksek kısa vadeli tahvillere sığındı.” denildi.

Teknoloji hisselerinde deprem yaşandı ile ilgili etiketler Microsoft Borsa İstanbul
GÜNÜN VİDEOSU

500 bin İsrail vatandaşı harekete geçti: Binyamin Netanyahu'ya yol gözüktü!

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de 500 bin İsrail vatandaşı 6 esirin ölümünün ardından, Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetine Gazze'de ateşkes sağlanmasını öngören teklife imza atmaları için çağrı yaptı.