Türkiye neden F-35'i tercih etti?

Habertürk canlı yayınına katılan SuperHaber yazarı Metehan Demir teslimat töreni gerçekleşen F-35 uçaklarıyla ilgili Didem Arslan Yılmaz'ın sorularını yanıtladı.

Metehan Demir canlı yayında şu ifadeleri kullandı;

SAVUNMA SİSTEMİ ALIRKEN DİKKAT EDİLEN KRİTERLER
''Bir savunma sistemini alırken elinizdeki savunma sistemleriyle ne kadar uyumlu olacağı da en önemli kriterlerden birisidir. Eurofighter ile F-35 arasında kalınmıştı. Ve Türkiye F-35'lerden yana kararını vermişti. Çok uzun soluklu 16-17 yıldır devam eden bir proje. Projenin teslimat anlamında başlarında olduğumuzu da söyleyebiliriz. Türkiye 100 uçak ve artı olarak 16-20 aralığında opsiyon anlamında bir imza atmıştı. Türkiye'den 10 firma da bu oluşumda yer almıştı. Türkiye'nin toplamda 25 milyar dolarlık bir ödeme yapması öngörülüyor.''

RADAR İZİ ZOR SAPTANIYOR
Bunlar 5. nesil uçak olarak kabul ediliyorlar. Bu uçakların 3 tipi var. Türkiye havadan havaya ve havadan karaya operasyon gerçekleştirecek modelini tercih etti. Son dönemde en çok tercih edilmesinin nedenlerinden birisi de bu uçakların radar izinin çok kolay saptanamaması. Radarda geç yakalanmasıydı. Belki Eurofighter'ın da artıları vardır. Ama Türkiye uzun süredir ABD sistemlerini tercih ediyor. F-16'lar da aynı firma tarafından yapılıyor. Onun da devamı ve bir geleneğin devamı olarak karar vermişti.

MOTOR BAKIMLARI TÜRKİYE'DE YAPILACAK
Bu uçakların tanesi aşağı yukarı 100 milyon dolar civarında. Türkiye 9 ana kuruculardan birisi. Yapılan anlaşmada ülkemizin savunma sanayi şirketlerinin dünya üzerinden daha çok projede yer alabilmesi için önemli maddeler de eklenmişti. Motor bakımlarının Türkiye'de yapılması da söz konusu. ABD bin 500 uçak siparişi verdi. Diğer ülkelerin de siparişleri söz konusu olunca bunların büyük bölümünün motor bakımının ülkemizde yapılması söz konusu.

ELİMİZDEKİ UÇAKLAR KENDİ İHTİYACIMIZI KARŞILAYABİLİYOR
Türkiye'nin elinde şu anda 200'ün biraz altında kullanımda olan F-16 uçağı var. 1980'lerin ortalarından itibaren kullanıma girdi. Zaman zaman yeniden teknolojilendirmelerden de geçti. Modernizasyonları yapıldı. Türkiye'nin elindeki F-16 ve F-4 uçakları kendi ihtiyacını karşılayacak durumda. Ama ileriki yıllarda bu eksiklikleri tamamlamak için F-35 alınmasına karar verildi. Oradaki pilotlarımız uzun bir süre eğitim alacak ve ardından öğretmen pilot statüsüne gelecekler. Daha sonra bütün pilotlar Amerika'ya gitmek zorunda kalmayacak.

TÖRENDEKİ DİKKAT ÇEKEN DETAY
Bugünkü törenle ilgili bir şeye dikkat çekmek istiyorum. Senatonun kararından dolayı rahatsızlık var. İşte bu rahatsızlık. Bugün çok önemli kaynaklarla konuştum. Edindiğim kannat şu, türkiye'nin 9 katılımcı ülkeden birisi olması, uluslararası hukuktan doğan hakları sonucunda bir sıkıntı yaşanacağına çok ihtimal vermiyor. Bu nihayete ermiş bir karar değil. Türkiye'nin rahatsızlığı var. Bu nedenle de üst düzey katılım yok. ABD başkonsolosumuz yok, müsteşar yardımcısı var. Daha önemli katılımlar olabilirdi. Ama bu nedenle gerçekleşmedi.

KRİZLER ÇIKABİLİR ANCAK...
Rahip Brunson ve S-400'ler ile ilgili konular nedeniyle bunlar gündeme geldi. Önümüzdeki dönemde ABD, Rusya ve Türkiye arasında bazı krizler çıkabilir. Ancak F-35 uçakları konusunda sanki tren rayların sol tarafına oturdu ve bir süre gidecek gibi görülüyor.

 

 

 

Türkiye neden F-35'i tercih etti? ile ilgili etiketler Metehan Demir F-35
GÜNÜN VİDEOSU

Antalya-Hamburg uçağında panik anları! Pilot ile kulenin konuşması nefes kesti...

Hamburg seferini yapan Sun Express’e ait uçakta bir yolcu kalp krizi geçirdi. Pilot adeta zamanla yarışırken Bükreş Havalimanı hava trafik kontrolörüne, "Şu an yolcuya doktor kalp masajı yapıyor, acil iniş yapmamız lazım" anonsu kayıtlara yansıdı.