Türkiye'nin denge politikası dünya gündeminde: Rusya'ya yaptırım uygulaması isteniyor ama...

Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasında uygulamaya devam ettiği denge politikası dünyanın gündeminde yer almaya devam ediyor. Bloomberg'in analizinde Batı ülkelerinin Türkiye'nin Rusya'ya yaptırım uygulamasını istese de vazgeçilmez bir müttefik olan Türkiye ile ilişkilerin tehlikeye atılmasının istenmediğinin altı çizildi.

Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşı boyunca uyguladığı denge politikası dünya gündeminde yer almaya devam ediyor. Bloomberg'in yayınladığı analizde Türkiye'nin Batı ülkelerinin yaptırımlarına rağmen Rusya'ya herhangi bir yaptırım uygulamadığına dikkat çekildi. Analizde Türkiye'nin tahıl koridorunun açılması ve esir takası gibi önemli konularda arabuluculuk sergilediğinin altı çizildi. Öte yandan Putin'in 4 bölgenin ilhak kararını tanımaması ve kınaması Türkiye'nin bir başka hamlesi olarak dikkat çekildi.

Öte yandan Türkiye'nin Ukrayna'ya Bayraktar TB2 SİHA'larını satması ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi gereği Türkiye'nin Rus gemilerine Karadeniz'i ve boğazları kapatması dikkat çeken gelişmeler arasında sıralandı.

Bloomberg'in haberinde konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

"Moskova ile bağları koparmadan Kiev hükümetinin yanında olarak, Erdoğan bu politikayla kendi doktrinini oluşturdu. Rusya'nın Ukrayna'nın dört eyaletini ilhak etmesini kınadı, Rus gemilerini ve uçaklarını Türk kontrolündeki deniz ve hava yollarından men etti. Türk şirketi Bayraktar, Ukrayna'ya onlarca silahlı insansız hava aracı sattı. Ancak Erdoğan, Rusya'yı hedef alan yaptırımlara katılmayı reddetti. Bazı batılı müttefikleri savaşı kışkırtmakla suçladı ve onları Rusya'yı "küçümsememeleri" konusunda uyardı. Putin ile Temmuz ve Ekim ayları arasında dört kez bir araya geldi ve Türkiye'yi arabulucu olarak konumlandırdı. Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından tahıl sevkiyatlarının yeniden başlamasına ve mahkum takasına izin verecek bir anlaşmaya aracılık etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yaklaşımıyla, başta ABD olmak üzere Batı'nın dünyaya dayatmak istediği politikalarına adeta meydan okudu."

"RUSLAR TÜRKİYE'DE BİR NÜKLEER SANTRAL DAHA YAPACAK"

Bloomberg'in analizinde çarpıcı bir ayrıntı dikkat çekti. Analizde, Akkuyu Nükleer Santrali'ni yapan Rus devlet şirketi Rosatom'un bir santral daha yapabileceğini yazdı. Söz konusu haberde "Rus devlet şirketi Rosatom, Türkiye'nin Akdeniz kıyısında 20 milyar dolarlık bir nükleer santral inşa ediyor ve Türkiye hükümeti ondan bir tane daha inşa etmesini istedi" ifadeleri yer aldı.

Analizde, Türkiye'nin Rusya'ya karşı yaptırımlara dahil olması arzu edilse de, Batılı müttefikler için Türkiye'nin vazgeçilemez bir ortak olduğu ve bu konuda uygulanacak bir yaptırımın Türkiye ile ilişkileri tehlikeye atabileceğinden çekinildiği vurgulandı.

Türkiye'nin denge politikası dünya gündeminde: Rusya'ya yaptırım uygulaması isteniyor ama... ile ilgili etiketler Türkiye Rusya Ukrayna Yaptırım Bloomberg
GÜNÜN VİDEOSU

"Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması büyük şans" Emekli Pilot Tümgeneralden F-35 uyarısı!

Emekli Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, ABD’nin F-35 ile dünyayı kontrol ettiğini belirterek "F-35 programından çıkarılmak Türkiye için büyük şans. ABD’nin F-35 ile gayesi dünyayı kontrol etmek. Türkiye yerli sistemleri üretmeye devam etmeli” dedi.