Türk-İş açıkladı; açlık sınırı, asgari ücreti geçti! İşte güncel rakamlar
Asgari ücrete gelen yüzde 54,6’lık zam, 2023 yılı asgari ücretini 8 bin 504 TL’ye çıkarmıştı. Türk-İş, 2023 yılı ocak ayı açlık sınırını asgari ücretin üzerinde buldu. İşte detaylar…
Aralık ayında toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, her zamankinden daha hızlı çalışmış ve 7 bini geçmiş olan açlık sınırı üzerindeki bir rakamda uzlaşmıştı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun belirlediği üzere, 2023 yılı asgari ücretine yüzde 54,6 oranında zam geldi ve net asgari ücret, ocak ayı itibariyle 8 bin 504 TL’ye yükseldi. İlk aylıklarını şubat ayında alacak olan asgari ücretli çalışanlara kötü haber ise, Türk-İş’in güncel açlık sınırı araştırmasından geldi.
Her ay açlık sınırı ve yoksulluk sınırını ölçen Türk-İş güncel rakamları açıkladı. Raporunda artan gıda fiyatlarına dikkat çeken Türk-İş rakamlarına göre, henüz asgari ücretin zamlı hali alınmadan, açlık sınırı, güncel asgari ücreti geçti. İşte güncel açlık ve yoksulluk sınırı rakamları…
AÇLIK SINIRI 8 BİN 864 TL’YE ÇIKTI
Türk-İş masaya oturduğunda yeni asgari ücretin yaklaşık bin TL altında olan açlık sınırı, bu ay asgari ücreti geçti. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı olarak tanımlanan açlık sınırı, Türk-İş’in bildirdiği son rakamlara göre, 8 bin 864 TL’ye yükseldi.
Asgari ücreti 360 TL ile geçen açlık sınırı, aralık ayında 8 bin 130 TL olarak kayda geçmişti. Türk-İş’in bildirdiği raporda sadece açlık sınırı rakamları değil, aynı zamanda yoksulluk sınırı rakamları da yer aldı.
YOKSULLUK SINIRI 28 BİN 874 TL’YE ÇIKTI
Gıda harcamasına ek olarak ulaşım, kira, fatura gibi zorunlu olan harcamaların tutarının toplamı olarak hesaplanan yoksulluk sınırı, her ay olduğu gibi bu ay da Türk-İş tarafından ölçüldü. Rakamları paylaşan Türk-İş, 2023 yılı güncel yoksulluk sınırını ise 28 bin 874 TL olarak duyurdu.
Gıda için yapılan harcamanın bir ayda yüzde 9,02 oranında arttığını ölçen Türk-İş, aynı zamanda bu harcamadaki yıllık artış oranını yüzde 108 olarak ilan et. Et, süt ve yumurtada artışın zirvesine otururken; dana etindeki aylık artış yüzde 8, kuzu etindeki aylık artış yüzde 16, tavuktaki aylık artış yüzde 9, yumurtadaki aylık artış yüzde 4, balıktaki aylık artış ise yüzde 10 olarak ölçüldü.