Türk fotoğrafçının mülteci çalışmasına ırkçı saldırı

Banu Cennetoğlu'nun mültecilerle ilgili çalışması ikinci kez saldırıya uğradı...

Türk fotoğraf sanatçısı Banu Cennetoğlu'nun mültecilerin yaşama haklarının göç yollarında yok olmasına dikkat çektiği çalışması ikinci kez saldırıya uğradı. Avrupa'ya göç ederken yaşamını yitiren 34 bin mültecinin adının bulunduğu Liverpool'daki çalışma daha önce de tahrip edilmişti.

Türk fotoğrafçının mülteci çalışmasına ırkçı saldırı

Avrupa'ya ulaşmaya çalışırken öldürülen 34 bin 361 mültecinin isimlerini Liverpool'da yayınladı. Cennetoğlu'nun, Biennial Sanat Festivali kapsamında sergilediği 280 metre uzunluğundaki liste ikinci kez saldırıya uğradı. Cennetoğlu'nun listeyi üçüncü kez asıp asmayacağı merak ediliyordu. Saldırıyı çok şiddetli bulduğunu belirten Cennetoğlu, insanlara uygulanan sistematik şiddetin boyutlarını ortala koyan listenin parçalanmış bir şekilde durmasına karar verdiklerini belirtti. Listenin ilk saldırısı 28 Temmuz'da gerçekleşmişti.

Türk fotoğrafçının mülteci çalışmasına ırkçı saldırı - Resim : 2

 

BANU CENNETOĞLU KİMDİR?
Banu Cennetoğlu, 1970 Ankara doğumlu fotoğraf, basılı medya ve yerleştirme ile çalışan sanatçıdır. Psikoloji alanında lisansını tamamladıktan sonra fotoğrafa yöneldi ve çalışmalarına Paris'te devam etti. 1996-2002 yılları arasında New York'ta moda fotoğrafçısı olarak çalıştı. 2002'de Amsterdam'da Rijksakademie sanatçı programına kabul edildi. 2006'da İstanbul'a dönen Cennetoğlu, sanatçı kitapları üzerine çalışan BAS inisiyatifini kurdu.

Türk fotoğrafçının mülteci çalışmasına ırkçı saldırı - Resim : 3

Cennetoğlu'nun çalışma alanları arasında sosyo politik belirsizlikler, bu belirsizliklerin açık bilgiye dönüşürken geçirdiği sıkıntılar ve fotoğrafın bir medyum olarak bu belirsizlikleri belgeleyip belgeleyemediği üzerine sorular yer almaktadır.

Türk fotoğrafçının mülteci çalışmasına ırkçı saldırı - Resim : 4

Banu Cennetoğlu 2009'da Ahmet Öğüt ile birlikte 53. Uluslararası Venedik Bienali'nde Türkiye Pavyonu'nda yer aldı. "Lapses" adli pavyonun kuratörlüğünü Başak Şenova üstlenmişti. Sanatçı halen İstanbul'da çalışıyor ve yaşıyor. 2006'da kurduğu insiyatif BAS, Karaköy'de çalışmalarına devam ediyor.

Türk fotoğrafçının mülteci çalışmasına ırkçı saldırı - Resim : 5

"Liste" de Cennetoğlu'nun öncülüğünü yaptığı bir oluşumdur. 1992'den beri Avrupa Birliği sınırlarından geçmeye çalışırken hayatını kaybeden insanların insan hakları örgütlerince tutulan herkese açık listesinin kamusal alandaki görünürlüğünü artırmayı amaçlamaktadır.

Türk fotoğrafçının mülteci çalışmasına ırkçı saldırı ile ilgili etiketler banu cennetoğlu ırkçı saldırı ölen mülteciler listesi
GÜNÜN VİDEOSU

Acı detay belli oldu: Boğaz'da denize düşüp kaybolan 2 gencin kimlikleri belli oldu!

İstanbul Beşiktaş'ta, denize düşen bir kadın ile onu kurtarmak için peşinden atlayıp kaybolan erkeğin abla-kardeş oldukları belirlendi.