"TSK hava gücünü kullanırsa rejim adım atamaz!"
21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Terörizm ve Terörizmle Mücadele Araştırmaları Merkezi Başkanı, emekli Albay Ünal Atabay, CNN Türk'te İdlib'de yaşanan son gelişmelerin sıcak bir çatışma ihtimalini artırdığını söyledi. Atabay, TSK'nın şu anda muhaliflere sadece topçu desteği verdiğini hatırlattı. Top yekun savaşın ciddi sonuçları olacağını vurgulayan Atabay, "Türkiye eğer bunu arzu etse hava kuvvetlerini de devreye sokar ve rejim orada bir adım dahi atamaz" dedi.
21.YY Türkiye Enstitüsü Terörizm ve Terörizmle Mücadele Araştırmaları Merkezi Başkanı, emekli Albay Ünal Atabay'ın 2 askerin şehit olmasının ardından CNN Türk'te bundan sonraki süreci değerlendirdi.
Bölgede şiddetli çatışmaların halen devam ettiğini vurgulayan Ünal Atabay, "Türkiye yığınağını barışı tesis etmek ve ateşkese zorlamak için yapıyordu. Rejim bunu anlamamakta ısrarcı oldu. Saldırılarına devam ediyor. Türkiye henüz hava desteğini kullanmadı. Topçu desteği ile bunu sürdürüyor. Rejimin hava gücü ile saldırısı söz konusu. Şimde burada rejimle Türkiye'nin karşı karşıya geldiği anı görüyoruz. Bu bölgesel daha ciddi bir çatışmaya da evrilebilir. Türkiye burada barışı sağlamak adına caydırıcılık amacıyla bir yığınak yaptı. Aynı zamanda bölgede ciddi manada bir insani kriz yaşanıyor. Bu insani kriz yukarı doğru sıkışmış durumda 1 milyonu aşan bir mülteci akını sözkonusu. Onların da güvenliğini sağlamak için orada yığınak yaptık ve adeta bir güvenlik kuşağı oluşturduk. Rejim ise buradaki insani krizi gözetmeden saldırılarını sürdürdü. Nihayetinde bu üzücü olayı yaşadık." ifadesini kullandı.
RUSYA İLE GERİLİM ARTACAK
Peki yaşanan çatışma nereye doğru evrilir? Atabay'ın buna cevabı şöyle:
"Tabi soğukkanlı, sağduyulu olmak gerekiyor ama bir taraftan da şehitlerimiz var. TSK bunun cevabını da sahada misliyle vermiştir. Rejim güçlerine misliyle zayiat verdirilmiştir. Vermeye de devam edecektir eğer bu saldırıları devam ederse.
Rusya ile elbette gerilim artacak, durum onu gösteriyor. Biliyorsunuz hem Ankara hem de Moskova'daki görüşmelerden bir netice çıkmadı. Türkiye ısrarla soçi mutabakatına geri dönülmesini söyledi, önümüze bir harita kondu, rejim unsurlarının ulaştığı hatlardan geri adım atmak istememesi gibi bir durum sözkonusu. Rusya da bunda ısrarcı. Geldiğimiz noktada Rusya'da rejim unsurlarını destekliyor. Dolayısı ile karşı karşıya kalınmış bir çatışma sözkonusu. Rusya'nın da tutumunda bir geri adım görmediğimize göre bölgede ciddi riskler taşıyan bir çatışma ihtimali artıyor."
MEZHEP EKSENLİ ÇATIŞMA RİSKİ
İdlib'de ciddi manada bölgesel çatışmaya evrilecek bir risk taşıdığını belirten Atabay, "Sahada adeta adı konmamış bir mezhep çatışması yaşanıyor. Rejim unsurlarının yaklaşımı mezhebi eksende görünüyor. Suriye halkının bu çatışması ciddi bir ayrışmayı meydana getirecektir. Rejimin bu saldırıları tekrar bir arada yaşama ihtimalini ortadan kaldırıyor. Hal böyle olunca çatışma bir bölünmeye, bu bölünme de Suriye'nin parçalanmasına yol açacak riskler taşıyor. Bunu rejimin de Rusya'nın da görmesi lazım." ifadesini kullandı
TÜRKİYE'NİN RUSYA İLE ÇATIŞMA RİSKİ BARINDIRIYOR
Topyekün savaşın çok ciddi sonuçlarının olacağını ifade eden Ünal Atabay, "Türkiye itidalli olmaya çalışıyor. Eğer bunu arzu etse şu anda hava kuvvetlerini de devreye sokar ve rejim orada bir adım dahi atamaz. Ama TSK olayı ciddi bir boyuta taşımayı istemiyor. Böyle bir irade var. Türkiye'nin iradesi burada masada görüşelim, bulunan hatlardan Soçi'deki mutabakata uygun hatlara çekilsin bunu değerlendirelim taraftarı. Ama rejim ve Rusya'nın şu anki tutumuna baktığımızda kendi eksenlerinde ısrarcı oldukları görülüyor... Hal böyle devam ederse çatışma Rusya'nın da Türkiye ile çatışma riskini barındırıyor mu? Barındırıyor. Şu an görünen tablo bu..." diye konuştu.
NATO VE ABD'NİN ROLÜ
Ünal Atabay, NATO ve ABD'nin ise 2012'den bu yana Rusya ile sıcak bir temas ihtimalinden uzak durduğunu ifade ederek, İdlib'de Türkiye'ye desteğinin hava savunması, istihbarat, lojistik ve siyasi destek noktasında olabileceğini söyledi.
Atabay, "Alanda bizzat NATO gücünün Türkiye ile birlikte hareket edeceği yönünde bir irade şu anda NATO'da yok. ABD'ye gelince o da ifade ettiğim alanda olacak şekilde yani bir hava sahası kontrolü ve yönetimine destek olacak şekilde istihbarat desteği sağlayacak şekilde bazı teknik desteklerde, elektronik harp yönünde bazı desteklerde bulunabilir. ABD'nin de Rusya'nın karşısında Türkiye ile beraber fiili bir durumla karşı karşıya geleceklerini değerlendirmiyorum. " dedi.