Turşunun üstü neden beyazlar? Turşunun bozulma nedenleri nelerdir?
Turşunun üstü neden beyazlar merak ediliyor. İştah açıcı tadıyla Türk sofralarının vazgeçilmesi olan turşunun bozulmaması için neler yapmak gerekir araştırılıyor. Kış mevsiminde çokça tüketilen turşunun bozulması nedenleri haberimizde.
Turşunun üstü neden beyazlar araştırılıyor. Türk mutfağının iştah açıcı tatlarından olan turşunun bozulma nedenleri konusunda vatandaşların aramaları sürüyor.
TURŞUNUN ÜSTÜ NEDEN BEYAZLAR?
Turşunun üzerinde beyaz bir katman olarak ortaya çıkar. Tuz miktarının az olmasından kaynaklanır. Özellikle hava alan ve doğru ortam koşullarında saklanmamış, sıcakta bekletilmiş turşularda ortaya çıkar. Turşunun serin bir yere alınması ve üzerindeki beyaz tabakanın temizlenmesi gerekir
YUMUŞAMA
Tuz miktarının az olmasından kaynaklanır. Turşunun üzerinde zar şeklinde yoğunlaşan maya organizmaları sebzelerin yumuşamasına neden olur. Maya tabakasının temizlenmesi ve tuz ilavesi ile yumuşama önlenebilir.
ŞİŞME
Turşu suyunun çok fazla tuz ile hazırlanmasından kaynaklanır. Genellikle salatalık, acur ve pancar gibi sebzelerde görülür. Sebzenin içerisinde irili ufaklı boşluklar meydana gelir. Tuz oranını doğru bir şekilde ayarlamak ve daha küçük, körpe sebzeleri seçmek gerekir.
KÜFLENME
Turşuda beyaz tabakaya ek olarak küf oluşumu da gözlenir. Çok fazla hava teması olan, tuzu yetersiz turşularda ortaya çıkar. Tüketilmemesi gerekir.
SÜNME
Turşunun sıcakta bekletilmesi sonucunda oluşur. Yoğun kıvamlı bir su oluşur. Tüketilmemesi gerekir.
TURŞU SUYU NASIL HAZIRLANIR?
Turşu yaparken ideal tuzlu su miktarı sebzelerin %5’i kadardır. Tuzlu su oranı ise damak tadına göre %8 ila % 10 arasındadır.
% 8 tuzlu su için 1 litreye 80 gram tuz,
%10 tuzlu su için 1 litreye 100 gram tuz kullanılır.