Türünün en vahşisi 'Cehennem Karıncası' böyle bulundu
'Cehennem karıncası' olarak bilinen uzun süredir nesli tükenmiş bir karınca türü, 99 milyon yıllık kehribarda taşının içinde, tırpan biçimli çenesini avına saplamış halde bulundu. Biyoloji dergisinde yayınlanan fotoğraflar nesli tükenmiş türün ne derece vahşi olduğunu ortaya koydu.
Tarih öncesinden günümüze gelen müthiş bir keşif 2020 yılında Biyoloji dergisinde yayınlanmıştı. Çok vahşi bir tür olan Ceratomyrmex ellenbergeri -Cenennem karıncası- olarak bilinen tarih öncesi karınca kehribar taşının içinde avı hamamböceğiyle birlikte fosilleşmiş bir halde bulundu.
New Jersey Institute of Technology'de (NJIT) sosyal böcek evrimini inceleyen Phillip Barden, keşfin çok nadir olduğunu belirterek "Paleontologlar olarak, mevcut kanıtları kullanarak eski uyarlamaların durumları hakkında yorum yapıyoruz, ancak avını yakalanan soyu tükenmiş bir yırtıcıyı görmek paha biçilemez." diye konuştu.
Karıncalar, Dünya gezegenindeki en çeşitli yaratıklardan bazılarıdır. Bugüne kadar, bilim adamları 12.500'den fazla farklı tür tanımladılar ve muhtemelen ayaklarının altında keşfedilmeyi bekleyen 10 binden fazla türü daha var.
Bu oldukça iyi bir seçim. Ve bugün yürüyen tüm karıncaların hiçbiri, bilim adamlarının Myanmar, Kanada ve Fransa'dan gelen kehribar yataklarında bulduklarına benzemez.
Aslında, Barden cehennem karıncalarının ağız kısımlarının bugün yaşayan neredeyse tüm böceklerinkinden farklı olduğunu söylüyor. Bu yeni keşfedilen cehennem karınca, alt çenesini yukarı doğru hareket ettirerek avını yukarıdaki boynuz benzeri küreğe tutturabiliyor.
Geçmişte keşfedilen diğer cehennem karıncaları da bu boynuza sahiptir ve bilim adamları bunun bir çeşit kelepçe olabileceğini düşünürken, bu 99 milyon yıllık fosil bunun ilk kanıtı oldu.
Bu eski böceklerin aksine, modern karıncalar ve hemen hemen tüm diğer canlı hexapodlar gibi sadece yatay bir eksende hareket eden mandibulalara sahiptir.
Barden," ilk cehennem karıncası yaklaşık yüz yıl önce ortaya çıktığından beri, bu soyu tükenmiş hayvanların bugün sahip olduğumuz karıncalardan neden bu kadar farklı olduğu konusunda bir gizem oluştu " diyor.
"Bu fosil, 'evrimsel deney' olarak adlandırdığımız şeyin arkasındaki mekanizmayı ortaya koyuyor ve fosil kayıtlarında bu tür çok sayıda deney görmemize rağmen, çoğu zaman onlara yol açan evrimsel yolun net bir resmine sahip değiliz."
Cehennem karıncaları aslında tüm canlı karıncaların en yaygın atalarından bile önce vardı ve o zaman bile inanılmaz derecede farklıydılar
Kehribarda sıkışan diğer türler, büyük olasılıkla kurbanlarının kanını içmek için kullanılan dikenli ağız parçaları ile donatılmıştır.
Öte yandan, Modern karıncalar oldukça farklı görünüyor. İleriye dönük ağızları vardır, bu da başlarını yere nispeten paralel tutar, ancak yukarı ve etrafa bakabilirler.
Cehennem karıncaları da başlarını neredeyse hareket ettiremediler ve büyük olasılıkla avlarını ağızları aşağı bakacak şekilde yakaladılar.
"Böceklerin anatomik çeşitliliği şaşırtıcı olmasına rağmen, larva dytiscid cehennem böcekleri ve karıncalar birlikte avını yakalamak için kullanılan kafa temas-mandibula sadece iki bilinen örneklerini göstermek için görünür, dikey ağız eklemli ile ortaya çıkan," yazarlar yazmak.
Yaklaşık 20 milyon yıllık varoluştan sonra cehennem karıncalarının neden soyu tükendiği hala bilinmemektedir, ancak bu onların özel yırtıcı davranışlarıyla ilgili olabilir.
Barden, bunun sadece dünyadaki en çeşitli ve her yerde bulunan türlerin bile soyu tükenmiş olabileceğini gösterdiğini söylüyor. Karınca kadar tanıdık bir şey bile.
(Biyoloji dergisi)