TÜRKÖK nedir? Kemik iliği bağışı nasıl yapılır? Kemik iliği ne işe yarar? Kök hücre bağışı ne?

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, TÜRKÖK Projesine destek verdi. Kan bağışında bulunarak kemik iliği donörü olan Bakan Varank örnek oldu. TÜRKÖK nedir? Kemik iliği donörü nasıl olunur? Kemik iliği ne işe yarar? Kök hücre bağışı ne? Ayrıntılar haberimizde toplandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayının TÜRKÖK Projesi kapsamında kan bağışında bulunarak kemik iliği donörü oldu. TÜRKÖK nedir? Kemik iliği bağışı nasıl yapılır? Kemik iliği ne işe yarar? Kök hücre bağışı ne? Merak edilen konular bu haberde bir araya getirildi.

TÜRKÖK nedir? Kemik iliği bağışı nasıl yapılır? Kemik iliği ne işe yarar? Kök hücre bağışı ne?

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, TÜRKÖK Projesine destek verdi. Kan bağışında bulunarak kemik iliği donörü olan Bakan Varank örnek oldu. TÜRKÖK nedir? Kemik iliği donörü nasıl olunur? Kemik iliği ne işe yarar? Kök hücre bağışı ne? Ayrıntılar haberimizde toplandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayının TÜRKÖK Projesi kapsamında kan bağışında bulunarak kemik iliği donörü oldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Sağlık Bakanlığımız ve Türk Kızılayımızın TÜRKÖK Projesi kapsamında kan bağışında bulunarak kemik iliği donörü oldum. İlik nakli bekleyen hastalarımıza acil şifalar diliyorum" dedi.

TÜRKÖK PROJESİ NEDİR?
TÜRKÖK, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın, kemik iliği nakli bekleyen hastalar ve çok sayıda gönüllü vericiye ait doku grubu antijeni bilgilerinin depolandığı Kemik İliği Bankasının (KİB) kurulması ve kemik iliği nakli ile ilgili merkezler arasında koordinasyonun sağlanması için oluşturduğu TÜRkiye KÖk Hücre Koordinasyon Merkezi’nin adıdır. Bu merkeze, gönüllü kemik iliği veya periferik kök hücre bağışçılarının kazanılması Türk Kızılayı tarafından sağlanmaktadır.

Kök Hücre Bağışçısı Kazanımı çalışmaları “Ulusal Kan ve Kan Ürünleri Rehberi” çerçevesinde gerçekleşmektedir.

Türk Kızılayı, “Kök Hücre Bağışçısı Kazanımı” görevine, bünyesindeki Bölge Kan Merkezlerinde kurduğu 12 Gönüllü Verici Merkezi ile hazırlık çalışmalarını tamamlamasının ardından 13.08.2014 tarihinde aktif olarak başlamıştır.

GÖNÜLLÜ VERİCİ MERKEZLERİ
BATI AKDENİZ GVM ANTALYA Etiler Mah. Evliya Çelebi Cad. 861. Sok. No:3 Muratpaşa/ANTALYA 0(242) 310 55 55
BATI ANADOLU GVM ESKİŞEHİR Arifiye mahallesi Postane sokak No:16 Odunpazarı/ESKİŞEHİR 0(222) 220 93 04
BATI KARADENİZ GVM DÜZCE Eski İstanbul Caddesi Anıtpark Karşısı/DÜZCE 0(380) 514 38 33
GÜNEY BATI ANADOLU GVM MALATYA Başharık Mah. Nur sok. No:13/1 MALATYA 0(422) 290 66 55
DOĞU ANADOLU GVM ERZURUM Çat Yolu Üzeri Muratpaşa Mah. TOKİ Karşısı 112 Acil Arkası Yakutiye/ERZURUM 0(442) 342 70 85
EGE GVM İZMİR Manavkuyu Mah. 252 Sok. No:41 Bayraklı/İzmir 0(232) 347 63 47
GÜNEY MARMARA GVM BURSA DOSAB Sakarya Mah. Sanayi Sok. No:34/B Osmangazi/BURSA 0(224) 262 55 18
İÇ ANADOLU GVM KAYSERİ Talas Bulvarı Köşk Mah. Göğüs Hastanesi Yanı Melikgazi/KAYSERİ 0(352) 437 19 44
KUZEY MARMARA GVM İSTANBUL Cevizli Mevkii E5 Yan Yol No:37 Kartal/İSTANBUL 0(216) 458 05 00
ORTA AKDENİZ GVM ADANA Toros Mah. 78102 Sok. No:4 Çukurova/ADANA 0(322) 232 97 92
ORTA ANADOLU GVM ANKARA Mamak Caddesi No:10 Dikimevi/ANKARA 0(312) 362 97 00
ORTA KARADENİZ GVM SAMSUN Atatürk Mah. 420. cad No:15 Canik/Samsun 0(362) 457 55 65

Kök Hücre
Yaşam boyu kendi kendini yenileme ve farklı, tamamen olgun hücrelere dönüşebilme kapasitesine sahip hücrelerdir. İhtiyaç olduğu zaman kendilerinden sonraki hücrelere farklılaşarak, hücrelerin gelişimini, olgunlaşmasını ve çoğalmasını sağlarlar.


