Türkiye'nin Maldivleri Salda Gölü'nde salyalaşma ve kararma tehlikesi!

Türkiye'nin Maldivleri olarak adlandırılan, yerli ve yabancı turistlerin gözde yeri Salda Gölü tehlike altında. Artık Salda Gölü’nün eski halinden eser kalmadı. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Burdur’daki Salda Gölü’nde salyalaşma ve beyaz kumullarında kararma başladığını söyledi.

Türkiye'nin maldivleri olarak adlandırılan eşsiz güzellikteki salda gölü berrak suyu ve hayran olunası manzarasıyla hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak yerlerinden biriydi. NASA uzay incelemesinde bulunurken insanlık için çok önemli olduğunu vurgulayarak 'Ayak dahi basmayın' demişti. Ne yazık ki salda gölü tehdit altında. Kararmaya ve salyalaşmaya başlayan Salda gölü görenleri korkuttu.

TOKİ DAVALIK OLMUŞTU

2020 yılında TOKİ tarafında Salda Gölü'ne millet bahçesi yapılması için ihale düzenlemişti. Yabancı ülkeler tarafından ilgi duyulan bu gölün doğal dengesini bozacağı savunulan proje davalık olmuştu. Ankara Barosu da Salda Gölü’ne ‘millet bahçesi’ projesinin, Çevre Koruma Bölgesi ilanını içeren KHK’ya aykırı olduğunu açıklamıştı.

TOKİ davalık olmasına rağmen COVİD-19 kısıtlamalarını fırsat bilerek göle iş makimelerini sokturdu. Vatandaşlar tarafından büyük tepki alan bu duruma İktidarın ve bakanlığın gölle ilgili hamleleri de sürüyor. Bölgeye ilgi de yüksek.

TEHDİTLERİN ÇOĞU İNSAN KAYNAKLI

DHA’nın haberine göre Türkiye Tabiatını Koruma Derneği’nden Kesici, göle kesinlikle girilmemesi gerektiğini belirterek çevredeki araç-insan trafiğinin yarattığı kirliliklere, tarım için yer altı sularının aşırı çekilmesine ve göl çevresindeki kıyı işgal düzenlemelerinin devam etmesine dikkat çekti.

Türkiye'nin Maldivleri Salda Gölü'nde salyalaşma ve kararma tehlikesi!

 

"SALDA GÖLÜ’NDEKİ ENDEMİK CANLILAR TEHLİKE ALTINDA"

Kesici konuya ilişkin şunları söyledi: “Doğası gereği suyunu dışarıya boşaltamayan ve su kalitesi bakımından çok kırılgan olan Salda Gölü’ndeki endemik canlılar da tehlike altında. Son yıllarda artan göl- insan faaliyetleri çevresel boyutta tehdit unsuru. Çok kırılgan bir yapıya sahip olan beyaz tortul kayaçların bilhassa göl kıyı kesimlerinde oluşamaması sonucu göl kıyı kesimlerinde, su çekilen alanlarda beyazlıkların yerini kararmalar almaktadır. Mutlak suretle aşırı alg artışı sonucu oluşan ve kokan bu salyalaşmaların kıyı ve su içerisinden bilimsel yöntemlerle temizlenip ortamdan uzaklaştırılması gerekmektedir.”

 

GÜNÜN VİDEOSU

Tarihi görüntüler! Bakan Fidan ve Suriye Lideri Ahmed El Şara Şam'ı seyrederek kahve içti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye lideri Ahmed El Şara ile Şam'da Kasiyun Dağı'nda buluşarak şehir manzarasını seyretti. Bu tarihi an, iki ülke arasındaki diplomatik yakınlaşma ve bölgesel istikrar için yeni bir dönemi işaret etti.