Eter ile Yapılan Cerrahi Operasyonları, 1855
Tıp tarihinin korkunç gerçekleri!
Modern zamanlar öncesindeki tedavi yöntemleri çoğunlukla can acıtıyordu. Hastalıklar oldukça korkunçtu ama tedavi yöntemleri daha da kötüydü. Bu korkunç yöntemler Londra’daki Bilim Müzesi’nde sergileniyor. Yaklaşık 2500 parçadan oluşan sergi tıp tarihinin karanlık günlerinin bir kanıtı niteliğinde. İşte o dönemin alet ve yöntemlerinden bazıları...
1937 tarihli bu fotoğraf aslında büyük bir trajediyi göstermekte… Poliomyelit, (çocuk felci) o yıllara kadar bir çok çocuğun ölmesine, kurtulabilenlerin ise ciddi düzeylerde sakatlıklara mahkum olmasına sebebiyet veren bir hastalıktı . Hastalıktan en fazla etkilenen ülkelerden biri de Amerika Birleşik Devletleridir. 1955 de Dr.Salk aşıyı bulana kadar ise fotograftaki tedavi yöntemi uygulanmaktaydı. Çocuk felcine neden olan virüs bazı şansız hastalarda beyin sapına yerleşerek buradaki solunum merkezini felç ediyor ve hastayı nefes alamaz hale getiriyordu. Buna engel olmak için yapılan bu ekmek fırını benzeri alet mekanik bir akciğer olup, çocukların nefes alıp vermesine yardımcı olmaya çalışsa da bu makinede aylarca yaşayan çocukların hemen hepsi hayatını kaybetmiştir.
Eğer modern dişçiliğin çok rahatsız edici olduğunu düşünüyorsanız, bir de nereden buralara geldiğimize bakın. Ortada gözüken vida dişe geçirilip, diş çekme olayının daha kolay olması sağlanıyordu. Tabi ki bunlar anestezinin icadından önce olduğunu unutmayın.
Leonid Rogozov, kendi söküğünü dikemeyen terzilere cevap niteliğinde bir hareket ile kendi apandisit ameliyatını 30 nisan 1961 kendi yapan bir Sovyet doktor. Bir insanın başına gelebilecek en büyük ağrılardan biri olan apandisit ağrısını kendisini ameliyat ederek çözmüş ve tarihe geçmiştir. Atalarımızın da dediği gibi “kendi göbeğini, kendin kes”. Leonid Rogozov, o zamanlar 27 yaşında genç bir Rus doktor.