Türkiye'nin ilk yerli ve milli uydusu İMECE'nin uzay yolculuğu rüzgar nedeniyle ertelendi!

Türkiye'nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE'nin uzaya fırlatılması, saniyeler kala hava koşulları nedeniyle ertelendi.

Son dakika haberi: İMECE, iki ertelemenin ardından bugün Türkiye saati ile 09.48’de Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden uzaya fırlatılması bekleniyordu. 

Fırlatma törenine Ankara’da bulunan TÜBİTAK UZAY’ın yer takip istasyonunda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ile TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal kayıldı. 

HAVA KOŞULLARI NEDENİYLE ERTELENDİ

İMECE'nin uzaya fırlatılması, 28 saniye kala hava koşulları nedeniyle ertelendi.

Türkiye'nin ilk yerli ve milli uydusu İMECE'nin uzay yolculuğu rüzgar nedeniyle ertelendi!

TSK'NIN UZAYDAKİ GÖZÜ OLACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İmece'ye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Varank, İmece'nin metre altı çözünürlüğe sahip bir uydu olduğunu, TSK'nın uzaydaki gözü olacağını söyledi.

Bakan Varank'ın açıklamaları şöyle:

"PROJEYİ YAKINDAN TAKİP ETTİM"

Çok önemli ve stratejik bir proje. İlk bakan olduğum andan itibaren bu projeyi takip ettim. Türkiye'nin bir uzay test ve entegrasyon merkezi var. Arkadaşlarımızı gece vakitleri ziyaret ettim, baklava götürdüm, arkadaşlarımız büyük gayret gösterdiler. Metre altı çözünürlüğe sahip ilk uyduyu yörüngesine fırlatmış olacağız.

 

YERLİ VE MİLLİ OLARAK GERÇEKLEŞTİRDİK"

Türkiye baktığınızda aslında uydular anlamında uydu işletmecisi ülke. Baktığımızda bunun bir adım öteye gitmesi gerektiğini biliyoruz. Onun için gözlem uydularına yatırım yapmaya başladık. Yine kendi gözlem uydularımızı ürettik. Bunların bir kısmı hala faaliyetteler. Kendi uzay sanayimize sahip olmamız için İMECE projemizi başlattık. Metre altı çözünürlüğe sahip gözlem uydusunu geliştirdik ürettik. İçindeki ekipmanları da yerli ve milli olarak gerçekleştirdik. Elektrooptik kamera, itki motoru gibi çok yüksek teknolojili ürünleri kendi kabiliyetlerimizle geliştirdik, uyduya yerleştirdik. Geliştirdiğimiz teknolojilerin uzayda çalıştığını göreceğiz. Uzay endüstrisinde Türkiye'nin bir oyuncu olduğunu gösterecek. İçindeki elektrooptik kamerayı Pakistan'a ihraç ettik, sattık.

Adı neden İmece, kabiliyetleri bir araya getirdiği için. İnşallah 9:48'te yörüngesine giderken izleyeceğiz.

 

"SAVUNMA VE FARKLI ALANLARDA İHTİYACIMIZ OLAN GÖRÜNTÜLERİ VERECEK"

9:48'te hava muhalefeti olmazsa SpaceX tarafından uydumuz yörüngesine doğru harekete geçecek. 2 saat 40 dakikada 680 kilometre irtifada uzaya bırakılacak. 10 dakika sonrasında ilk sinyalleri almayı umuyoruz. Bu da uydunun salimen yörüngesine bırakıldığını gösterecek. 2 hafta sonra ilk görüntüleri çekmeye başlayacak. Bütün teknolojilerin uzayda çalıştığını ispat etmiş olacağız. Türkiye yeni nesil yer istasyonu da geliştirdi. Buradaki çanağı da Türkiye'deki tedarikçi firma üretti. Uydu, milli savunma başta olmak üzere farklı alanlarda ihtiyacımız olan görüntüleri bu uydu ile elde etmiş olacağız.

 

"GÖZLEM YAPABİLECEĞİZ"

Bu uyduyla birlikte dünyanın herhangi bir noktasının fotoğrafını çekebileceğiz, gözlem yapabileceğiz. Savunma, afet, tarım, çevre ve şehircilik alanında kazanım getirmiş olacak. Ülkemizin savunması açısından önemli bir kabiliyet. İmece uydumuz ordumuzun uzaydaki gözü olacak. Türkiye Yüzyılı'nda daha güçlü konuma taşımış olacak. Yerli ve milli uydumuz inşallah Türkiye'ye hayırlı uğurlu olsun.

GÜNÜN VİDEOSU

Palandöken’de çığ düşme anı böyle görüntülendi!

Erzurum Palandöken Dağı'nda yüksek irtifa kampı yapan Judo Milli Takımı Sultan Seki'si bölgesine tırmanırken çığ düştü. Çığ düşme anı kameraya böyle yansıdı.