TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya: Turizmi sıkıştığı yerden kurtarmalıyız

TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, TÜRSAB Gündemi programında önemli açıklamalarda bulundu. Akdeniz çanağında turizmin devasa projeler üreten yeni rakiplerle farklı bir ivme kazandığını dile getiren Bağlıkaya, “Türkiye turizmini sıkıştığı yerden kurtarmalıyız. Turizmde yepyeni bir vizyona ihtiyaç var” diye konuştu. İşte detaylar...

TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, TÜRSAB Gündemi" programında önemli açıklamalarda bulundu.

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya: Turizmi sıkıştığı yerden kurtarmalıyız

TÜRSAB Turizm Yüzyılı projesiyle turizmi 12 aya ve tüm Türkiye sathına yaymanın yanı sıra gelir düzeyi daha yüksek turisti ülkemize çekmeyi hedeflediklerini belirten Bağlıkaya, “Türkiye'de turizm şu anda deniz, kum, güneş segmentlerine sıkışmaya başladı. Turizm potansiyeli taşıyan fakat henüz hak ettiği kadar turist almayan illeri biraz daha öne çıkartmamız gerekiyor" dedi.

Turizmde rekorlar kırıldığı şeklindeki söyleme dair açıklamalar yapan Bağlıkaya, “Şimdi yanımız ve önümüze bakmadan hep rekor kırdık demek doğru değil. Olağan büyümeye rekor denmez. Rekor söylemini doğru bulmuyorum. Önceki Kültür ve Turizm Bakanları döneminde de büyüme vardı. Rekor daha başka bir şey. İspanya’nın 2023 yılındaki artışı yüzde 18. İtalya yüzde 14,9 artmış. Türkiye yüzde 10,4 artmış. Nerdeyse iki katı. Dönemsel çıkışlar inişler olabilir ama rakiplere dikkat etmemiz lazım. Bizim etrafımıza bakıp biraz daha vizyoner yaklaşmamız lazım. Kültürel varlıklarımızı da işin işine katarak geniş bakmamız önemli” değerlendirmesinde bulundu.

TURİZMDE BAŞARI İÇİN ORTAK AKIL 

Önceki yıllarda tüm sektörün katılımı ve katkılarıyla oluşturulan turizm şuralarında alınan kararların dikkate alınmadığını dile getiren Firuz Bağlıkaya, turizmde başarı için ortak aklın esas alınmasının önemine vurgu yaptı.

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen Kültür Yolu Festivallerinin uluslararası kültür festivalleriyle karşılaştırıldığında çok zayıf kaldığını ifade eden Bağlıkaya, kültür turizmiyle bağlantılı olan gece müzeciliği uygulamasına ilişkin de şunları kaydetti: “Bu yıl başlatılan gece müzeciliği bizim gibi tur operatörlerinin istediği bir şeydi. Gece müzeciliğini akşam 9’a kadar yaptılar. Turistler akşam 9’a kadar ancak yemeğini yiyor. Gece müzeciliğini 21.00 ile 24.00 saatleri arasında yapılması gerekiyor. Mış gibi yapılıp aslında hiçbir şey yapılmadı. Biz bu eleştirileri bir hayra vesile olsun diye yapıyoruz. Örneğin AKM gibi çok kıymetli bir bina yapıldı. Ama içerisini nasıl doldurduğunuz önemli. Bugüne kadar uluslararası ölçüde kaç tane etkinlik yapıldı? Rakiplerimize bakıldığında sırf yapılan konser ve sanat etkinliklere katılmak için insanlar bu ülkelere seyahat ediyor. Biz de otel ve destinasyon güzelliği konusunda bir sıkıntı yok ama bu yetmiyor. Sıkışıyor dediğimiz bu. Hiç hesapta olmayan ülkeler arkamızdan koşarak geliyor. Yakında daha da sıkışır. O nedenle alternatif şeyleri mümkün olduğunca hızlı ve ortak akılla, sektörle tartışarak değil, rekabet ederek, döverek değil birlikte çalışarak yapmak lazım. Buna herkes hazır. Herkes buna özlem duyuyor.” dedi.

