TUSAŞ'tan dünyanın 4. büyük fabrikası

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), dünyanın en büyük 4. kompozit fabrikasını hizmete açmaya hazırlanıyor. Kendi özgün ürünlerinin tasarım ve üretiminin yanı sıra dünya havacılık devlerinin ürettiği hava araçları için de önemli kompozit parçaları tasarlayıp imal eden TUSAŞ, şu sıralarda Türk Hava Yolları'nın da 2 adedini filosuna dahil ettiği Airbus 350'lerin kanatçıklarının tasarım ve üretimini gerçekleştiriyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), dünya havacılık ekosisteminin önde gelen kuruluşları için önemli kompozit parçaların tasarım ve üretimi alanındaki başarısını perçinleyecek bir hamleye hazırlanıyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, TUSAŞ, Türk Hava Yollarının geçen günlerde 2 adedini filosuna dahil ettiği Airbus A350 uçağında kullanılan kanatçıkların (aileron) tasarım ve üretiminde, "tasarım sahibi ve tek kaynak üretici" olarak teslimatlarına devam ediyor.

Bugüne kadar Airbus firmasına toplamda 500 set kanatçık teslimatı yapan TUSAŞ, kompozit uçuş kontrol yüzeyi tasarımına da ivme kazandır ve özgün ürünlerin tasarımı ile üretimi konusunda dünyadaki yerini daha da sağlamlaştırdı.

TUSAŞ'tan dünyanın 4. büyük fabrikası

TUSAŞ, kendi özgün ürünlerinin tasarım ve üretiminin yanı sıra dünya havacılık devlerinin ürettiği hava araçları için de önemli kompozit parçaları tasarlayıp, üretiyor.

Üretimde sıfır hata vizyonuyla çalışmalarını sürdüren TUSAŞ, 2012'den bugüne dünyanın yeni nesil en büyük yolcu uçakları arasında yer alan Airbus A350-900 ve A350-1000 uçakları için yana yatma hareketlerinde kullanılan önemli bir uçuş kontrol yüzeyi olan kanatçıkların tasarım ve üretimini de tek kaynak olarak üstleniyor.

Toplamda 500 mühendis ve teknisyenin görev aldığı A350 Kanatçık Programı'nda her bir uçak için 5 metre uzunluğunda ve bir metre genişliğinde tamamen karbon kompozit malzemeden 4 adet kanatçık üretimi yapılıyor.

TUSAŞ'tan dünyanın 4. büyük fabrikası - Resim : 2

TUSAŞ, bu çerçevede dünyanın kapalı alanda 4'üncü büyük kompozit fabrikasını da yakında hizmete almaya hazırlanıyor. Otonom bir tesis olarak tasarlanan yeni nesil fabrikada, yapay zekadan yararlanılarak kompozit malzeme üretiminde olası hataların tamamen elimine edilmesi hedefi bulunuyor.

95 BİN METREKARE KAPALI ALANA SAHİP

TUSAŞ'ın Kahramankazan'daki merkez yerleşkesinde 181 milyon dolar yatırım bedeli ile başlanılan inşaasında sona gelinen fabrika 95 bin metrekare kapalı alana sahip. Tesiste, yüksek teknoloji, kalite ve verimlilikte üretim yapmak için her türlü teknoloji bulunuyor.

Uçak ve helikopter gibi hava araçlarının yapısal parçalarının üretileceği tesis, dünyadaki hava yapısalları kompozit ihtiyacının yüzde 2'sini karşılayacak şekilde planlandı. Tesiste, üst düzey teknolojik üretimin yanında yeni ürün tasarımları ve ürün geliştirmeleri de gerçekleştirilecek. 

Endüstri 4.0 için altyapısını hazırlayan TUSAŞ, kompozit tesisini akıllı dijital fabrika olarak hayata geçirecek ve sanal/artırılmış gerçeklik uygulamaları ile üretime destek sağlayacak.

GÜNÜN VİDEOSU

Tarihi görüntüler! Bakan Fidan ve Suriye Lideri Ahmed El Şara Şam'ı seyrederek kahve içti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye lideri Ahmed El Şara ile Şam'da Kasiyun Dağı'nda buluşarak şehir manzarasını seyretti. Bu tarihi an, iki ülke arasındaki diplomatik yakınlaşma ve bölgesel istikrar için yeni bir dönemi işaret etti.