Erişkin kök hücrelerden olan hematopoetik kök hücreler;
-Tüm kan hücrelerine farklılaşabilirler.
-Kemik iliği, kan ve göbek kordonundan elde edilirler.
-Uygun koşullarda dondurularak canlılığını korurlar.

Damar yolu ile verildiğinde kemik iliğine yerleşir ve hematopoezi (kan hücrelerinin oluşumu) başlatırlar.
HLA, bir kişinin dokusunun diğer bir kişiye ne kadar uyduğunu gösterir. HLA doku tipi kalıtsal olup, kişinin kardeşleri, varsa ikizi en iyi eşleşme ihtimali olan kişilerdir. Hastanın ailesi içerisinde eşleşme bulunamaz ise tarama sizin gibi akraba olmayan kişiler arasında yapılmaya başlanır. Bir bağışçının, bir hasta için uygun olduğunun belirlenmesi, HLA doku tiplerinin eşleşmesi ile olur. Bağışçı ve hastanın HLA sonuçlarının yüksek oranda eşleşmesi, en iyi nakil sonucunun alınmasına neden olur.

Kök Hücre Tedavisi Uygulanan Hastalıklar
-Kemik iliği kanserleri
-Lenfomalar
-Çeşitli organ kanserleri
-Kemik iliğinin yetersiz çalıştığı veya çalışmadığı durumlar
-Kalıtsal anemiler
-İmmün yetersizlikler
-Kalıtsal metabolik hastalıklar

Bağışçı olmak isteyen bir kişi
1-18-50 yaş aralığında olmalıdır.
2- Sağlıklı bir kişi olmalıdır. (Hepatit B, Hepatit C ve Sifiliz hastalığı geçirmemiş olan, kronik hastalığı bulunmayan, kanser, HIV ( AIDS ) tanısı almamış olan kişiler)

Kök Hücre Bağışçısı olmak için;
Başvuru sonrası bir bilgilendirme görüşmesi yapılır. Eğer bağışı kabul ederseniz, Gönüllü Kök Hücre Bağışçısı Bilgilendirme ve Onam Formunu doldurup imzalayarak bu bağışı resmi olarak onaylamanız sizden istenir. Ardından kan grubunuzun belirlenmesi, enfeksiyon hastalıkları açısından test edilmesi (HIV, Hepatit ve Sifiliz) ve doku tipleme testlerinin yapılabilmesi için 3 tüp kan örneği alınır. Testler sonucunda herhangi bir enfeksiyon ajanı tespit edilir ise bağışçı olamazsınız ve bu konuda bilgilendirilirsiniz. Eğer enfeksiyon hastalıkları açısından test sonucunuz negatif ise kan örneğiniz HLA (insan lökosit antijeni) doku tipinizin belirlenmesi için TÜRKÖK Doku Tiplendirme Laboratuvarı’na gönderilir ve test sonuçları Kemik İliği Bankası’na aktarılır.

Periferik kök hücre veya kemik iliği nakli bekleyen hastalar için bağışçı adayı olmak istiyorsanız ülkemizde ve dünyada nakil olmayı bekleyen herhangi bir hasta için sizin verileriniz de değerlendirmeye alınacaktır.

Eşleşme ve Nakil Süreci ile ilgili Açıklamalar:
1. Bilgilendirme Görüşmesi: Bir hasta için, en iyi eşleşme olan bağışçı adayı olduğunuzun TÜRKÖK taramalarında tespit edilmesinden sonra, koordinasyonu sağlayacak olan Türk Kızılayı yetkilisi tarafından sizinle bir görüşme gerçekleştirilir. Görüşme sonrası doku uyumunuzun yeniden değerlendirilmesi için sizden yeni kan örnekleri alınır ve TÜRKÖK Doku Tiplendirme Laboratuvarı’na gönderilir.

2. Doku Uyumu Doğrulama Testi: Doku uyumunuzun yeniden doğrulanması testi için, sizden alınan yeni kan örnekleri ve hastadan alınan yeni kan örnekleri TÜRKÖK Doku Tipleme Laboratuvarı tarafından çalışılır. Doğrulama testleri sonrası tekrar Türk Kızılay yetkilisi sizinle temasa geçer; nakil gününü ve bağış için hastanın doktorunun kemik iliği mi yoksa periferik kök hücre mi tercih ettiği bilgisini verir. Doktor hasta için gerekli olan en iyi yöntemi istemektedir. Ama sizin son kararınız önemlidir ve bu karar doktora iletilir. Eğer hala bağışta bulunmayı kabul ediyorsanız, işlemler başlar. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kişiler eşliğinde sağlık muayenesi ve tetkik işlemleriniz başlatılır.

