Tuz buz oyunu nedir? Nasıl oynanıyor?
İnternette son zamanların gündem konuları ''Tuz ve Buz'' oyunu yer alıyor. Vatandaşlar tarafından konuşulan oyunun ne olduğu araştırılmaya başlandı. Peki internette gündem olan Tuz ve Buz oyunu nedir? Nasıl oynanıyor? Zararlı mıdır? Detaylar haberimizde...
Tuz ve Buz oyunu nedir? Son zamanların konuşulan konuları arasında Tuz ve Buz oyunu yer alıyor. İnterntte çeşitli platformlarda gündem arasında yer alıyor. Tuz ve Buz ile oynanan oyunun nasıl oynadığı ve ne olduğu merak ediliyor. Peki Tuz ve Buz oyunu nedir? Nasıl oynanıyor? Zararlı mıdır? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...
T24'ün haberine göre;Son günlerde internette gençler arasında popüler olan “oyun”un adı “Tuz ve Buz”. Önce çıplak bedenin üzerine tuz dökülüyor. Sonra aynı bölgeye buz sürülüyor. Yanık acısına en çok dayanan oyunu kazanıyor.
Çıplak bedenlerinin üzerine tuz döken gençler aynı bölgenin üzerine buz sürüyor ve yanığa neden olan acı başlıyor. Acıya en çok dayanan da oyunu kazanmış oluyor.
ABD’nin Pittsburgh şehrinde yaşayan 12 yaşındaki bir çocuk internette izlediği videoların etkisiyle oyunu oynamaya karar verdi.
Adı açıklanmayan çocuk ikiz kardeşiyle birlikte videoda izlediklerini uyguladı. Vücudunda 2i derece yanık oluşan çocuk tedavi altına alındı.
Çocuğun tedavi gördüğü West Penn Yanık merkezinde görevli olan Dr. Ariel Aballay “işkence oyunu”nun tehlikeleri konusunda çocukları ve aileleri uyararak şunları söyledi:
“Buzu yaranın üzerinde ne kadar çok tutarsanız cildiniz o kadar çok yanar. Hastamız sadece birkaç dakika tutmuş ama 6-7 dakika dayananlar var ki onların yanıkları çok daha ciddi sonuçlara neden olabiliyor.”
TUZ
YEMEK TUZU
Basit bir kimyasal bileşik olan sodyum klorür (NaCl) diğer adıyla yemek tuzu yüz yıllardan beri insanlar için büyük bir önemi olan bir gıda maddesidir. Tuzun önemini artıran en büyük özeliği de tarih öncesi zamanlarda besin maddelerini uzun süre saklamak için tuzu koruyucu madde olarak kullanmalarından gelmektedir. Eski zamanlarda et balık gibi besinler tuzun içinde kurutulup saklanarak bunların bozulması engellenmiştir. Tuz insan dahil tüm canlıların besin kaynaklarındandır ve ticari bakımdan da önemli bir maddedir. Dünyanın her yerinde rastlanabilen sofra tuzu tarih boyunca önemli bir ihtiyaç ve ticaret maddesi olmuştur.
Besin maddesi olması dışında tuz; dericilikte, hayvan besiciliğinde, su yumuşatma sistemlerinde ve kimya sanayisinde yaygın olarak kullanılır.
Tuz insanlık tarihinde büyük bir öneme sahip olup üretilmesi tarih öncesindeki antik uygarlıklara kadar dayanmaktadır.Sümerlilerin ve Babillerin tuzu besin maddelerini özellikle et ve balığı uzun süre saklamak için konserve koruyucu maddesi olarak kullandıkları bilinmektedir.Bunun yanında yazar Kurlansky, Tuz-İnsanlığın Tuzlu Tarihi adlı kitabında, et ve balığı tuzlayarak saklayan ilk uygarlığın Mısırlılar olabileceğini belirterek, balığı tuzda saklamaya ilişkin en eski Çin belgelerinin MÖ 2000 tarihlenirken, çok daha eski tarihlerden kalan mısır mezarlarında tuzlanmış balık ve kuş eti bulunduğuna dikkati çekmiştir. Araştırmalara göre, Mısırlılar Nil deltasında deniz suyunu buharlaştırarak tuz üretiyorlardı.
Tuzun kullanılması bellirli bölgelerle kısıtlı kalınmıştır taki tuzun ticari malzeme olarak kullanılmaya başlanılmasına kadar. Tuz ticaretinin sayesinde birçok küçük şehir zengin metropolar haline gelmiştir. Buna en güzel örenk Almanya’nın Lüneburg şehri gösterilebilir. Yemek tuzunu insan tarihindeki önemini ve ona verilen değeri anlamamız için onun tarihteki ismine bakmamız yeterlidir. Tuz tarihte Beyaz Altın olarak adlandırılmıştır. Tuzun değerini belirten diğer bir örnekte: Tarihte bazı ülkelerin tuzu bir tür ödeme biçimi olarak kullanmalarından anlayabiliriz.Büyük Romada Lejyonelerin kazancının ödemesinde tuzun kullanıuldığı bilinmekdetir.
Orta çağda ve daha sonraki zamanlarda tuz için büyük meblalar ödenmekteydi. Burada tuzu pahalı yapan onu elde ediliş şeklinin dışında onun nakliyesi ve ticaretinden kaynaklanmaktaydı.Buhnen yanında Çinliler, Romalılar, Fransızlar, Venedikliler, Habsburglar ve diğer birçok yönetim, savaşlar için para bulmak üzere tuz vergisi koymuştu. Bilindiği kadarıyla Anadolu'da tuz ile ilgili ilk yazılı kaynaklar ise Hititler'e kadar gitmektedir.
Çin'de tuz üretimine ilişkin en eski yazılı kaynak, MÖ 800'e aitti. Belgede, Xia Hanedanlığı sırasında bin yıl önceki deniz tuzu üretimi ve ticaretinden söz ediliyordu. Çin yönetimleri yüzyıllarca tuzu, bir gelir kaynağı olarak görmüşlerdi. Çin'de MÖ 12. yüzyılda tuz vergisinden söz eden metinler bulunmuştur.
BUZ
Buz suyun donmuş haline verilen addır. Oda koşullarında 0 °C ve altında bulunur. Buzun yoğunluğu suyun yoğunluğundan az olduğu için su üstünde yüzebilir.