Trump ilk görüştüğü ülke başbakanı
ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump ilk görüşmesini İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüşerek gerçekleştirdi.
ABD BaşkanI Donald Trump, göreve başlar başlamaz İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesi yaptı.
Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, iki lider görüşmede ABD ile İsrail arasındaki "özel ilişkinin" ilerletilmesi ve güçlendirilmesinin yolları ile Ortadoğu'da güvenlik ve istikrar konularını konuştu.
Trump, Amerika'nın İsrail ile "derin ve kalıcı ortaklığını yansıtan" yakın askeri, istihbarat ve güvenlik işbirliğine verdiği önemi vurguladı.
Beyaz Saray açıklamasında, Başkan Trump ve Netanyahu'nun, "İran'ın oluşturduğu tehditler" dahil bir dizi bölgesel konu üzerinde yakın temasta kalmayı sürdürmede hemfikir olduğu belirtildi.
Açıklamada şöyle devam edildi:
"Başkan (Trump), İsrail'in güvenliğine olan eşsiz bağlılığının altını çizdi ve IŞİD ile diğer radikal İslami terör gruplarına karşı konulmasının yönetiminin bir önceliği olacağını vurguladı. Başkan, İsrail ve Filistinliler arasında barışın sadece iki taraf arasında doğrudan müzakere edilebileceğini ve ABD'nin bu hedef doğrultusunda ilerleme sağlamak için İsrail ile yakından çalışacağını belirtti."
Trump'ın Netanyahu'yu Şubat başında Beyaz Saray'a davet ettiği de kaydedildi.
Gelecek hafta Meksika Cumhurbaşkanıyla görüşecek
Bu arada Beyaz Saray, Başkan Trump'ın gelecek hafta Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Nieto ile göçmenlik ve Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nın (NAFTA) yeniden müzakere edilmesi konularını görüşeceğini açıkladı.
Görüşmenin 31 Ocak'ta yapılacağı, Trump'ın ayrıca Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile de yakında biraraya gelmeyi planladığı belirtildi.
Seçim kampanyası döneminde NAFTA'nın yeniden müzakere edilmesi gerektiği yönündeki görüşünü sıkça tekrarlayan Trump, yasadışı göçün önlenmesi için ABD-Meksika sınırına duvar inşa edilmesi ve masrafının de Meksika tarafından karşılanması teklifiyle de tartışma yaratmıştı. Meksika Cumhurbaşkanı Pena, hükümetinin duvarın masrafını karşılaması fikrini "saçma" diyerek reddetmişti.