Türk üreticiler Meksika mutfağına talip!

Endüstriyel mutfak sektörü, Meksika mutfağına takip oldu. Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İş İnsanları Mexico City'deki fuara güçlü katılım sağladı. TUSİD Başkanı Bekir Topuz, "Ticaret Bakanlığımızın Uzak Ülkeler Stratejisi ve destekleri sayesinde daha uzak pazarlarda sektörümüzü büyütmek için buradayız. İtalya'ya pizza fırını satan Türkler şimdi de Meksikalıların tortilla pişirmesi için fırınları fuara taşıdı."dedi. İşte detaylar...

Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İş İnsanları Mexico City'deki fuara güçlü katılım sağladı.

Türk üreticiler Meksika mutfağına talip!

Aydınlık Gazetesi Recep Erçin'in haberine göre, İtalya'ya pizza fırını satan Türkler, şimdi de Meksikalıların tortilla pişirmesi için fırınları fuara taşıdı.

Meksika'da TUSİD Başkanı Bekir Topuz ile röportaj yapan Erçin, Topuz'un sözlerini şöyle aktardı:

"Ticaret Bakanlığımızın Uzak Ülkeler Stratejisi ve destekleri sayesinde daha uzak pazarlarda sektörümüzü büyütmek için buradayız. Buraya ilk defa katılıyoruz. Bu fuarın özelliği Güney Amerika'nın en büyük gastronomi fuarı olması. Gelen firmaların biri hariç hiçbirinin buraya ihracatı yok. Meksika ile ilk temas diyebiliriz. Uzak Ülkeler Stratejisi kapsamında hareket ediyoruz.

"Ülkenin 598 milyar dolar ithalatı, 593 milyar dolar da ihracatı var. Türkiye olarak genelde 1.2 milyar dolarlık ihracatımız var ve 46. sıradayız. Toplam sektör ihracatımız 13 milyon dolar ve 21. sıradayız. 4 milyar dolar sektör ithalatları var. Çin, ABD ve Almanya'dan ağırlıklı alım yapıyorlar. Potansiyeli yüksek bir pazar." dedi.

ÜRÜN FİYATLARI ÇİN İLE YARIŞACAK DÜZEYDE

Avrupa standartlarında ürün ürettiklerini söyleyen Topuz, "Fiyatlarımız Çin ile yarışacak düzeyde" dedi.

Topuz sözlerine şöyle devam etti:

"Bir avantajımız var, bize Çin ile aynı vergiyi uyguluyorlar. Avrupa'ya sattığımızdan yüzde 25 daha pahalı satsak bile bu pazarda çok ucuz oluyoruz. Çin'den daha ucuz oluyoruz. Çin ile rekabet yaptığımız alanlardan biri bizim sektör. Burada ürünler pahalı. Amerika pazarı gibi. Bu fuara Çin ile birlikte en büyük katılım bizden oldu. 12 milli katılım ve üç bireysel katılım var.

"Çinlilerin ve Amerikalıların burada üretimleri var. Burada sanayi olarak liderler. Amerikalı burada üretiyor, Çinli üretiyor. Buradaki yatırımları artırmak için yerlilik oranını yüzde 75'e çıkardılar. Çinlilerin burada çok yatırımı var. Çinlilerin burada çok yüksek seviyede yatırımları var. Çin'e karşı Trump dönemindeki engeller yüzünden Çinliler Amerika'nın arka bahçesine yatırım yaptı.

"İki adamım on gündür burada 20 görüşme yaptılar. Toptancı bazında satıcılarla ve El Turco'nun karşılığının olduğunu gördük. Burada Türk ürünlerini biliyorlar. Türkiye'ye gidip gelen çok. 13 milyon dolar 130 milyon dolara da çıkar. Tutar büyüdükten sonra yükseltmek zor. Bu fuar ilk deneyim olduğu için potansiyeli zamanla göreceğiz. İş olursa gece gündüz çalışırız. Buranın farklı bir mantığı var Kanada ve ABD gibi fiyatlar yüksek çünkü genel giderler çok yüksek. Burası bir merkez. İhracatı o yüzden yüksek.

"Amacımız Meksika ve Orta Amerika'ya ürün satmak. Burada yerel distribütör ile anlaşsak bu fuarı başarılı sayarız. Bir ana firma girdiğinde peşinden 7-8 tedarikçi de gelir. Türk ürünleri artık Avrupa ile aynı standartta. Amerikan ürünlerinin üstündeyiz, görsellik ve işçilik olarak. Amerikalılar hâlâ birçok parçayı kaynakla yapıyor. Bizde yekpare parça, pres ile yapıyoruz."

GÜNÜN VİDEOSU

Palandöken’de çığ düşme anı böyle görüntülendi!

Erzurum Palandöken Dağı'nda yüksek irtifa kampı yapan Judo Milli Takımı Sultan Seki'si bölgesine tırmanırken çığ düştü. Çığ düşme anı kameraya böyle yansıdı.