Tıp dünyası aynı noktada birleşti: Kontrolsüz yayılıyor tedbir gerek!

Koronavirüsye mücadelede Bilim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Alpay Azap, Prof. Dr. Tevfik Özlü ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan üst üste uyarılar geldi.

Koronavirüs vaka sayıları son iki haftadır bin 200'lü rakamlarla gerçekleşmeye devam ediyor. Vaka sayılarının artması başta sağlık çalışanları olmak üzere vatandaşları tedirgin ediyor.

PROF. AZAP: KONTROLSÜZ YAYILIYOR

Pandeminin yayılmasıyla ilgili en çarpıcı iddialardan biri Prof. Alpay Azap'dan geldi. Azap, vaka sayılarının hızla artmasına vurgu yaparak, "Olgu sayıları binin altına çok düşmese de virüsün kontrolsüz şekilde yayıldığı dönemi bitirmiştik. Şimdi ama kontrolsüz bir şekilde yayılmaya başladığını görüyoruz" diye konuştu.

Habertürk TV'ye konuşan Bilim Kurulu Üyesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Azap, şunları söyledi:

"3-4 haftadır oldukça yoğunuz. Olgu sayılarında çok hızlı olmamakla beraber bize başvuran kişi sayısında olsun, testte pozitif vaka yakalamada olsun günbegün artış var.

Henüz yerimiz var ama açıkçası bu artış bizi endişelendiriyor. İlk dalgada gördüğümüz gibi olgu sayılarının hızlı bir şekilde artmasından büyük endişe duyuyoruz.

İkinci dalga başladı bunu söyleyebileceğimiz bir kriterimiz yok aslında. Genel kabul gören kriter virüs toplumda kontrolsüz bir şekilde yayılıyorsa bunu bir dalga olarak kabul etmelisiniz.

Virüsün kontrolsüz şekilde yayıldığı dönemi bitirmiştik. Şimdi ama kontrolsüz bir şekilde yayılmaya başladığını görüyoruz.

Birinci dalganın ikinci piki de diyebilirsiniz 2. dalga da diyebilirsiniz."

PROF. ÖZLÜ SAĞLIK ÇALIŞANLARINI GİZLİ TEHLİKEYE KARŞI UYARDI

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü ise sağlık çalışanlarının birbirlerinden de virüs alabildiklerine dikkat çekerek bir araya geldikleri zaman maske ve bulaş olduğuna dikkat çekti.

 

Prof. Dr. Özlü, sağlık çalışanlarının dikkat etmesi gereken kurallara da değinerek, şunları kaydetti:

"Hemşire ve hekim odalarında molalarda ve nöbetlerde birlikte yeme, içme; pasta kesme, kutlamalar sırasında bulaşma riski yüksek. Sağlık çalışanları yemeklerini tek başlarına ayrı olarak yemeli. Bardak, tabak, bıçak gibi eşyalarınız kişisel olmalı ve başkası dokunmamalı. Hemşire deskleri, asistan ve hekim odaları, nöbetçi personel odaları sürekli havalandırılmalı ve buralarda kalabalıklaşılmamalı. Mesafeye dikkat edilmeli. Asla maskeler çıkarılmamalı. Dışarıda ayaküstü sigara sohbetleri çok sakıncalı. Unutmayalım virüs, daha çok tanıdıklarımızdan, dostlarımızdan, arkadaşlarımızdan, yakınlarımızdan bulaşıyor. Sevdiklerimize zarar vermeyelim, sevdiklerimizden zarar görmeyelim."

PROF. CEYHAN: BÖYLE GİDERSE KISITLAMA GEREKİR

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise "11 Mayıs'tan bu tarafa binli rakamlar civarında gidiyoruz. Mutlaka devletin de bazı ek tedbirler alması gerekir" dedi.

Normalleşme çabalarının salgının kötüye gitmesine neden olduğunu belirten Ceyhan şunları söyledi:

"11 Mayıs'tan bu tarafa binli rakamlar civarında gidiyoruz. Böyle gittiği zaman müdahaleler yapmanız lazım. Eğer yağmazsanız bu vakalar virüs mutasyona uğramadıkça artmaya devam edecektir.

Avrupa ülkeleri yaşıyor, yüzlere indikten sonra tekrar 5 binlere 3 binlere çıktı rakam.

Böyle bir artış dönemindeyiz. Mutlaka devletin de bazı ek tedbirler alması gerekir.

Bulaşların nasıl olduğuna bakmak lazım. En önemli kaynaklardan birisi toplu taşıma araçları.

Kalabalık ciddi bir virüs bulaşına neden oluyor. Bunun çaresi mesaileri kademelendirmek. İnsanların hepsinin aynı anda mesaiye gidip aynı anda eve dönmemesi gerek.

İkinci problem cenaze evi, nişan evi ve asker uğurlama töreninde çıkan çoklu vakalar. Bunların kalabalıklaşmasını önlemek lazım.

İnsanlar büyük illerden Anadolu'ya giderek yaydı salgını. Bunu önlemek için şehirlerarası ulaşım kontrole alınmalı.

Yüzde 6, dünya ortalamasının üzerinde. Dünyada yüzde 1 bu oran. Bunun da nedeni 65 yaş üstü kronik hastalıklı olan kişileri koruyamıyoruz, en çok evde bulaş alıyorlar.

Evde yaşayan genç ve çocukları virüsü alıp, bulaştırıyorlar. İkincisi ise dışarı çıktıklarında bulaşıyor. Mutlaka güvenli ortamlar oluşturulmalı."

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.