Tıp dünyasında tek vaka! Hiçbir neden yokken eklemleri yerinden çıkıyor
Samsun'da yaşayan 15 yaşındaki bir kız çocuğu, dünyada nadir görülen hastalığın sadece kendisinde görülen farklı durumları nedeniyle "tıpta bir ilk" oldu. Hastanın köprücük kemiği ile kürek kemiğini birleştiren eklemde kendiliğinden çıkık meydana gelen tek vaka olduğunu söyleyen Prof. Dr. İlker İlhanlı, bu durumun kayda geçmesi için çalışma başlattı. Hiçbir neden yokken eklemleri yerinden çıkan kız çocuğuna kendisine özgü tedavi uygulanıyor.
Samsun’un Atakum ilçesinde yaşayan 15 yaşındaki lise öğrencisi Asel Sena Tengiz, tıpta nadiren görülen bir hastalığa yakalanarak tüm dikkatleri üzerine çekti. Asel, "Spontan Bilateral Sternoklavikular Eklem Dislokasyonu" adı verilen bu durumla mücadele ediyor. Bu hastalık, köprücük kemiğinin hem göğüs kemiğiyle hem de kürek kemiğiyle birleştiği eklemlerde herhangi bir dış etken olmaksızın çıkık oluşmasıyla karakterize. Ancak Asel’in durumu, dünyada daha önce görülmeyen bir boyut kazandı.
Asel, ilk olarak bir yıl önce kolunu kaldırdığında köprücük kemiği ile göğüs kemiği arasında olağandışı bir hareket fark etti. Durum, hiçbir travma veya fiziksel zorlama olmaksızın ortaya çıkmıştı ve bu bilinmezlik, ailesini endişelendirdi. Çok sayıda doktora ve hastaneye başvuran Asel, uzun bir süre doğru bir tedavi yöntemi bulamadı. Cerrahi müdahale önerileri almasına rağmen, bu yöntemin ileriye dönük riskleri nedeniyle ameliyat olmayı tercih etmedi.
Son çare olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne başvuran Asel, burada Prof. Dr. İlker İlhanlı ve ekibinin özel ilgi ve çabalarıyla tedavi görmeye başladı. Prof. Dr. İlhanlı, Asel’in dünyada eşi benzeri olmayan bir vaka olduğunu belirterek şu açıklamaları yaptı:
“Hastamızın durumu oldukça nadir. 1979 yılından bu yana dünya genelinde yalnızca 60 vaka bildirilmiş. Ancak bu vakaların büyük bir kısmı tek taraflı çıkıkları içeriyor. Asel ise her iki tarafında da bu durumu yaşayan yalnızca 10 kişiden biri. Ayrıca köprücük kemiği ile kürek kemiğini birleştiren eklemde de kendiliğinden çıkık meydana gelmesi, onu dünyada eşi benzeri olmayan bir hasta yapıyor.”
KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ VE BAŞARIYLA SONUÇLANAN REHABİLİTASYON
Asel’e özel bir tedavi planı geliştiren uzmanlar, fizik tedaviye solunum egzersizleri, bantlama ve destekleyici uygulamalar ekledi. Fizyoterapist Elif Ulukan, tedavi sürecine dair şu bilgileri verdi:
“Tamamen Asel’in ihtiyaçlarına odaklanan bir program hazırladık. Solunum egzersizleri ve bantlama tedavisiyle birlikte günlük hayatındaki hareketleri destekledik. Tedaviler sayesinde artık eklemlerinde kendiliğinden çıkık yaşanmıyor.”
DÜNYA ÇAPINDA İLK: ASEL'İN BAŞARILI TEDAVİSİ
Asel’in fizik tedavi süreci, dünyada bu hastalığa sahip olanlar için umut ışığı oldu. Prof. Dr. İlker İlhanlı, Asel’in tamamen iyileşme yolunda olduğunu ve dünya çapında vaka sunumları yaparak bu deneyimin diğer hekimler için yol gösterici olmasını amaçladıklarını belirtti.
ASEL'İN HAYATA DÖNÜŞÜ
Bu eşsiz hastalıkla mücadele ederken birçok zorlukla karşılaşan Asel Sena Tengiz, artık hayata daha pozitif bakıyor. “Bir yıl süren fizik tedavi sürecinden sonra çok büyük ilerleme kaydettik. Yapılan tüm tedaviler deneysel olmasına rağmen, sonuçlar beni şaşırttı ve sevindirdi. Artık daha rahat hareket edebiliyorum,” diyen genç kız, her geçen gün daha iyiye gidiyor.