3. Sağlık Muayenesi ve Tetkikler: Bağışçı olmak için uygunluğunuzun belirlenmesi için ayrıntılı fizik muayeneniz yapılır. Elektrokardiyografi (EKG), akciğer filmi ve çeşitli testler (idrar, kan testleri, bayanlar için hamilelik testleri gibi) yapılır. Bu testler bağışın, sizi ve hastayı herhangi bir risk altına sokmayacağından emin olmak için yapılır.
Nakil sonrasında ilk bir ay içerisinde TÜRKÖK tarafından tekrar sağlık muayeneniz yaptırılır.

4. Zaman Planlaması: Ortalama bir bağış süreci 4-6 haftalık bir zaman aralığında 20-30 saatlik bir zamanınızı alır.

Muayene, tıbbi işlemler ya da diğer bağış ile ilgili harcamalar konusunda bağışçıdan hiçbir ücret talep edilmez ve Bağışçının sosyal güvenliği kesinlikle kullanılmaz.
Herhangi bir zaman diliminde bağış kararından vazgeçme hakkına sahipsiniz. Ancak kök hücre bağışçısı olarak uygun bulunduktan sonra, özellikle hasta nakil için tedaviye başladıktan sonra kararınızdan vazgeçerseniz, hastada hayati tehlike oluşabilir.


Bağış Yöntemleri:
1. Periferik Kök Hücre Toplama Yöntemi: Bağışçının periferik kanından toplanan kök hücrenin hastaya nakledilmesini içeren bir tedavi yöntemidir. En sık tercih edilen yöntem olup, bağış için damar yapınızın uygunluğunun değerlendirilmesi gerekmektedir.
G-CSF (Granülosit Koloni Uyarıcı Faktör) bağışçının deri altına 4-5 gün boyunca günde iki kez enjekte edilir. G-CSF enjeksiyonuna başladıktan sonraki 4. ya da 5.günde, kanda kök hücreler artmaya başlar. Bu bağış esnasında kolunuzdan steril bir iğne yardımı ile alınan kan, aferez cihazında ilerler ve bu cihazda 4-5 saatlik bir aferez prosedürü sonunda kök hücrelerin diğer kan bileşenlerinden ayrılması sağlanır. Bu kök hücresi ayrılmış kan, diğer kolunuzdan tekrar vücudunuza verilir.
Eğer damar yapınız uygun değil ise, alternatif olarak santral yoldan (boyun damarınız) lokal anestezi altında bir kateter takılarak kök hücreler toplanır. Kateter sıklıkla 4 saat süreyle takılı kalır, bazı durumlarda ikinci gün tekrar kök hücre toplanması gerekmesi halinde 24 saat süre ile takılı kalabilir. Ancak bu yönteme nadiren gereksinim duyulur ve sizin vereceğiniz karar önemlidir.
İşlem sırasında önemli bir rahatsızlığın olması beklenmez. Nadiren geçici olarak dudaklarda ve parmaklarda uyuşma hissi olabilir. Bağış sonrası, eve gitmek için kendinizi iyi hissedene kadar gözlem altında tutulursunuz. Bağıştan sonraki 48 saat içerisinde, G-CSF’ye ait yan etkiler (kas/kemik ağrıları, ateş, tansiyonda yükselme v.b.) kaybolur. Bağışçı rahatlamak için asetilsalisilik asit içeren ilaçlar (Aspirin v.b.) kullanmamalıdır. Nakil işleminden sonra Doktor tavsiyesiyle önerilen ağrı kesiciler kullanılabilinir. Bağıştan sonraki 2 gün içerisinde birçok bağışçı günlük aktivitelerine dönebilir. Eğer günlük aktiviteleriniz fiziksel iş gücü gerektiriyor ise daha fazla istirahate ihtiyaç duyabilirsiniz.

2. Kemik İliği Toplanması: Bu işlemi tercih eden bağışçıdan; işlemden yaklaşık 1 hafta önce 1 ünite kan alınarak, tekrar kendine verilmek üzere saklanır. Gerekli sağlık kontrolleri ve genel anestezi alıp alamayacağına ilişkin tetkikler yapılıp, hastaneye yatışı gerçekleştirilir. Bu işlemde 1 veya 2 saat kadar genel anestezi alınır. Anestezi verildikten sonra doktor, cilt üzerinden küçük bir kesi (dikiş atılmasına gerek olmayan) açarak özel bir iğne yardımı ile kalça kemiğinizin arkasına (pelvis kemiği) ilerler.
Bağışçı aynı günün akşamında veya ertesi gün taburcu edilir. Bağış sonrası ilk 2 ya da 3 hafta biraz ağrı, yara yerinde sızı ve tutukluk hissedilebilir. Bağıştan sonraki ilk 2 hafta ağır kaldırılmamalı, ağır sporlar yapılmamalıdır. Bağıştan sonraki 2 gün içerisinde birçok bağışçı günlük aktivitelerine dönebilir. Eğer günlük aktiviteleriniz fiziksel iş gücü gerektiriyor ise daha fazla istirahate ihtiyaç duyabilirsiniz.

TÜRKÖK nedir? Kemik iliği bağışı nasıl yapılır? Kemik iliği ne işe yarar? Kök hücre bağışı ne? ile ilgili etiketler türkök nedir kemik iliği bağışı nasıl yapılır? ne işe yarar kök hücre bağışı
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.