Trump'tan Pentagon'a 'DEAŞ' talimatı

ABD'nin bir hafta önce Başkanlık koltuğuna oturan yeni lideri Donald Trump, Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) terör hareketi DEAŞ'ı yok etmek için 30 gün içerisinde plan hazırlaması yönündeki bir karara imza attı.

Trump, geçen Cuma Pentagon'u ziyaret ederek en üst düzeydeki komutanlarla bir araya gelmişti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, yeni Savunma Bakanı James Mattis'in yemin töreni için Cuma günü Pentagon'a yaptığı ziyarette bakanlık yetkililerinden terör örgütü DEAŞ ile mücadelenin kapsamını genişletecek bir plan hazırlamalarını istemişti.

Yeni başkomutan Rakka'da Amerikan kara unsurları ve helikopterlerinin de kullanılmasını içeren daha etkin bir mücadele planının 30 gün içinde hazırlanmasını talep etti.

Trump, bu kararından kısa süre önce de 45 dakika süren bir telefon görüşmesi yaptığı Rusya Devlet Başkanı Putin ile DEAŞ konusunu ele aldı.

İki lider DEAŞ ve diğer uluslararası terör örgütleri ile mücadelede gerçek bir koordinasyon kurulması konusunda ortak fikir beyan etti.

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon), Başkan Donald Trump’ın "DEAŞ’la mücadeleyi hızlandıracak bir plan hazırlanması" talebi ihtimaline yönelik önceden hazırlık yaptığı da bildirildi.

"DEAŞ ile mücadelenin kapsamını genişletecek bir plan" hazırlamalarını talep etmişti.

PENTAGON 'HAZIRLIKLIYIM' DİYOR

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, "Generallerimiz DEAŞ’la mücadeleyi hızlandırmak konusunda bir talep olacağını tahmin ediyorlar ve her operasyon için olduğu gibi bu operasyon için de birçok seçenek sunan onlarca plan hazırlanmış durumda." ifadelerini kullandı.

Yetkili, bu planların hiç birinin doğrudan alınmış bir talep üzerine hazırlanmadığını, sadece olasılıklar üzerinden çalışmalar yapıldığını da sözlerine ekledi.

Amerikan medyasına konuşan ABD’li yetkililer, Trump’ın Rakka’da Amerikan kara unsurları ve helikopterlerini de kullanılmasını içeren daha etkin bir mücadele planın 30 gün içinde hazırlanmasını talep edeceğini iddia etmişti.

ÖZEL KUVVETLERİN SAYISI ARTTIRILABİLİR

Savunma Bakanlığının da potansiyel bir plan hazırladığını iddia eden bazı medya organları, Pentagon'un bölgede Amerikan Özel Kuvvetlerinin sayısının artırılmasını, ABD’nin Irak ve Suriye’deki kara birliklerinin üst sınırını yükseltilmesini ve daha hızlı karar almaları için sahadaki komutanların yetkilerinin artırılmasını talep ettiğini iddia etmişti.

Savunma Bakanlığı koltuğuna geçen hafta oturan Mattis, bu hafta içinde ABD Kuvvet Komutanları ile bir araya geldi.

Görüşme ile ilgili soruları yanıtlayan bir Pentagon yetkilisi görüşmenin içeriğine dair bilgiler vermekten kaçınırken, yeni savunma bakanının "daha kartlarını açmadığını", ağırlıklı olarak komutanları dinlediğine dikkati çekti.

Trump'tan Pentagon'a 'DEAŞ' talimatı ile ilgili etiketler DEAŞ Pentagon Trump
GÜNÜN VİDEOSU

İsmail Saymaz kime abi çekti? Gelen telefon yayına yansıdı: Tam o konuyu konuşuyorduk abi

Halk TV'nin Rota programında dün akşam canlı yayın kazası yaşandı. Gazeteci İsmail Saymaz, konuklarından biri olduğu programda telefonu çalınca fısırtıyla aramaya cevap verdi. Saymaz'ın sesi yayına yansıyınca kime sürekli "abi" dediği sosyal medyada merak konusu oldu.