Trajedi ne demek? Tragedya ve Trajedi aynı şey mi? İşte Trajedi örnekleri...

Trajedi ne demek merak ediliyor. Günlük hayatta ya da internette sıklıkla karşımıza çıkan ancak anlamını tam olarak bilmediğimiz kelimeler bizi araştırmaya iter. Bu kelimelerden biri de trajedidir. Türk Dil Kurumu internet sitesinde Trajedinin anlamı ve ne demek olduğu belirtilmiştir. Peki trajedi ile tragedya aynı şey mi?

Yaşantımızda sıklıkla kullandığımız kelimelerden biri de trajedidir. Özzellikle sanat camiası içerisinde bilinen ve bizlerin de internet ya da televizyonlarda karşımıza çıkan trajedi kelimesinin anlamı merak ediliyor. Türk Dil Kurumu'na göre trajedi; Fransızca kökenlidir.

Trajesi, konusunu efsanelerden alan bir tiyatro oyunudur. Konusunu efsanelerden ya da tarihsel anlatılardan aldığı için trajedilerin sonu hep acıklı biter. Bir diğer anlamı ise facia'dır.

Trajedi ve tragedya aynı anlama sahiptir. Trajedi veya tragedya sözcüğü Yunanca tragoidia'dan gelir. Tragos (keçi) ve oidie (türkü) sözcüklerinin birleşmesiyle "keçilerin türküsü" anlamına gelir.

Tragedyanın (Trajedinin) Özellikleri

1. Koro, trajedinin temel öğesidir. Halkı temsil eder, eyleme karışmaz. Kentin yaşlıları ya da kadınlarından oluşur. İnsanlara öğüt verir, yol gösterirler. Konular mitoloji ya da tarihten alınır.
2. Erdeme ve ahlaka değer verilir.
3. Kahramanları, sıradan insanlardan değil; doğa üstü varlıklar ( Tanrılar, Tanrıçalar…), yüksek tabakadan kişilerden ( kral, soylular) oluşturu­lur.
4. Eser, baştan sona kadar ciddi bir hava içinde geçer.
5. Acı veren; vurma, yaralama, öldürme gibi olaylar sahnede seyirciye gösterilmez. Yalnızca bu olayların öyküsü anlatılır.
6. Sahnede basit ve sıradan bir üslup kullanılmaz.
7. Kaba saba sözlere yer verilmez.
9. Sahnede üç birlik kuralına ( yer, zaman, olay) uyulur.
10. Trajedi birbiri ardından süren diyalog ve koro bölümlerinden oluşur,
11. Korolar lirik, diyaloğa dayalı dramatik bölümlerdir.
12. Korolar şarkı ve danstan oluşur.
13. Trajedi bir bütün halinde aralıksız oynanır.

Trajedi ne demek? Tragedya ve Trajedi aynı şey mi? İşte Trajedi örnekleri... ile ilgili etiketler Türk Dil Kurumu trajedi ne demek tragedya trajedi aynı mı trajedi ne anlama geliyor
GÜNÜN VİDEOSU

500 bin İsrail vatandaşı harekete geçti: Binyamin Netanyahu'ya yol gözüktü!

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de 500 bin İsrail vatandaşı 6 esirin ölümünün ardından, Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetine Gazze'de ateşkes sağlanmasını öngören teklife imza atmaları için çağrı yaptı.