Türkiye’nin Afrika açılımı; sonunda Somali’ye uzay üssü kuruyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2011’deki Afrika ziyaretinin ardından ilişkiler her alanda katlanarak arttı. 2002 yılında Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle olan ticaret hacmi 2,9 milyar dolar iken, bugün tam 32 milyar dolara yükseldi. Türkiye, Somali'de balistik füze ve uzay roketleri denemesi yapmak için bir tesis kurma konusunda görüşmelerde bulundu.

İBRAHİM AÇAR

Örneğin; Türk müteahhitler, batılı şirketlerin güvenlik riskleri nedeniyle kaçındığı Nijer gibi ülkeler de dahil olmak üzere Afrika’da, havaalanları ve oteller gibi en az 1.800 altyapı projesi gerçekleştirdi. Tabi ki Türk hükümeti, Türk inşaat şirketlerinin bölgede yer edinmesine yardımcı oldu. Türkiye, batılı ülkelerin görmezden geldiği ülkelere yatırım yapmak için daha fazla risk aldı. 

Türkiye, büyük bir Türk askeri üssünün bulunduğu Somali'nin karasularına yakında 30 milyar varile kadar petrol ve gaz rezervinin araştırılması için bir gemi göndermeyi planlıyor. Somali hükümeti, karasularındaki hidrokarbon varlıkların araştırılması ve çıkarılması konusunda Türkiye ile anlaştı. Karşılıklı kardeşlik ilkesi çerçevesinde gelişen ilişkiler yıllarca bu ülkeleri sömüren Batılı emperyalist ülkelerin işine gelmese de Türkiye, yeni adımlar atmaya devam ediyor. Bunun son örneği Somali’ye uzay üssü kurulması oldu.

UZAYI ROKETİ DENEMELERİ

Bloomberg'in iddiasına göre; Türkiye, Somali'de balistik füze ve uzay roketleri denemesi yapmak için bir tesis kurma konusunda görüşmelerde bulundu.

Türkiye'nin balistik füze programı uzun menzilli testler gerektiriyor ve Somali'nin Afrika anakarasının doğu ucundaki konumu Hint Okyanusu'na doğru atış yapmak için ideal.
Somali, Ekvator’a yakın olduğu için uzay limanı için de uygun bir yer. Ekvator yakınlarında yapılacak testler uzay roketlerinin menzilini ve verimliliğini artırmaya yardımcı olabilir. Türk yetkililer Somali'nin bu talebi kabul edeceğinden emin.

Bloomberg yorumunda, “Somali Devlet Başkanı Hasan Şeyh Mahmud'un ulusal güvenlik danışmanı Hüseyin Şeyh-Ali, Salı günü telefonla arandığında yorum yapmayı reddetti. Parlamento savunma alt komitesi başkanı Abdi Ahmed Koshin, Türkiye ile böyle bir anlaşmadan haberdar olmadığını söyledi. Türkiye, son 20 yılda, şirketleriyle birlikte Ankara’nın öncülük ettiği ticari, güvenlik, diplomatik ve dini çabaların bir karışımıyla Afrika'daki varlığını güçlü bir şekilde hissettirdi” denildi.

Türkiye’nin Afrika açılımı; sonunda Somali’ye uzay üssü kuruyoruz ile ilgili etiketler Somali
GÜNÜN VİDEOSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan pastanede vatandaşlarla sohbet etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da bir pastaneye ziyaret gerçekleştirip, vatandaşlarla sohbet etti.