Tohum hibesi alacak ille hangileri? Tohum hibesi nasıl alınır? işte 21 il...
Tohum hibesi alacak iller hangileri, tohum hibesi nasıl alınır soruları Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli'nin son dakika açıklamasıyla en çok aranan sorular oldu. 21 ilin yararlanacağı tohum hibe desteği sonrası çiftçiler masraflarının ne kadarını destek alabileceklerini merak etmeye başladı. İşte Tohum hibe desteğinin detayları ve hibe desteği alacak iller....
Tohum hibesi alacak iller hangileri, tohum hibesi nasıl alınır? Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli'nin son dakika çiftçiye hibe desteği açıklaması geldi. 21 ilin hibe desteği alacağını söyleyen Pakdemirli, çiftçiye hibe desteğinin ayrıntılarını açıkladı. Masraflarının büyük kısmını hibe desteğinden çıkaracak olan çiftçilerin tohum hibe desteğini nasıl alacağı, kimlerin tohum hibe desteğinden yararlanacağı gibi sorular merak konusu oldu. İşte detaylar...
TOHUM HİBE DESTEĞİNE DAİR DETAYLAR
Tarım ve Orman Bakanlığı koronavirüs salgınının tarım sektörüne etkilerinin azaltılması için düğmeye bastı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi programına start verdiklerini belirterek, "21 ilde üreticilerimize tohumların yüzde 75'ini hibe ediyoruz" dedi. İşte tohumların yüzde 75'inin hibe edileceği o iller ve detaylar... COVİT19 salgını dolayısıyla, bitkisel üretimin devamlılığı ve gıda arz güvencesini sağlamanın önümüzdeki dönem için büyük önem taşıdığının altını çizen Bakan Pakdemirli "Bu doğrultuda gerek Bakanlığımızın tüm birimleri gerekse diğer kamu kurum ve kuruluşları nezdinde girişimlerde bulunmak suretiyle tedbirler almaya devam ediyoruz." dedi.
STRATEJİK ÜRÜNLERDE REKOLTE ARTIRILACAK
Bu kapsamda yaz dönemi ekilişlerinde kesinti olmaması ve mümkün olan tüm işlenebilir arazilerde ekiliş yapmak için Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi programını başlattıklarını ifade eden Pakdemirli "Bu proje ile ülkemiz için, hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkiler gibi stratejik ürünlerde rekolte artışını sağlamayı, aynı zamanda üreticilerimizi bu dönemde üretime yönlendirmeyi, dolayısıyla da tarım arazilerinin etkin şekilde kullanılmasıyla tarımsal üretimin artırılmasını hedefliyoruz." şeklinde konuştu.
TOHUM BEDELİNİN YÜZDE 75'İ HİBE EDİLECEK
Program doğrultusunda mevcut üretim alanlarına ilave yazlık ekiliş yapılabilecek alan ve ürün deseni bilgilerinin toplandığını vurgulayan Bakan Pakdemirli "Uygulama ile bu alanlarda tohum bedelinin % 75'i hibe, % 25'i ise çiftçi katkısı ile karşılanacak" açıklamasını yaptı.
TOHUM DAĞITIMINA BAŞLANDI
Mevsim itibari ile öncelikli olarak ekilişinin yapılması gereken ürünlerin tohumlarının üreticilere dağıtımına başlandığının altını çizen Bakan Pakdemirli "Uygulamayı 21 ilde başlattık. Ekimi yapılacak ürünler ise buğday, arpa, kuru fasulye, mercimek, mısır, ayçiçeği ve çeltik olarak belirlendi" değerlendirmesinde bulundu.
6 BİN 700 TON SERTİFİKALI TOHUM DAĞITILACAK
Ekimi yapılacak tohumların sertifikalı ve miktarının 6 bin 700 ton olduğunu belirten Pakdemirli, proje kapsamında 364 bin dekar alanda ekiliş yapılacağını ve ilk aşamada ekilişleri yapılan ve hasat edilecek olan ürünün toplam rekoltesinin 80 bin ton olacağını söyledi.
Bakan Pakdemirli, proje sonucunda elde edilecek bitkisel üretim değerinin 220 milyon TL, proje bütçesinin ise yaklaşık 20 milyon TL olduğunu da sözlerine ekledi.
PROJE KAPSAMINDAKİ İLLER
ADIYAMAN
AFYONKARAHİSAR
AĞRI
AKSARAY
BİNGÖL
ÇANAKKALE
ERZİNCAN
ERZURUM
KARS
KAYSERİ
KIRIKKALE
KIRŞEHİR
KONYA
MUŞ
NEVŞEHİR
NİĞDE
SAMSUN
SİVAS
TOKAT
UŞAK
YOZGAT
Çiftçi Hibe Desteği Başvurusunda Gerekli Evraklar
Genç çiftçi hibe desteği kapsamında internetten başvuru yapıldıktan sonra ilgili kuruma sunulması gerekli olan belgeler şunlardır;
Zorunlu Belgeler
Nüfus cüzdan fotokopisi,
Ücretli olarak çalışmadığına dair başvuru sahibi ve eşine ait SGK'dan alınan belge,
İnternet ortamından alınan başvuru dilekçesi,
İnternet ortamından alınan proje detay belgesi,
İnternet ortamından alınacak taahhütname evrakı,
Gerçek ve basit usulde vergi mükellefi olunmadığına dair başvuru sahibi ve eşine ait Vergi Dairesi tarafından verilen onaylı belge,
En az ortaöğretimin bitirildiğine dair alınan diploma belgesi yahut okuma yazma bilindiğine dair okur-yazar belgesi,
Arı üretimi kapsamında destekten yararlanmak isteyenlerin TAB tarafından onaylanmış üyelik belgesi.