Tüketiciyi aldatan reklamlara 9 ayda 187,5 milyon lira ceza

Reklam Kurulu, 2024 yılının 9 aylık sürecinde tükeciyi aldatan firmalara 187 milyon 456 bin 473 liralık idari para cezası uygulanmasına karar verdi. İşte detaylar...

Reklam Kurulu, tüketiciyi aldatan reklamlara 9 ayda 187,5 milyon lira ceza kesti.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Kurulun, eylül ayı toplantısında, tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı nitelikte birçok reklam ve ticari uygulamaya yönelik kararların alındığı, dünyada "karanlık ticari tasarımlar" olarak bilinen aldatıcı ticari tasarımların görüşüldüğü bildirildi.

Bu ayki toplantıda görüşülen 144 dosyadan 118'inin mevzuata aykırı bulunduğu bilgisi verilen açıklamada, söz konusu reklam ve ticari uygulamalar hakkında durdurma cezası ile toplam 22 milyon 414 bin 861 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildiği belirtildi.

Açıklamada, karanlık ticari tasarımların çoğunlukla çevrim içi kullanıcı ara yüzlerinde bulunan ve tüketicileri genellikle çıkarlarına en uygun olmayan seçimleri yapmaya yönlendiren, aldatan, zorlayan veya manipüle eden uygulamalar olarak tanımlandığı ifade edildi.

Tüketiciyi aldatan reklamlara 9 ayda 187,5 milyon lira ceza ile ilgili etiketler ekonomi Ticaret Bakanlığı Reklam Ceza
GÜNÜN VİDEOSU

Şeyda polisin katili Yunus Emre Geçti çöp poşetiyle adliyeye sevk edildi!

Polis memuru Şeyda Yılmaz'ı şehit eden katil Yunus Emre Geçti, çöp poşeti giydirilip kadın polisler tarafından Hayvan Büro Amirliği’nin aracına bindirilerek adliyeye sevk edildi.