Türkiye hamle yaptı, ABD basını yazdı: Düşman titretecek gelişme...

ABD merkezli Bloomberg’in haberine göre Türkiye, Somali’de balistik füze kullanımı için yeni bir test sahası inşa etmek üzere görüşmelere başladı.

Türkiye’nin Somali’de inşa etmeyi planladığı test sahası için görüşme gerçekleştirdiği yönündeki bilgiler, ABD merkezli Bloomberg’in iddiasına göre konuya yakın kaynaklar tarafından da doğrulandı. Ankara’nın bu adımı, balistik füze programı kapsamında geliştirilen daha uzun menzilli füzelerin testlerini gerçekleştirmek için attığı üzerinde duruluyor.

Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Hüseyin Şeyh Ali, konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Son dönemde Türkiye, balistik füze alanında özkaynakları ve kendi savunma sanayii yetenekleri doğrultusunda önemli ürünler ortaya koyuyor. Seyir füzesi ve diğer mühimmatların testleri, Türkiye’nin Sinop’taki Test Merkezi’nde gerçekleştiriliyor.

Roketsan tarafından geliştirilen Tayfun Balistik Füzesi’nin ilk test atışı 18 Ekim 2022 tarihinde Rize-Artvin Havalimanı’nda gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen test neticesinde TAYFUN, Türkiye’nin şu an için en uzun menzilli füzesi olma ünvanını kazandı. TAYFUN Balistik Füzesi’nin ikinci test atışı ise 23 Mayıs 2023’te yine Rize - Artvin Havalima’nında gerçekleştirilirken, platformun seri üretimi için geri sayım sürüyor.

Türkiye hamle yaptı, ABD basını yazdı: Düşman titretecek gelişme...

BALİSTİK FÜZE NEDİR?

Balistik füzeler; bir veya birden fazla kimyasal, biyolojik, nükleer ve/veya konvansiyonel (yüksek patlayıcılı) harp başlığı taşıyabilen ve bu başlıkları istenildiği takdirde farklı hedeflere de yöneltebilen füze sistemleridir. Harp başlığı, motor, yakıt tankı, güdüm, kanatçıklar vb. birçok sistemlerden oluşan balistik füzelerden, hedef bölgeye genellikle sadece harp başlıkları ulaşır.

Balistik füzeler, tespit ve imha edilmeleri zor olduğu ve çok yaygın oldukları için çoğu ülke için savunma açısından bir baş belasıdırlar.

Türkiye hamle yaptı, ABD basını yazdı: Düşman titretecek gelişme... - Resim : 2

BALİSTİK FÜZE SINIFLANDIRMA

Balistik füzeler, genel olarak Kısa Menzilli Balistik Füze (SRBM), Orta Menzilli Balistik Füze (MRBM), Uzun Menzilli Balistik Füze (IRBM), Kıtalararası Balistik Füze (ICBM) ve Denizaltıdan Atılan Balistik Füze (SLBM) olmak üzere 5 sınıfa ayrılmaktadırlar.

TAYFUN Füzesi, ‘Kısa Menzilli Balistik Füze (SRBM)’ sınıfına girmektedir. Türkiye’nin daha önce SRBM sınıfında bir balistik füzesi bulunmuyordu. Ermenistan, Suriye ve İran’ın ardından Türkiye de kendi bölgesinde SRBM’ye sahip ülkeler kümesine girdi.

Türkiye hamle yaptı, ABD basını yazdı: Düşman titretecek gelişme... ile ilgili etiketler Türkiye ABD Somali Füze
GÜNÜN VİDEOSU

Çıplak vatandaşa kasabalı dayağı! "Böyle gezmeye utanmıyor musun?" deyip dövdüler

Mardin'de sokakta çıplak halde dolaşan kişi, çevredekiler tarafından dövülüp polise teslim edildi. Olay, cep telefonuyla kayda alındı. Gözaltına alınan şüpheli, sağlık kontrolünün ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldü.