Toksoplazma testi, özellikle hamilelik dönemindeki kadınlara yapılmaktadır. Toksoplazma IGG testi, toksoplazma parazitinin varlığının tespit edilmesi için uygulanan bir yöntemdir. Toksoplazma testi sağlık ocaklarında yapılmamaktadır. Bu testin yapılabilmesi için tam teşekkülü bir hastane gerekmektedir. Kişiden alınan kan örneğinin özel laboratuvar ortamlarında incelenmesi ile gerçekleştirilen bu test, kişilerde toksoplazma parazitinin varlığının ve daha önce bu parazite maruz kalıp kalmadığının belirlenmesini sağlamaktadır. Oldukça kolay bir test olan IGG testinin yapılması için kişilerin açılık ya da tokluk durumlarının pek önemi bulunmamaktadır. Günün herhangi bir saatinde kan verilerek, toksoplazma testinin yapılması sağlanabilir. Bu test için devlet hastaneleri tercih edilebilineceği gibi özel hastane kuruluşları da tercih edilebilmektedir.
Toksoplazma Testi Sağlık Ocağında Yapılır Mı?
Toksoplazma testi hamilelik döneminde yapılmaktadır. Peki, Toksoplazma testi sağlık ocağında yapılır mı? Toksoplazma testi sonuçlarının anlamları nelerdir? Ayrıntılara buradan bakabilirsiniz.
Toksoplazma Testi Neden Yapılır?
Hamilelik döneminde ya da normal şartlarda toksoplazma testi yaptırılabilmektedir. Toksoplazma, hayvanlarda bulunan ve insanlara dolaylı yollar ile bulaşabilen bir parazit türüdür. Genellikle kedilerin dışkılarında yer alan bu parazit, bazı çiftlik hayvanlarında da bulunmaktadır. Kedilerin dışkılarının temizlenmesi yolu ile bulaşabilen bu parazit, dışkıların bulaştığı eşya ya da farklı besinler yolu ile de insanlara bulaşabilmektedir. Özellikle hamilelik dönemlerinde toksoplazma testinin yapılma nedenleri arasında, bu parazitin bebeğe verebileceği zararlar yer almaktadır. Toksoplazma parazitinin bebeğe verebileceği zararlar şu şekilde sıralanabilir;
· Bebeklerdeki gelişimde gerileme meydana gelebilmektedir,
· Bebeklerin doğum sırasında sarılık geçirmesine neden olabilmektedir,
· Bebeklerin lenf bezlerinde, karaciğer ve dalak gibi organlarında büyümeye neden olabilmektedir,
· Beyin hasarlarının meydana gelmesine neden olabilmektedir,
· Göz enfeksiyonlarının ve görme bozuklarının meydana gelmesine neden olabilmektedir,
· Bebeklerde nörolojik sorunların meydana gelmesine neden olabilmektedir,
· Tüm bu ciddi sağlık sorunlarının yanı sıra, bebeklerin anne karnında hayatını kaybetmesine kadar ciddi sorunlar da meydana gelebilmektedir.
Gebelik Döneminde Toksoplazma Parazitinden Nasıl Korunulur?
Gebelik döneminde toksoplazma parazitine maruz kalmamak için alınabilinecek bazı önlemler bulunmaktadır. Gebelik sürecinde rutin kontroller arasında yer alan bu test, gebelik sürecinde olmayan kadınlar ve erkeklere de uygulanabilmektedir. Toksoplazma bakterisi ile temas edildiğine dair şüphelerin olması, bu testin yaptırılması için yeterlidir. Gebelik döneminde ise hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı açısından büyük bir risk oluşturan bu parazit için tedbir amaçlı olarak bu testin mutlaka yaptırılması gerekmektedir. Yapılan testlerde negatif sonuçların alınması, bu parazitin bulaş riskinin ortadan kalktığı anlamına gelmemektedir. Bu nedenle toksoplazma parazitinden korunmak için şu önlemlerin alınması gerekmektedir;
· Yeşil yapraklı sebzeler gebelik dönemlerinde sahip oldukları vitamin ve mineraller açısından sıklıkla tüketilmektedir. Tüm yeşil yapraklı sebzelerin oldukça iyi bir şekilde yıkanması bu parazitin bulaşma riskinin düşürülmesini sağlamaktadır.
· Gerçekleştirilecek toprak işlerinde mutlaka eldiven kullanılması, kedi kumu temizleme işlemlerinin mümkünse yapılmaması, yapılması gerekli ise de mutlaka eldiven kullanılması ve işlemlerin tamamlanmasının ardından ellerin iyi bir şekilde dezenfekte edilmesi gerekmektedir.
· Tüketilecek etlerin taze olması ve etlerin oldukça iyi bir şekilde pişirilmesi gerekmektedir.
Toksoplazma Testi Sonuçlarının Anlamı Nedir?
Toksoplazma testlerinin sonuçları, kişilerde aktif olarak bu parazitin var olup olmadığını ve kişilerin daha önce bu parazite maruz kalıp kalmadığını göstermektedir. Toksoplazma IGM testi, kişilerde aktif olarak toksoplazma parazitinin varlığının tespit edilmesi için uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra toksoplazma IGG testi ise, kişilerin daha önce bu parazite maruz kalıp kalmadığının anlaşılması için gerçekleştirilmektedir. Toksoplazma test sonuçlarının anlamı, IGG testinin pozitif, IGM testinin negatif olması durumunda kişilerde aktif bir parazitin olmadığının ve kişilerin bu parazite daha önce maruz kalarak bağışıklık kazanmış olduğunu ifade etmektedir. Bu durumun tam tersi sonuçlarda meydana gelebildiği gibi her iki test sonucunun pozitif olduğu sonuçlarda meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda ise, doktorların önerdiği zaman aralığı beklenerek, her iki test tekrar gerçekleştirilmelidir.