Türkiye anti-balistik füze çalışmalarını hızlandırdı

Dört bir yanı savaş ve gerilim bölgeleri ile dolu olan Türkiye'nin savunma alanında belki de en büyük açığı balistik füzelere karşı bir savunma hattına sahip olmayışı. Türkiye bu eksikliği gidermek için anti-balistik füze geliştirme çalışmalarını hızlandırdı. Kimi komşu ülkelerdeki balistik füzelerin gelecekte nasıl bir tehdit olacağını kestirmenin zor olduğunu belirten uzmanlara göre Roketsan’ın bu konudaki çalışmaları kritik öneme sahip.

Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit geçtiğimiz günlerde “Balistik füze savunma sistemi çalışmalarına hız vereceğiz” açıklamasında bulundu.

Bu açıklama kuşkusuz son yıllarda gerçekleştirilen yerli ve milli savunma sanayii hamlelerinin yakın gelecekteki hedeflerinden birini daha ortaya koyması bakımından son derece önemli.

Bugüne kadar balistik füze koruma kalkanını belirli zaman aralıklarıyla ‘müttefiklerinden’ temin eden Türkiye’nin neden böyle bir üretime gitmek istediğini ve muhtemel yol haritasını Savunma Sanayii Araştırmacısı Anıl Şahin anlattı.

Türkiye anti-balistik füze çalışmalarını hızlandırdı
Kuzey Kore balistik füzeler konusunda dünyanın 'kara kutu' saydığı ülkeler arasında

 

BALİSTİK FÜZELERİN ÇALIŞMA PRENSİBİ

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinesinde Ankara’nın attığı bu adımın neden kritik olduğunu anlayabilmek için balistik füzelerin nasıl çalıştığına dair en azından temel bir bilgiye sahip olmak gerekiyor…

Balistik füzeler temel olarak harp başlığı, füze kontrol birimi, yakıt tankı, kanatçıklar, motor ve güdüm elektroniğinden oluşan bir sistemler bütünü olarak kabul ediliyor. Seyir füzesi veya diğer hassas güdümlü mühimmatların aksine balistik füzeler parabol bir yörünge takip ediyor.

Fırlatılışlarından itibaren irtifa almaya başlayan balistik füzeler, atmosferi aşıp uzaya çıkıyor, akabinde izlediği parabol yörünge gereği tekrar atmosfere giriş yapıyor ve yer çekiminin de etkisi ile çok yüksek hızlarda hedefe doğru ilerliyor.

Fırlatma esnasında oldukça büyük bir yapıda olan balistik füzelerden geriye, atmosfere girdiği esnada çoğunlukla harp başlığı ve bazı elektronik alt sistemler dışında başka bir şey kalmıyor. Füzenin menzili ne kadar yüksek olursa ulaşacağı irtifa ve dolayısıyla hızı da o kadar yüksek bir seviyeye çıkıyor.

Türkiye anti-balistik füze çalışmalarını hızlandırdı - Resim : 2
Anıl Şahin

 

İMHA EDİLMELERİ ÇOK ZOR

Savunma Sanayii Araştırmacısı Anıl Şahin bir balistik füzenin fırlatılışından hedefe ulaştığı ana kadar sürece ilişkin şu tespiti yapıyor:

“Balistik füzelerin uçuş sürelerinin önemli bir kısmı uzayda geçiyor. Bu nedenle tespit edilme ihtimali son derece düşük. Ayrıca atmosfere çok hızlı bir şekilde girdikleri için de imha edilmeleri oldukça zor” 

Balistik füzenin tespiti için birim maliyetinin milyonlarca dolar olan özel sensörlere ihtiyaç duyulduğunun hatırlatılması üzerine Şahin, sürecin sadece bununla da sınırlı kalmadığını belirterek şunları söyledi:

“Tespit edildikten sonraki süreci de çok zorlu. İmha edilebilmeleri içinse geliştirilmeleri oldukça zor olan anti-balistik füze sistemleri gerekiyor. Bu nedenle bir balistik füzenin imhası için, onun fırlatılış anından itibaren tespiti ve takibi gerekiyor.
Bazı sistemler, hava savunmanın yanı sıra taktik balistik füze imhası da gerçekleştirebilir. Ancak daha uzun menzile sahip füzeler için özel sensör ağı ve önleyici sistemler mutlak bir gereklilik.”

Türkiye anti-balistik füze çalışmalarını hızlandırdı - Resim : 3
İran'ın envanterinde farklı menzillere sahip balistik füzeler bulunuyor

 

BALİSTİK FÜZELER YAKIN ÇEVREMİZDE ÇOK YAYGIN

Dünyada balistik füze imhası gerçekleştiren savunma sistemi üreten ülke sayısı az. Peki, Türkiye’nin kendi imkanlarıyla anti-balistik füze üretmesi ne anlama geliyor?

