TÜPRAŞ İran'ın ocak ayında el koyduğu petrolü geri aldı

TÜPRAŞ, Irak'tan satın alınan ve İran'ın 11 Ocak'ta el koyduğu petrolün geri alındığını ve eylül ayında rafineriye ulaşacağını açıkladı.

TÜPRAŞ, Irak devlet petrol şirketi SOMO'dan satın alınan petrolün eylül ayında teslim edileceğini açıkladı.

TÜPRAŞ'tan yapılan açıklamada, "Irak devlet petrol şirketi SOMO'dan satın aldığımız yaklaşık 1 milyon varil ham petrolü taşıyan St. Nikolas gemisinin, 11 Ocak 2024 tarihinde Umman açıklarında İran makamlarınca alıkonulduğu daha önce kamuoyu ile paylaşılmıştı. 23-25 Temmuz 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen gemiden gemiye transfer operasyonuyla söz konusu ham petrolün tamamı şirketimizce geri alınmış olup, eylül ayında rafinerimize ulaşması beklenmektedir" denildi.

Ne olmuştu? 

TÜPRAŞ’ın Irak devlet petrol şirketi SOMO'dan satın aldığı 140 bin ton ham petrole, Yunan armatör firması Empire Navigation’a ait Marshall Adaları bayraklı St. Nikolas isimli gemi ile Basra Limanı’ndan getirilirken 11 Ocak tarihinde İran tarafından el konulmuştu.

İran basınında yer alan haberlerde "St Nikolas" adlı tankere geçen yıl “Suez Rajan” adıyla seyrettiği sırada ABD tarafından el konulduğu hatırlatılmıştı.

Tankerin el konulduğunda İran’a ait 980 bin varilden fazla ham petrolü taşıdığı belirtilen olayda ABD İran’ın yaptırımları ihlal ederek Çin'e kaçak petrol ihraç ettiği iddia etmişti. Afrika'nın güneyinde ABD donanması tarafından el konulan tanker, ABD’nin Teksas eyaleti kıyılarına çekilmiş, tankerin taşıdığı İran'a ait petrol daha sonra satılmıştı. Tankerin adı ise yükü boşalttıktan sonra St Nikolas olarak değiştirilmişti.

TÜPRAŞ İran'ın ocak ayında el koyduğu petrolü geri aldı ile ilgili etiketler İran Petrol
GÜNÜN VİDEOSU

500 bin İsrail vatandaşı harekete geçti: Binyamin Netanyahu'ya yol gözüktü!

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de 500 bin İsrail vatandaşı 6 esirin ölümünün ardından, Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetine Gazze'de ateşkes sağlanmasını öngören teklife imza atmaları için çağrı yaptı.