ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA)'nın Geçiş Halindeki Öte Gezegen Araştırma Uydusu (TESS) yörüngesinde bulunduğu yıldızın "yaşama elverişli bölgesinde" bulunan ve Dünya büyüklüğünde olan bir öte gezegen buldu.
TESS, insan yaşamına elverişli gezegen buldu!
Birçok farklı araştırmanın yanı sıra evrende yaşama elverişli gezegen arayan NASA, sonunda hedefine ulaşmış görünüyor. Geçiş Halindeki Öte Gezegen Araştırma Uydusu (TESS), Dünya ile benzer büyüklükte ve yaşama elverişli bir öte gezegen keşfetti.
"Space.com" internet sitesinde yer alan habere göre, TESS, Dünya'ya 101,5 ışık yılı uzaklıktaki Yunus (Dorado) Takımyıldızı'nda, yörüngesindeki yıldıza suyun gezegen yüzeyinde istikrarlı şekilde var olmasına olanak sağlayacak mesafedeki yörüngede bulunan, Dünya ile yaklaşık aynı büyüklükte bir gezegenin varlığını tespit etti.
NASA araştırmacıları, "TOI 700 d" adı verilen öte gezegenin, kendi yıldızına, Dünya'nın Güneş'ten aldığı enerjinin yüzde 86'sını alacak mesafede bulunduğunu, bunun da yaşama elverişli koşullara olanak sağlayabileceğini ifade etti.
"TESS Object of Interest 700" (TESS İlgi Nesnesi 700/ TOI 700) adlı cüce kızıl yıldızın yörüngesinde 3 öte gezegen keşfedildiğini ifade eden araştırmacılar, bunlardan yıldıza en yakın olan TOI 700 b'nin yaklaşık Dünya büyüklüğünde olduğunu ve yıldızın yörüngedeki bir turunu 10 günde tamamladığı, en yakın ikinci yıldızın Dünya'nın 2,6 kat büyüklüğünde, bir mini-Neptün büyüklüğünde olduğu ve yörünge turunu 16 günde tamamladığı bilgisini paylaştı.