Telomer tedavisi ömrü uzatıyor mu?
Ünlü şarkıcı Sertap Erener'in Telomer tedavisi gördüğünü açıklamasının ardından vatandaşlarımız bu tedavi yöntemini merak etmeye başladı. "Telomer nedir, tedavisi nasıl yapılır" sorusu ise onunla birlikte hayatımıza taşındı. 100 yaşına kadar yaşama imkanı verdiği iddia edilen tedavi yöntemi ile ilgili merak edilen sorulara cevap bulmaya çalıştık. Telomer hapı ne kadar? Sertap Erener'in iddia ettiği gibi ömrü uzatıyor mu, gençleştiriyor mu? Detaylar haberimizde...
100 yaşına kadar yaşama imkanı verdiği iddia edilen Telomer tedavisi nedir? Tıptaki son teknolojileri takip etmesi ve uygulaması ile daha öncede gündeme gelen Erener, yaşlanmayı geciktiren ve ömrü uzatan telomer tedavisine başladı. Erener, şimdi ise yalnızca birkaç kişinin uyguladığı telomer tedavisi görmeye başladı. Telomer hapı ne kadar? Sertap Erener'in iddia ettiği gibi ömrü uzatıyor mu, gençleştiriyor mu? Detaylar haberimizde...
SERTAP ERENER'İN UYGULADIĞI TELOMER TEDAVİSİ NEDİR?
Telomer tedavisi, kişinin hücre kromozomlarında bulunan ve telomer adı verilen sarmalın kısalmasını önlemek veya uzatmaya çalışmak anlamına geliyor. Sertab Erener'in deyimiyle, "Ayakkabı bağcıklarının ucundaki koruyucu plastik" gibi bir görevleri var. Fotoğraftaki yeşil renkli bölgeler telomer; bu madde herhangi bir gen kodlaması içermiyor, görevi kromozomların istenmeyen birleşmelerini ve kromozom parçalanmalarını önlemek.
Telomer, ökaryotik doğrusal kromozomların uçlarında bulunan, herhangi bir gen kodlamayan, özelleşmiş heterokromatin yapılarıdır. Telomerlerin varlığı, kromozomların uçlarının rastgele çift zincir DNA kırılmalarından koruyarak istenmeyen kromozom uçlarının birleşmesinden ya da kromozomu nükleolitik parçalanmadan korur. Kromozomların bu fiziksel korunmasının dışında, ökaryotik telomerleri, kromatin organizasyonu, kromozomların replikasyonu ve hücre çoğalması gibi önemli hücresel görevleri vardır.
Memeli telomerleri, canlı türüne, hücre türüne ve genetik geçmişe bağlı olarak 1–50 kb telomerik DNA'ya sahip olabilir. İnsan telomerleri, üreme hücrelerinde 10–15 kb'dır, fakat bazı somatik hücrelerde ve genellikle kanser hücrelerinde daha kısadır. Bu uç diziler çok iyi korunmuşlardır.
Her hücre döngüsünde biraz daha kısalıyor. Bu durum da hücre bölünme sayısını kısıtlıyor. Yani hücre yenilenme hızı ve sayısı düşüyor ve yaşlanma dediğimiz durum gerçekleşiyor. Yapılan son araştırmalar hızlı yaşlanma, düzensiz hücre çoğalmaları ve kanserin telomerle ilişkisini ortaya koyuyor.
Bunlardan en ünlüsü Bill Andrews. Ölümsüzlükçülük veya Yeni Yaşlanma olarak bilinen bir akımın öncüsü olan doktor 28 yıldır biyoteknoloji, bunun son 16 yılında da telomerler üzerine çalışıyor.
Kan ve tükürük örneği vererek bu tedavi için uygun olduğunu öğrendikten sonra telomer hapı almaya başlayan sanatçı, 6 aydır bu ilacı kullanıyor ve ilaca başladığından beri kendisini ıspanak yiyen Temel Reis gibi hissettiğini söylüyor.
Doktorlar Çin'de yetişen astragalus bitkisi içinde telomeraz enzim geninin olduğunu (telomer kısalmasını önleyen gen) keşfetmiş ve bu bitkiden ilaç üretmişler.
Bill Andrews'un 66 yaşında olduğunu ve 10 yıldır bu hapı kullanarak çok zinde kaldığını ifade eden Sertab Erener, göz bozukluğunun bile gerilediğini ve artık gözlüksüz okuyabildiğini ifade ediyor. Tabii ki bu sadece ilaçla olmamış; örneğin artık vegan olmadığını, et ve balık yediğini de söylüyor.
Bahsedilen telomer tedavisi ilacı, bitkisel besin desteği olarak geçiyor ve bilimsel olarak henüz kanıtlanmış bir etkisi yok. Telomer kısalmasını önlemek için anti-aging özelliği olan yiyecekler, C,D, E vitaminleri, Omega 3, sigara, alkol, stres, depresyondan uzak durma ve hareketli yaşam gibi aslında sağlıklı yaşam için gerekli olan temel prensipler işe yarıyor.