"TÜRSAB'IN BÖLÜNMESİNİ İSTEYENLERLE BİRLİKTE YÜRÜYEMEYİZ"

TÜRSAB’a bağlı bazı Bölge Temsil Kurullarının birleştirilmesiyle ilgili eleştirileri de değerlendiren Bağlıkaya, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin yönetim kadrosunda ya da bölge temsil kurullarında yer alan hiç kimsenin TÜRSAB’ın bölünmesi için çalışamayacağının altını çizdi. Bu durumun kabul edilemeyeceğini dile getiren Bağlıkaya, “Hem Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin Bölge Temsil Kurulu Başkanı olacaksın hem de Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin bölünmesi için çalışacaksın. Biz bunu kabul edebilir miyiz? Böyle bir şey olabilir mi? Bizim hiç kimseyle kişisel bir husumetimiz yok. Hepsi bizim birlikte yol aldığımız arkadaşlar. Şu anda ayrı düşmüş olabiliriz. Olabilir, insanlık hali. Kurumu korumak zorundayız. Biz hiçbir BTK’yı kapatmadık birleştirdik. Hiçbir acentamızı da Bölge Temsil Kurulsuz bırakmadık.”dedi.

Firuz Bağlıkaya, bundan önceki dönemde görev alan tüm Kültür ve Turizm Bakanları ile son derece verimli ve uyumlu bir çalışma içinde olduklarına ancak mevcut dönemde çeşitli sıkıntılar yaşandığını ifade etti.

TÜRSAB’ın ve kendisinin hak etmediği iddia ve ithamlarla hedef alındığını belirten Firuz Bağlıkaya, konuyla ilgili "Beni tarif ettiği adam değilim ben. Sahtekarlık yapıp rüşvetle ihale alan, insanların aileleriyle ilgili sağda solda haberler yaptıran, başında bulunduğu kurumu bir siyasi partinin aparatı yapan, Devletine onun seçilmiş hükümetine karşı husumet içinde olan, Cumhurbaşkanımızın tercihlerine, takdirlerine karşı tavır alan, atadığı kişilerin yerine göz diken, o kişilerin atadığı kişilerin altını oymak için fırsat kollayan. Bizi böyle anlatıyor. Ben böyle birisi değilim ki yani bunu böyle anlatıyorsun Hani bizi rahat dövmek için TÜRSAB’ı rahat kapatayım diye yapılıyor. O müfettişi gönderirsem, Çalışma Bakanlığı’ndan bunu yaparsam, vergi dairesinden vesaire hepsinin altlığını yapmak için bizi böyle tanıtıyor. Bunları iddia edenlerle biz her yerde her ortamda birebir tartışmaya, konuşmaya hazırız. İftira, yalan, dedikodu bunları meslek edinmiş bir dönemden geçiyoruz şu anda gerçekten çok kötü. Biz birlikte çalışmak istiyoruz. Sektör de sıkıldı, hepimiz sıkıldık. Niyetimizi de söylüyorum. Hiçbir şekilde bir münakaşa, bir tartışmanın içine girmek istemiyoruz.” dedi.

HAKSİZ REKABETLE MÜCADELE TÜRSAB'IN GÖREVİ

Haksız rekabetle mücadelenin TÜRSAB’ın asli görevlerinden biri olduğunu ifade eden Bağlıkaya, “TÜRSAB’ın görevlerinden bir tanesi de haksız rekabeti engellemek. Haksız rekabeti engellemek derken tek yetkililikle ilgili konuları biz diğer acentaların anladığı gibi anlamıyoruz. Biz tek yetkililik denildiğinde satılabilir ürünlerin çok önemli bir kısmını kendi tekeline alan, piyasa yapıcı güce sahip olan ve kendi zincirinin haricinde hiç kimseye sattırmayan bir yapıdan bahsediyoruz." dedi.

 

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya: Turizmi sıkıştığı yerden kurtarmalıyız ile ilgili etiketler ekonomi TÜRSAB turizm
GÜNÜN VİDEOSU

Peş peşe 'Dikkat edin' çağrısı! İstanbul'da hem kara hem hava trafiği felç oldu!

İstanbul'da peş peşe verilen uyarılar sonrası lodos, sağanak ve fırtına başladı. Hava birdenbire kararırken AFAD, MGM ve AKOM'dan peş peşe 'dikkat edin' çağrısı geldi. Fatih'te sağanak yağış başladı, Bayrampaşa'da rögar taştı.