Türk doktorun ABD'yi et üzerinden güzellemesi gündem oldu! Peki görünmeyen ABD'de durum ne?

ABD'de görev yaptığını belirten bir Türk doktor hastane şartlarını anlattığı videosu ile sosyal medyada gündem oldu. Doktorun 'yarım kilo et yedim' cümleleri ise tepki çekti. Peki görünmeyen ABD'nin sağlık sisteminde neler var? İşte detaylar...

Sosyal medya Kaliforniya'da görev yapan bir Türk doktorun hastane şartlarını anlattığı videosunu tartışıyor. Türk doktor hastane yemeklerinde çok et yiyebildiğini anlattığı videosunda şu cümleleri kullandı: 

“Hastanede çıkan yemekten fazla alabiliyoruz. Bugün yarım kilo et yedim hastane yemeğinde. Ayrıca senede 1.500 dolarlık yemek kartı veriyorlar. Bununla hamburger gibi şeyler alabiliyoruz, hastanedeki Starbucks'ta harcayabiliyoruz.”

DOKTORUN SÖYLEDİKLERİNE TEPKİ

Hem sosyal medya mecralarında hem de bazı sözlüklerde doktorun sözleri tepki çekti. Bazı kullanıcılar doktorun et ve hamburger övgüsü üzerinde dururken bazı kullanıcılar ise İsrail'in Gazze'ye uyguladığı zulme ve ABD'lilerin dahi Starbucksları boykot ederken Türk doktorun buradan kahve içebilmesiyle övündüğünü kınadı.

GÖRÜNMEYEN ABD'NİN SAĞLIK SİSTEMİ NASIL

Et yiyebildiği için ABD'yi öven Türk doktor ABD'nin sağlık sistemindeki açıklara değinmedi. Ancak videoyu izleyen kullanıcılardan ABD'de yaşayan Gazeteci Ragıp Soylu sağlık sistemindeki gerçekleri şu cümlelerle anlattı: 

"Sigortam olmasına rağmen 950 dolar ödedim"

"Amerika’ya geldiğim ilk hafta sigortam yoktu. Kene nedeniyle bir dispansere gittim.

Doktor korkulacak bir şey olmadığını ama tetanoz aşısı yapacağını söyledi. Fiyatı ne kadar dedim, “normalde bakmam yasak ama durumunu anlıyorum” dedi. Baktı. 150 dolar.

Sonra çıkışta aşı, doktor vizitesi, ve hemşire için 650 dolar ödedim.

Yarım kilo et vermediler.

Her ay ABD’de 350 dolar aylık prim ödediğim sağlık sigortası basit bir enfeksiyon nedeniyle lazım oldu.

İlk adım direkt 50 dolar katkı payı aldılar. Sonra çıkışta 250 dolar. Bir ay sonra önce 650 dolar masraf faturası geldi. 15 gün sonrasında ise 950 dolar tahlil ücreti faturası geldi.

Evet kanka yarım kilo et güzel. Afiyet olsun."

ABD'DE SAĞLIK SİGORTASINI İŞ VEREN DEĞİL KİŞİLER YATIRIYOR

Öte yandan ABD'de sigorta yaptırmak isteyen bir kişi çalışsa dahi sigorta parasını kendisi yatırmak zorunda. Türkiye'de SGK sistemi ile işverenin ödediği sağlık sigorta primleri sayesinde devlet hastanesinde herhangi bir nedenle başvuru yapıldığında tamamen ücretsiz tedavi uygulanabilirken ABD'de yaşayan bir kişi kendi sigortasını yatırmıyorsa hastanelerde ücretsiz tedavi olamıyor. Üstelik yaşlandıkça sigortaya ödenen paranın miktarı da artıyor. Sigorta olmasına rağmen bazı tahliller kapsam dışı sayıldığı için onlarca dolarlık faturalar da kişilere sonradan yansıtılıyor. Öte yandan 28 milyon kişi ABD'de sağlık sigortası olmadan yaşıyor. 

ABD'DE AMBULANSLAR PARALI 

ABD'de ne gerekçeyle olursa olsun ambulans çağırmak ciddi bir külfet. Tüm ambulanslar ücretli. New York eyaletinde bir ambulans çağırmanın bedeli 775 dolar ile 1420 dolar arasında değişiyor.

 

Türk doktorun ABD'yi et üzerinden güzellemesi gündem oldu! Peki görünmeyen ABD'de durum ne? ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

Bülent Ersoy, Türkiye güzeli İdil Bilgen'i değerlendirdi: Erkek suratlı!

Bülent Ersoy, Miss Turkey’de birinci seçilen İdil Bilgen’i değerlendirdi. Ersoy, “Bu şimdi güzel mi? Bu çocuk biraz erkek suratlı, Şabaniye gibi. Genç çocuk ama kırmayalım tabi üzmeyelim.” dedi.