Tohum yetiştiricileri firmalardan iyileştirme ödemesi talep ediyor

Türkiye Tohumcular Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hacı Ömer Güler, 2021 yılında gözlenen fiyat istikrarsızlığı ve girdi maliyetlerindeki ivmeli yükselişler sebebiyle firmalardan ek iyileştirme ödemesi yapmalarını istediklerini açıkladı.

Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği (TYAB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Üyesi Hacı Ömer Güler, 2021’de fiyat istikrarsızlığı ve girdi maliyetlerindeki yükselişlerden dolayı firmaların "ek iyileştirme" ödemesi yapmasını talep ettiklerini aktardı.

Yayınladığı yazılı açıklamada Güler, çiftçinin gündeminde artan maliyetler ve kuraklığın olduğunu belirterek, bir yandan da yerel ve uluslararası tekel firmalarının tek taraflı sözleşmelerinin neden olduğu mağduriyetlerin gözlendiğini ifade etti.

Bazı yerel firmalar ve uluslararası üretim yapan büyük şirketlerin, çiftçilerle daha önce yaptıkları sözleşmeleri dikkate almadığını aktaran Güler, firmaların TÜRKTOB'un örnek tip sözleşmelerine uyum sağlamadığını belirtti.

Güler, "Tüm ürünlerde olduğu gibi mısır tohumunda da maliyetlerle birlikte satış fiyatları da artıyor. Mısır gibi piyasada 2800 TL/ton ile 3.600 TL/ ton arasında değişen baz alım fiyatlarına karşılık, çiftçimiz bu firmalar tarafından maliyetinin altında ürün tonunu 1.700 TL/ton tavan fiyat baz alınarak satmak zorunda kalıyor. Tek taraflı olan, sadece firmaların çıkarlarını önceleyen sözleşmeleri girdi maliyetlerini öngöremedikleri için imzalayan çiftçimiz zor durumda kalıyor." değerlendirmesini yaptı.

EK İYİLEŞTİRME TALEBİ

Güler, bu yıl yaşanan fiyat istikrarsızlığı ve girdi maliyetlerindeki yükselişler nedeniyle firmaların "ek iyileştirme" ödemesi yapmasını talep etti. 2021 yılında düzenlenen sözleşmelerin ödeme ile ilgili olan maddelerinin iyi niyet göstergesi olarak revize edilmesini isteyen Güler, şu ifadeleri kullandı:

"2022 yılı sözleşmelerinin günün koşulları, borsada oluşan fiyatlar ve fiyatlamaya tesir eden parametreler dikkate alınarak yapılmasını, ihtilafların çözümünde ise TÜRKTOB Hakem Kurulu'nun yetkili olması ibaresinin eklenmesini talep ediyoruz.

Tüm maliyetlerine resmi verilerle ortalama yüzde 50 ancak piyasa verileriyle yüzde 150 zam gelen çiftçimizi zararına ürün satmaya mecbur bırakmak, çok uluslu şirketlerin insafına terk etmek, serbest piyasa adı altında, küresel birkaç şirketin hegemonyasına terk etmek zulümdür, açlıktır. Bu gibi sorunlar çiftçimizi üretime küstürmekle beraber geri kazanmasını da hayli zorlaştırıyor. Üretimin devamlılığı için kimseyi gözden çıkaramayız. Ortak akıl çerçevesinde hareket etmeliyiz."

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.