Tetanoz aşısından sonra duş alımında herhangi bir engel bulunmaz. Tetanoz aşısının etkisini hiçbir şekilde su teması ile değişmesi söz konusu değildir.
Tetanoz Aşısısından Sonra Duş Alınır Mı?
Tetenoz aşısından sonra dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Peki, tetanoz aşısından sonra duş alınır mı, dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Merak edilenler sizlerle…
Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılmalı?
Tetanoz aşısı genellikle çocukluk döneminde 2, 4, 6, 18, 48 aylarda ve 13 yaşında uygulanır. Erişkin insanlarda ise 10 yılda bir olarak tetanoz aşısı uygulanarak tekrarlanır.
Çocukluk döneminde hiç tetanoz aşısı olmamış bir erişkin insan 3 doz tetanoz aşısı ile birlikte primer aşı periyodu tamamlanır ve daha sonrasında 10 yılda bir tekrarlanır.
Tetanoz Aşısı Hangi Durumlarda Yapılır?
Tetanoz aşısı çocukluk döneminde yaptırılarak tetanoz bakterilerine karşı bir bağaışıklık kazanılmış olunur. 10 yılda bir tekrarlanan döngü içinde olası durumda tetanoz bakterisi kapılması riskine karşı yara, çizik gibi paslı yüzeylerden oluşan kanamalı kazalarda mutlaka önlem amaçlı tetanoz aşısı olunması gereklidir.
Tetanoz Bakterisi Kaç Çeşittir?
Tetanoz bakterisi 4 çeşit formda bulunur:
· Jeneralize(yagınlaşmış) tetanoz, en sık gözlenen form olmasıyla belirtilerinde çene kilitlenmesi, taşikardi ve hipertansiyon gibi semptonlar yaşanır.
· Neonatal tetanoz formu yenidoğan bebeklerde görülür. Nedeni ise göbek bağının steril olmayan şekillerde uygulamalar yapılmasıyla gözlenir.
· Sefalik tetanoz formu ise özellikle beyin travmalarından sonra gözlenir.
· Lokal tetanoz formu ise en nadir görülen formudur. Kas grubunda gözlenir.