Turkcell izin için BDDK'ya başvurdu, PTT sırada...
Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör köşesinde “Faizsiz finans” sektöründe yaşanan gelişmeleri yazdı.
Hükümete yakın Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör köşesinde “Faizsiz finans” sektöründe yaşanan gelişmeleri yazdı.
Güngör, Turkcell’in Faizsiz Finansman Şirketi kurmak için yola çıktığını, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’ya başvuru yapıldığını belirtti.
“İSLAMİ HASSASİYETLERİ BULUNAN…”
Güngör yazısını şöyle sürdürdü:
“İçinizdeki 'endişeli modern'ler ‘Vayy Turkcell'e bak’ diyebilir. Vallahi diyen desin. Çünkü, bu ülkede İslami hassasiyetleri bulunan, kendi değerleriyle yaşamak isteyen, ticaretini, kredisini veyahut alım-satımını faizsiz yapmak isteyen milyonlarca insan var. İşte bu şirket o kesime hitap edecek. Turkcell açısından bakarsanız da çok cazip bir iş. Zira, Turkcell'in faizsiz olmayan tüketici finansman şirketi gayet iyi iş yapıyor. Kurulalı kısa süre olmasına rağmen tüketici finansmanı sektöründe toplam kredilerin yüzde 85'ini veriyor. Anlayacağınız tüketici finansmanında büyük bir potansiyel var.”
PTT DE HAREKETE GEÇTİ
Köşesinde “Peki Turkcell'in bu hamlesini takip eden olur mu?” diye soran Sabah yazarı Güngör cevabı şu ifadelerle verdi:
“Öyle görünüyor. Duyduğuma göre, faizsiz finans sektöründe son dönemde bir hareketlenme var. PTT ve Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği de katılım bankası kurma planı içinde. Görüşmelerin sürdüğünü biliyorum.
Kurarlarsa ne olur?
Düşünün, PTT'nin 4.500 erişim noktası var. Anadolu'nun en ücra noktasında bile... PTTBank lisansıyla bankacılık faaliyetlerinin birçoğunu yapıyor.
Keza Tarım Kredi Kooperatifleri'ne bakın. Faizsiz bankacılığın gelişebileceği en önemli alanlardan birisi tarım değil mi? İki kurumun da bu süreci ciddiyetle yürüttüğünü düşünüyorum.
Haa özel veya kamu şirketleri bu atılımları yaparken hükümetin de üzerine düşen bir şeyler yok mu?
Elbette var. Örneğin, bir an önce bu işin mevzuatını çıkarmak.
Sektörün büyümesini istiyorsak faizsiz finansı Bankalar Kanunu içine sıkıştıramayız. Bu işe özel kanun çıkarmalıyız. Bildiğim kadarıyla Faizsiz Finans Kanunu hazırlandı. O halde taslak çalışma neden bekliyor?
Meclis açılır açılmaz bu taslağın yasalaşacağını umuyorum.”