Savunma Sanayii Araştırmacısı Anıl Şahin, Türkiye’nin coğrafi konumu sebebi ile balistik füze tehdidinin yoğun olarak yaşandığı bir bölgede bulunduğunu anımsattıktan sonra soruyu şöyle yanıtladı: 

“Suriye, Irak ve İran, adeta bir balistik füze yuvası konumunda yer alıyor. Özellikle Suriye’de, nispeten kısa menzilli olan balistik füzeler terör örgütünün bile eline geçebiliyor.

Ülkemizin kendi anti-balistik füzesini yapması bu tehdidin bertaraf edilmesi için hayati öneme sahip. Saydığımız bu ülkelerin tamamında iç veya dış karışıklık söz konusu. Yarın bir gün bu balistik füzelerin farklı güçlerin eline geçmeyeceğini, geçtikten sonra nasıl bir kullanım refleksi gelişeceğini kimse garanti edemez.

Anti-balistik füze geliştirmek, oldukça yüksek teknoloji ve zaman isteyen bir husus. Türkiye’nin bu sistemi Roketsan aracılığıyla geliştirmeye başlaması da milli güvenlik açısından kritik bir husus.

Muhtemelen ilk etapta, hava soluyan hedefler yani uçak, seyir füzesi vb. hedefler için geliştirilen ancak en azından taktik balistik füze de imha edebilen karma bir sistem ile karşılaşacağız. İlerleyen dönemlerde ise safkan bir anti-balistik füze sistemi bekleyebiliriz.”

Türkiye anti-balistik füze çalışmalarını hızlandırdı - Resim : 4

HER KURUM ÜZERİNE DÜŞEN ALANI ÇALIŞACAK

Anti-balistik füzenin sensör kısmında ise Aselsan’ın çalışmaları olduğunu hatırlatan Şahin, “Örneğin; Milli Uzun Menzilli Hava Savunma Füze Sistemi (SİPER) arama radarı olarak Aselsan tarafından geliştirilen ve oldukça yüksek bir menzile sahip olan Erken İhbar Radarı Sistemi'ni kullanacak. Roketsan’ın Anti Balistik Füze Sistemi projesiyle paralel olarak Aselsan balistik füze tespitine yönelik radar sistemlerinin geliştirilmesine de yönelecektir. Özellikle Roketsan tarafından uzay alanında gerçekleştirilen çalışmaların, anti-balistik füze programına çok olumlu yansımaları olacaktır” diye konuştu.

Suriye, Irak ve İran’ın hedef ülkeyi vurmak için genellikle balistik füzeler kullanacağına işaret eden Şahin’in üzerinde durduğu bir diğer nokta ise anti-balistik füze sistemi ve radarlarının deniz platformlarına da entegre edilmesi gerekliliği…

Türkiye anti-balistik füze çalışmalarını hızlandırdı - Resim : 5
Malatya'daki Kürecik Üssü 2012 yılında NATO tarafından balistik füze saldırılarına karşı erken uyarı amacıyla kuruldu

 

TÜRKİYE BU ALANDA TAMAMEN DIŞA BAĞLI

Türkiye'nin mevcut durumda balistik füze tehdidine karşı nasıl korunduğuna ilişkin soru üzerine Şahin'in cevabı şu oldu: 

“Şu anda Türkiye, birçok ülke gibi herhangi bir anti-balistik füze sistemine sahip değil. Yani yarın bize Suriye’den bir balistik füze gelse, NATO şemsiye altında sağlanan ve çok kısıtlı bir alanı kapsayan koruma sistemleri tarafından önleme yapılmazsa maalesef karşı taraf istediği hedefi vurabilecek noktada.

Özetle şu anki durumda, bölgemizde bir balistik füze ateşlendiği zaman onun hava imha edilmesi oldukça zor bir durum.”

Bu tür sistemlerin hem teknik açıdan hem de maliyet bakımından sonra derece zorlu süreçleri beraberinde getirdiğini kaydeden Şahin’e göre Türkiye’nin kendi anti balistik füzesini yapacağı tarih için net bir şeyler söylemek şu an için zor. Ancak çok büyük bir aksilik olmaz ve her şey yolunda giderse projenin ilk etabı, 2023-2025 yılları arasında büyük mesafe kat etmiş olunacak.

GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da korku dolu anlar! Ambarlı Mardaş Limanı'nda gemi yan yattı! Personeller tahliye edildi

İstanbul Ambarlı Mardaş Limanı'nda AMNAH isimli konteyner yüklü gemi sabaha karşı yan yattı. Konteynerlerden bazıları denize dökülürken bölgedeki çalışmalar devam ediyor. Gemi personeli hemen olay yerinden tahliye edildi.