TIME bu ay aşının kahramanlarını seçti

ABD'li Pfizer şirketiyle ortak geliştirdikleri koronavirüs aşısıyla insanlığa umut aşılayan Türk kökenli bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci, dünyanın en ünlü dergilerinden olan TIME'ın yeni yıl sayısının kapağında yer aldılar. Türk mucitler Şahin ve Türeci'nin geliştirdiği Pfizer / BionTech aşısı dünyada birçok ülkede yaygın olarak kullanılmaya başlandı.

Dünyanın en prestijli ve tanınmış dergilerinden TIME bu ay, koronavirüse karşı geliştikleri aşı ile tüm dünyaya umut veren Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci'ye kapağında yer verdi.

Tüm dünya tarafından ilgiyle takip edilen ve 2021'in ilk sayısında çift kapakla çıkan TIME, ABD sayısında Kongre baskınına yer verdi. TIME, 'The Year Ahead' özel sayısında ise "Aşı Devrimi" manşetli kapağa Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci'yi uygun gördü.

Almanya'da faaliyet gösteren en büyük ilaç firmalarından biri olan BionTech'in kurucu ortakları Şahin ve Türeci ABD'li Pfizer şirketiyle ortak geliştirdikleri koronavirüs aşısının gösterdiği başarıyla tüm dünyanın tanıdığı isimler oldu. Türk mucitler, dünya gündeminin bir numarasına yerleşen salgına karşı geliştirdikleri aşı ile koronavirüsle mücadelede en önemli isimler haline geldi.

TIME bu ay aşının kahramanlarını seçti

Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin geliştirdiği Pfizer / BionTech aşısı dünyanın birçok ülkesinde yaygın olarak kullanılmaya başlandı.

UĞUR ŞAHİN KİMDİR?

BioNTech'in CEO'su olan Prof. Uğur Şahin, aynı zamanda Mainz Üniversitesi Tıp Merkezi'nde çalışmalarını sürdürüyor.

55 yaşındaki Şahin, daha önce de eşiyle birlikte kurucusu olduğu Ganymed adlı ilaç şirketinin Bilimsel Tavsiye Kurulu Başkanı olarak görev yaptı.

İmmünolog ve onkolog olan Şahin, İskenderun'da doğduktan sonra dört yaşında ailesiyle birlikte Almanya'ya göçtü.

Babası Köln'deki Ford fabrikasında çalışan Şahin'in hayali en başından beri doktor olmaktı. Bir fabrika işçisinin çocuğu için ulaşması zor bu hayali gerçek kılan Şahin, bugün eşiyle birlikte Almanya'nın en zengin 100 kişisi arasında bulunuyor. İngiliz Telegraph gazetesine göre çift, ilk şirketleri Ganymed'i 1,4 milyar euroya sattı.

BioNTech'in piyasa değer ise şu anda 20 milyar euroyu aştı.

ÖZLEM TÜRECİ KİMDİR?

Melanom adı verilen cilt kanserine karşı bir aşı üzerine çalışmalar yürüten Dr. Uğur Şahin’in eşi Dr. Özlem Türeci, firmanın ‘baş tıp görevlisi’ olarak aşının geliştirilmesinde oldukça büyük rol oynadı. Prof. Şahin, koronavirüsün yayılması üzerine bu alanda aşı çalışmalarına ağırlık verdi.

Şahin, 1996’da Nobel Tıp Ödülü alan İsviçreli bilim insanı Rolf Zinkernagel ile birlikte çalıştı. Daha sonra ise 2008’de BioNTech şirketini kurdu. Artık tüm dünyada bilinen BioNTech’te bugün 80 civarında bilim insanı kanser üzerine araştırmalarlarını sürdürüyor.

TIME bu ay aşının kahramanlarını seçti ile ilgili etiketler Almanya Virüs Koronavirüs uğur şahin Özlem Türeci aşı çalışması
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.