Türk bilim insanı duyurdu: Aşı bulundu ama...
ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mayda Gürsel, Habertürk'te koronavirüs aşısı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Aşının bulunduğunu ifade eden gürsel, farelerde antikor oluştu ama insan deneyi önemli ifadelerini kullandı.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Biyolojik Bilimler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mayda Gürsel, Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilimler ve Hacettepe’deki profesörler ile ortak yürüttükleri 'koronavirüs aşısı' çalışmalarına ilişkin, Habertürk'ten Fatmanur Boylu'ya konuştu.
İşte o açıklamalardan öne çıkanlar;
“AŞI BULUNDU AMA…”
Aşı çalışmalarında hangi aşamada olduğumuza ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gürsel, “Aşı bulunmadı diye bir şey yok ama aşı koruyucu olacak mı, herkes bunu test ediyor. Biz bir alternatifi deniyoruz. Geçmişteki diğer aşı tecrübelerini de birleştiriyoruz. 6 aydan kısa bir sürede yapmamız mümkün değil. En azından 3 ay fare deneylerine devam etmemiz lazım.” dedi.
“BÜTÜN FARELERDE ANTİKOR OLUŞTURMAYI BAŞARDIK”
Birden fazla sayıda ve çeşitte aşı yaklaşımlarının bulunduğunu aktaran Gürsel, kendi ekibinin hangi aşı üzerinde çalıştıklarını aktaran Gürsel, “Bizim yaklaşımımız, virüs benzeri parçacık yapıyoruz. Virüsün 4 yapısal proteinini, memeli hücre üzerine aktarıyoruz. Memeli hücreler, 4 proteini üretiyor ve bir araya geliyor. Aynen bu koronavirüsün yapısına benzer farklı parçacıklar oluşturuyor. Biz bunları üretip hücrelerde bunları saflaştırıp bir de immün sistemi güçlendirici bir ajanlarla karıştırıp, bu aşıyı deniyoruz şu anda. Antikor yanıtı oluştu mu? Evet. Bütün farelerde antikor oluşturdu. Bu bizi heyecanlandırsa da ‘evet aşıyı bulduk’ dememiz mümkün değil. Önce insanda denenmesi lazım.” ifadelerini kullandı.
“ARALIK AYINDA İNSAN DENEYLERİNE GEÇMEYİ UMUYORUZ”
İnsan deneyleri hakkında da bilgi veren Gürsel, “Biz ilk aşımızı farelerde denedik. 2 aşılama yaptık. Sonuçları da şu anda almaktayız. Bundan sonra biraz daha fazla dozda aşıyı, çok saf bir şekilde üretmek için deneylerimizi yapacağız. Bunu başarabildiğimizde tekrar farelerde bir tur daha deneyeceğiz. Yaklaşık Aralık civarı her şey yolunda giderse o zaman GMP dediğimiz insanlara gidebilme koşulu var. Onu da sağlayabilirsek faz-1 için ürünümüzü yıl sonu gibi hazırlamayı ümit ediyoruz.” şeklinde konuştu.