Türkiye'de ölüm sayıları gerçeği yansıtıyor mu? Ateş Kara'dan Barış Yarkadaş'a net cevap...
Türkiye'nin koronavirüs ile mücadelesinde birkaç ülke ile birlikte önemli bir başarı elde ettiğini görmezden gelenler, son zamanlarda gündeme vaka sayılarının gerçeği yansıtmadığı, bazı vefat edenlerin başka ölüm sebepleri gösterilerek hazırlanan defin belgeleri ile gömüldüğü ve DSÖ'ye şüpheli vakaların bildirilmediği iddialarını getiriyor. Eski CHP milletvekili Barış Yarkadaş, bu iddiaları Halk TV'de biraz da provokatif bir dille Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara'ya yöneltti. Aldığı cevap netti...
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Halk TV'de Gürkan Hacır, İsmail Saymaz ve Barış Yarkadaş'ın birlikte gerçekleştirdikleri 'Şimdiki Zaman Siyaset' programına telefonla konuk oldu.
Programın başında Kara'nın hazırladığı Türkiye'deki 27 Marttan günümüze kadar olan Kovid-19 vaka-ölüm oranını gösteren tablo değerlendirildi.
Türkiye'de ortalama ölüm oranının şu an için yüzde 2 civarında olduğunu ifade eden ve vaka artış oranı ile vefat sayılarının benzer çizgide gitmesi halinde bu ölüm oranında büyük bir sıçrama olmayacağını aktardı.
Barış Yarkadaş burada araya girerek Dünya Sağlık Örgütü'nün tüm ülkelerden pozitif vaka sayısının yanı sıra şüpheli vakaların da bildirilmesini istediğini ancak Türkiye'nin bu bilgiyi DSÖ'ye vermediğini iddia etti.
Prof. Dr. Ateş Kara bu iddia üzerine "Bütün işlemlerinizi gerçek ve kesin vaka üstünden yapmanız lazım ki, sonucunuzu alın" dedi.
Ancak Yarkadaş benzer yöndeki ısrarını sürdürünce, Prof. Kara, "DSÖ şu an bu verileri diğer ülkelerden de alabilir değil. Kaldı ki biz şu anda Türkiye'de olası vakaların hepsine ilaç tedavisi başlıyoruz. PCR testinin pozitif ya da negatif oluşuna göre de bunların kaydını tutuyor. DSÖ'ye de bunları belli çizelgede iletiyor. Diğer ülkeler de kesin vakayı iletiyor. ABD mesela olası vakaları bildirmiyor. İlettikleri PCR'ı pozitif olmuş vaka sayısı" dedi.
Barış Yarkadaş bu sözlerin ardından bu kez de olası bir ölüm üzerinden yeni bir iddiayı gündeme getirdi. Hastaneye gelen bir vakanın öldüğü, herhangi bir mücbir sebepten öldüğü yönünde defin kağıdı düzenlendiğini ve gömüldüğünü belirten Yarkadaş daha sonra bu kişinin testinin pozitif çıktığını ileri sürdü.
Ateş Kara bu kişinin defin kağıdına testinin pozitif çıkmasından önce başka bir ölüm sebebi yazılmasının sonucu değiştirmediğini belirterek, test sonucunun alınmasının ardından tüm ölüm kayıtlarına bunun Kovid-19 vakası olarak geçtiğini ifade etti. Bu durumun sadece bu konuya özel de olmadığının altını çizdi.
Yarkadaş bunun üzerine bazı halk sağlı uzmanlarının sürecin böyle işlemediğini ileri sürdüklerini belirtti.
Kara, süreci şöyle özetledi:
"Siz hastaneye geldiğinizde olası tanı diye değerlendirilirsiniz. Kovid-19 olabilirsiniz diye değerlendirilirsiniz. Hastane sisteminde de, laboratuvara gidin testinizde de öyle görülür. Çünkü o test ancak o şekilde gönderilir. Testinizin sonucu çıktığında laboratuvar bunu Kovid-19 diye kodlar. Ve bundan sonra tüm sistemlerde tanı Kovid-19 olarak değişir. Testi isteyen kişi Ateş Kara ise onun önüne de bu sonuç düşer. İsmail Bey'den test istemiştiniz, istediğiniz sonuç pozitif diye. İstatistik sisteminde de Kovid-19 diye yer alır"