HÜCRE YAŞLANMASI VE TELOMERLER
İnsan telomerleri, kromozomun uç bölgesinde bulunan ve çift iplikli arka arkaya tekrarlanan 3' TTAGGG hekzanükleotid dizisinden oluşurlar [3]. Bu hekzanükleotid dizileri, kement şeklinde ilmik oluşturan (T-loop) 100–200 nükleotitlik G-zengini (G-kuyruğu) sarkan 3' tek iplikli TTAGGG dizisiyle sonlanırlar.
Telomerler her hücre döngüsünde ortalama 50–150 baz çifti azalır. Bu telomer kısalması sonuçta, hücre bölünme sayısını kısıtlar. Son zamanlarda yapılan gözlemler, telomerlerin düzenlenmesinin birçok ökaryotik hücrenin hücre döngüsünde önemli bir etken olduğunu ortaya koymuştur. Telomerik birleşmeler, mitoz sırasında kırılan disentrik kromozomların oluşmasına sebep olarak kromozom köprülerinin, kırıklarının ve birleşmelerin oluşmasını sağlarlar. Sonuçta hayatta kalan hücrelerin genomlarında değişiklikler olur. Fonksiyonel olmayan kromozom uçları ve genomdaki dengesizlik ayrıca telomer uzunluğunda değişiklik olmasına sebep olur. Bu da, hücre yaşlanması kontrolünde hızlanmaya ya da gecikmeye sebep olur. Bu yüzden fonksiyonel olmayan telomerler, genetik bilginin kaybolmasına, yeniden düzenlenmesine ya da dengesinin kaybolmasına sebep olur. Bu genomik değişiklikler de sonuçta hem kansere hem de fenotipin yaşlanmasına sebep olur.
Hücre bölünmesinin devamlılığını sağlamak için üreme hücrelerinde, klonal gelişme gösteren lenfositlerde ve ölümsüz kanser hücrelerinde telomerlerin korunması gerekmektedir. Telomer uzunluğunun korunmasını sağlayan en bilinen yöntem, telomerlerin de novo olarak üretilmesi ve telomeri kapaması için telomerazın verilmesidir.
TELOMERLERİN YAŞLANMA ROLÜ
İnsan kanındaki telomerler yaşlanma için son derece önemli. Doğumda 8.000 baz çift uzunluğunda, yaklaşık 35 yılda bu sayı 3.000 baz çift uzunluğunda ve 65 yaşına kadar 1.500 baz çift uzunluğunda olabilirler. Hücreler genelde ömür boyu 50-70 kez bölünürler ve her bölünme sırasında 20 ila 300 telomer baz çiftleri kaybolur. Telomere uzunluğu, herhangi bir yaşta kişiden kişiye değişir. Araştırıldığında, aynı yaştaki diğer kişilere göre daha az telomer baz çiftine sahip olan 65 yaşındaki kişilerin, kalp rahatsızlığı veya kanserden ölme ihtimalleri daha yüksekti. Telomerler hayvan yaşlanmasında önemli bir rol oynamaktadır, ancak tek faktör de değildir. Ortalama olarak, aynı yaştaki diğer insanlara göre daha uzun telomer zincirleri olan insanlar yaklaşık 5 yıl daha yaşayacaktır. Yaşlanma diğer yönleri oksidatif stres, kronolojik yaş, iltihap ve alkol ve sigara kaynaklı enfeksiyon ve glikozasyondur (şeker). Yaşlanan bu faktörlerin hepsiyle mücadele etmek ve neden oldukları hastalıkları önlemek için birçok önlem alınabilir.
AYDA 350 LİRA HARCARSANIZ UZUYOR
TA-65: Artık online olarak satılıyor. Uzun geçmiş sicili, kapsamlı çalışma verileri mevcut. Yaklaşık. aylık maliyeti 100 ABD doları (yaklaşık 350 lira)
Astragalus kök özütü: Ucuz ve hazır. Telomerler için destek yardımlarını görmek için büyük miktarlarda kullanmak gerekebilir. Ancak büyük dozlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Yaklaşık. aylık maliyeti 20 dolar (70 lira)
Cycloastragenol: TA-65’in aktif içeriği. TA-65’den ayrı, uzun süreli çalışma verileri ve sonuçları yok. Bazıları sinerjik etkiler için astragalus özü ile birlikte alınmasını öneriyor. Aylık ücret: 70 dolar (240 lira)
Ürün B: “Telomer desteği” bileşiklerini ve antioksidanları içerir. Uzun süreli test verileri mevcut değildir. İnsan telomerazının protein bileşeninin orijinal mucidi Bill Andrews tarafından destekleniyor. Genç hücre fonksiyonu ile yardımcı olur ve telomerleri destekler. Yaşlanma sürecini hızlandıran zararlı serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olur. Antioksidan desteğini artıran doğal enzimlerin etkinliğini korumaya yardımcı olur. Yaklaşık. aylık ücret: 100 dolar.