Türkiye’nin kredi notu bugün artacak mı?

Uzun süredir yabancı bankaların satışıyla düşen Borsa İstanbul ve piyasalar gözünü bu gece açıklanacak kredi notuna çevirdi. Aslında bugün biri küresel olmak üzere iki kritik veri bekleniyor. Birincisi ABD Merkez Bankası FED’in faiz kararının yönünü belirleyecek olan istihdam verisi. İkincisi de Türkiye’nin beklediği kredi notu kararı. Peki Türkiye'nin kredi notu bugün artacak mı? İşte detaylar...

Dün her Perşembe olduğu üzere TCMB ve BDDK'nın haftalık verileri açıklandı. Yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat hesapları (DTH) artışı 30 Ağustos ile biten haftada parite etkisinden arındırılmamış seriye göre 1,3 milyar dolar azalmış. Böylelikle, yurtiçi yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin DTH'ları 6 hafta sonra azalış kaydetti.

Türkiye’nin kredi notu bugün artacak mı?

Öte yandan, BDDK verisine göre, KKM cephesinde 1,6 milyar TL daha azalış yaşanırken, dolar cinsi anapara 47 milyar doların altına geriledi. KKM'den çıkış tam bir senedir kesintisiz bir şekilde devam ediyor. KKM'nin toplam mevduat havuzu içerisindeki payı %9'a yaklaşırken, TL mevduatın payı ise %52-%53 bandında salınmaya devam ediyor. TCMB'nin brüt döviz ve altın rezervleri 1 milyar dolar azalarak 149,4 milyar dolar düzeyine gerilerken, swap va kamu dövizleri hâriç net rezervler ise +8 milyar dolar seviyesine geriledi. Dün de belirttiğimiz üzere, zirve seviye 2 Ağustos tarihinde +21 milyar dolar seviyesi ile görülmüştü. Sn. Bakan Şimşek'in istifa dedikoduları, artan altın talebi ve beraberinde son 1 aydır oldukça volatil bir seyir izleyen küresel piyasalar TCMB'ye rezerv kaybettirdi. 

OVP’DE KARARLILIK VURGUSU

Kıbrıs İktisat Bankası Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu, “OVP, mevcut politikaların kararlılıkla sürdürüleceği yönünde mesaj ile enflasyonla mücadele kapsamında sıkı para politikasına ilave mali disiplin ve yapısal reformların devrede olacağının altını çizdi. OVP'ye göre 2024 yıl sonu TÜFE enflasyon beklentisi %41,5 seviyesine, 2025 sonu ise %17,5 seviyesine revize edildi. 2026 yılı için tek haneli enflasyon hedefinin korunduğunu gördük. OVP hesaplamasında kullanılan ortalama USDTRY tahminleri 2024 yılı için 33,20, 2025 için 42,00, 2026 için 44,40, 2027 için 46,90 oldu. Baz alınan döviz kurları, ekonomi yönetiminin TL'deki değerlenmeden pek de rahatsız olmadığını gösterdi” dedi.
Türkiye için önemli bir haber ise bugün Fitch'ten gelecek. Fitch'in not güncelleyebileceği düşünülüyor. Kurum Türkiye'yi B+ ile notlarken görünüm ise pozitifte duruyor. Pozitif görünüm, genellikle bir sonraki adımın da not artırımı olarak düşünülmesi için önemli bir işaret olarak kabul ediliyor.

Piyasa beklentisi ise kredi notunun B+'dan BB-'ye yükseltilmesi ve görünüm pozitif olması yönünde. Şayet yeni not artırımında görünüm pozitif olursa bir sonraki notun yatırım yapılabilir seviye olan BBB- olarak bekleniyor.

Türkiye’nin kredi notu bugün artacak mı? ile ilgili etiketler ekonomi kredi Moody's Borsa İstanbul Dolar TCMB kur korumalı mevduat
GÜNÜN VİDEOSU

İşgalci İsrail şimdi de ilkokula saldırdı! Öğrenci ve öğretmenleri öldüresiye dövdüler...

Batı Şeria'daki bir ilkokulu ellerinde sopalarla basan işgalci İsrailliler, öğrenci ve öğretmenleri darbetti. Saldırıda 7 kişi yaralandı.