Türkiye’nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyede, gerisi boş laf!

Türkiye, yıllardır kredi derecelendirme şirketlerinin haksızlığına uğradı. Ekonomik durumu riskli olduğu dönemde notları anında düşürülürken benzer sıkıntılar yaşayan Yunanistan ya da İsrail gibi ülkelerin notları, artırıldı. Bu notlama durumu küresel hegemonyaya baş kaldıran ülkeleri adeta cezalandırma yöntemi olarak kullanıldı, kullanılıyor. İşte detaylar...

Türkiye, yıllardır kredi derecelendirme şirketlerinin haksızlığına uğradı. Ekonomik durumu riskli olduğu dönemde notları anında düşürülürken benzer sıkıntılar yaşayan Yunanistan ya da İsrail gibi ülkelerin notları, artırıldı. Bu notlama durumu küresel hegemonyaya baş kaldıran ülkeleri adeta cezalandırma yöntemi olarak kullanıldı, kullanılıyor…

Türkiye’nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyede, gerisi boş laf!

MOODY’S GERİDE KALDI

Şimdi denilebilir ki, “Madem öyle Moody’s niye not artırdı?” Moody’s’in not artışı öyle ‘doğrucu Davut’ olmasından kaynaklanmıyor, bu artış, Türkiye’nin uyguladığı ekonomi programı nedeniyle elde ettiği başarılar sonucu küresel şirketlerin Türkiye’ye verdiği yatırım yapılabilir ülke notunu yakalamak için yapıldı. Moody’s’te artık mızrak çuvala sığmadı.
Aşağıdaki tabloya bakıldığında Türkiye’den not olarak daha yukarıda olan ülkelerin ekonomilerinin daha iyi olduğunu söylemek zor. Örneğin ekonomisi batık durumda olan Yunanistan bile Türkiye’den yukarıda. Yani şunu rahatlıkla söylemek mümkün: Türkiye’nin gerçek kredi notu ‘yatırım yapılabilir’ seviyesindir.

Dolayısıyla bu not artışları yabancı özel sektörün verdiği yatırım yapılabilir notuna, kredi derecelendirme şirketlerinin ‘hatalarını’ telafi etmesidir.

Aydınlık Gazetesi yazarı Serhat Latifoğlu’nun da yazdığı gibi, “Son on yılda Batı’nın Türkiye’ye karşı yaptığı operasyonları göz önüne almadan yapılan tahliller sığdır. Türkiye ve BRICS ülkelerinin notları düşük tutulup CDS primleri yükseltilirken Yunanistan gibi borç batağında yüzen (borç/GSYİH oranı yüzde 171,3), İsrail gibi sürekli iç savaş içinde bulunan ülkelerin notunun Türkiye’den yüksek olmasını, daha az riskli olarak tanımlanması objektif ve bilimsel değildir. “

Kredi derecelendirme şirketlerinin verdikleri notlarda nasıl taraflı olduklarını Anadolu Ajansı’nın 2015’te yayımladığı haber gösteriyor. Haberde, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Yunanistan'ın kredi notunu "CCC-"den "CCC+"ya yükseltti, "negatif" olan not görünümü de "durağan"a revize etti. S&P'nin resmi sitesinden yapılan açıklamada, Yunanistan'ın CCC- seviyesindeki kredi notunun, ülkenin temerrüt riskinin azaldığı gerekçesiyle "CCC+"ya yükseltildiği bildirildi. 

Yunanistan'ın EuroGroup'dan aldığı 7,16 milyar avroluk "köprü finansman" sayesinde Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası'na (ECB) olan borçlarını ödediği anımsatılan açıklamada, "Yunanistan'ın uzun dönemli kredi notunu, gelecek 12 aya ilişkin ticari temerrütün artık kaçınılmaz olmaması nedeniyle "CCC-"den "CCC+"ya yükseltiyoruz" denildi. Aynı zamanda, Yunanistan'ın Eurozone'dan çıkma olasılığının yüzde 50'nin altına gerilediğini belirten S&P, buna karşın Yunan hükümetinin hırslı reform programını başarılı şekilde uygulamamasının çıkış riskini yeniden yükselteceği uyarısında bulundu. 

Derecelendirme kuruluşu, ülkenin not görünümünü de "negatif"ten "durağan"a revize ederken, bunun "CCC+" seviyesindeki notun gelecek 12 ayda ortaya çıkabilecek riskleri yansıttığı ve not indirimin olasılığının mevcut şartlarda çok yüksek olmadığı anlamına geldiğini ifade etti. 

Yunanistan'ın notu hala "çöp" seviyesinin altında

Yunanistan'ın notu yükseltmeye karşın hala S&P'nin "yatırım yapılamaz" ya da "çöp" olarak belirlediği seviyenin altında bulunuyor.

S&P'nin notlandırma sistemine göre, "BBB-" üstündeki kredi notlarına sahip olan ülkeler "yatırım yapılabilir" kategorisine giriyor.

Türkiye’nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyede, gerisi boş laf! ile ilgili etiketler ekonomi Hazine ve Maliye Bakanlığı
GÜNÜN VİDEOSU

500 bin İsrail vatandaşı harekete geçti: Binyamin Netanyahu'ya yol gözüktü!

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de 500 bin İsrail vatandaşı 6 esirin ölümünün ardından, Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetine Gazze'de ateşkes sağlanmasını öngören teklife imza atmaları için çağrı yaptı.