Türkvizyon 2021'de Şuşa'da yapılacak!
Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’ı işgalden kurtarmasından sonra ilginç gelişmeler yaşanıyor. Azerbaycan’ın özgürleştirdiği kültür, edebiyat ve sanat şehri Şuşa'nın, Türkvizyon'a sahiplik yapacağı öğrenildi. Türkiye'nin Eurovision'u reddetmesinin ardından düzenlediği Türkvizyon Şarkı Yarışması, önümüzdeki yıl Şuşa'da yapılacak.
Türkiye ile Azerbaycan arasında geçmişe dayanan kardeşlik ve dostluk hızla gelişiyor. Özellikle tam 28 yıldan beri işgal altında olan Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’ı özgürleştirmek için Ermenistan ile yaptığı savaşta, Türkiye büyük destek olmuştu. Dağlık Karabağ’ın özgürleşmesinin ardından iki ülke arasında ekonomik alanında da işbirliği yapma kararları alınmıştı.
TÜRKVİZYON ŞARKI YARIŞMASI’NA HANGİ ÜLKELER KATILIYOR?
Türkvizyon, 2013 yılından beri nüfusunun belli bir bölümü Türk olan veya Türk Dünyası ile yakın ilişkilerde bulunan ülkelerin ve bölgelerinin (genelde Rusya’nın içinde bulunan federal Türk bölgeleri) katıldığı ve amacı Türk dilini konuşan halklar ve ülkeler arasında dostane ilişkiler kurarak söz konusu ülkelerin ortak müzik kültürünü, dilini, sanatını, gelenek ve göreneklerini araştırarak ortaya çıkarmak; geliştirmek, korumak, gelecek kuşaklara aktarmak ve kalıcı kılmaktır. Söz konusu yarışma Türk dünyası barışına, uygarlığına ve sanata katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Türkvizyon Şarkı Yarışması’nın sembolü Zümrüdüanka ya da Türk mitolojisindeki karşılığıyla Hüma kuşudur. Hüma kuşunun sembol olarak belirlenmesinin nedeni Türk Birliği’nin küllerinden doğarak yeniden güçlü ilişkiler kurması anlamını taşıdığından dolayıdır. Yarışmanın temel ilkesini Gaspıralı İsmail’in “Dilde birlik, fikirde birlik, işte birlik” sözüyle açıklamak mümkündür.
TÜRKİYE EUROVISION’A NEDEN KATILMIYOR?
Türkiye'nin Eurovision'a katılmama nedenlerinin başında yarışmalardaki oylama sistemi geliyor. TRT, komşu ülkelerin siyasi çıkarlarını ön plana alarak oylarını şarkılara göre değil, ülkelere göre verdiğini söylüyor. Eurovision resmi sitesinde Türkiye'nin şarkı yarışmasına son kez 2012'de katıldığını, TRT'nin çekilme kararı aldığını açıklamıştı. Eurovision, TRT'nin Avrupa Yayın Birliği'nin bir üyesi olmaya devam ettiğini, istediği zaman yarışmaya yeniden katılma hakkı olduğunu belirtmişti.Bunun yanında Türkiye bu yıl da Eurovision'a katılma talebinde bulunmadı.
TÜRKİYE EUROVISION ŞARKI YARIŞMASINDAN NEDEN ÇEKİLDİ?
2013'te TRT Genel Müdürlüğü Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmama kararı aldı.Yapılan resmi açıklamada TRT, kararın yarışma kurallarında yapılan değişiklikler ve "haksızlık"ların etkili olduğunu belirtmişti.
TRT, Eurovision'da oylamaların 2000'li yıllarda izleyici oylamasıyla yapıldığını ve bunun Türkiye'nin başarı kazanmasında etkili olduğunu vurgulamıştı. 2011'den itibarense izleyici oylarının etkisinin yarıya indirilmesini (%50 izleyici, %50 jüri) , ayrıcalıklı ülkeler Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya'nın lehine bir karar olarak yorumlamıştı.
Açıklamada, "Bu kararın alınmasında EBU’nun ayrıcalıklı üyesi 5 ülkenin son yıllarda elde ettiği başarısız sonuçların etkili olduğu değerlendirilmektedir. Nitekim ayrıcalıklı bu 5 ülke yarı final elemelerine katılmadan doğrudan finalde yarışmaktadır. Bu durumun haksızlığını her fırsatta belirttik" ifadelerine yer vermişti.
TÜRKİYE'NİN EUROVISION ŞARKI YARIŞMASI GEÇMİŞİ
Türkiye Eurovision'a ilk kez 1975 yılında katıldı, toplamda 34 yarışmada yer aldı. Daha önce, 1976 - 1977- 1979 ve 1994 yıllarında çeşitli sebeplerle yarışmaya katılmama kararı aldı.
1997'de Şebnem Paker'in yorumladığı "Dinle" şarkısı, 3. oldu ve bu sonuç Türkiye izleyicisinin yarışmaya ilgisini artırdı.
2003'te Sertap Erener, “Everyway That I Can” şarkısıyla Türkiye'yi temsil ettiği Letonya'daki Eurovision finalinde 1. oldu. Türkiye son kez Can Bonomo ve şarkısı "Love Me Back" ile 2012 yılında Eurovision'a katıldı ve Bonomo Azerbaycan'da düzenlenen yarışmada 7. oldu.