Tuzla'daki faciaya kim göz yumdu? Kaçak fabrikayı denetlemeyenlerden hesap sorulması bekleniyor!

Tuzla'daki sanayi bölgesinde meydana gelen patlama sonucu 3 kişi yaşamını yitirmişti. Olay sonrası tutuklanan fabrika sahibi ve mesul müdürü suçu birbirine atarken fabrikanın ruhsatsız olduğu öğrenildi. Göz göre göre gelen felakette kamuoyu, fabrikanın kaçak kimyasal üretmesine göz yumanlardan ve fabrikayı denetlemeyen kurumlardan da hesap sorulmasını istiyor.

İstanbul’daki Tuzla Organize Sanayi Bölgesi içinde yer alan Boya Vernikçiler Sanayi Sitesi’ndeki bir fabrikada önceki gün saat 13.10’da büyük bir Patlama meydana geldi.

KİMYASAL MADDELER KOMŞU FABRİKALARA SIÇRADI

Ortalık savaş alanına dönerken, alev topu şeklinde çevreye saçılan kimyasal maddeler komşu 5 fabrikada da yangına neden oldu. İtfaiye erleri binadan 3 işçinin cansız bedenini çıkarttı. Olayda toplam 15 kişi de yaralandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri olay yerinde incelemelerde bulundu.

MÜHÜRLENEN FABRİKA FAALİYERİNE NASIL DEVAM EDİYOR?

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma kapsamında fabrikanın sahibi Mustafa Umut Bıçak ile mesul müdür olan kimyager Onur Dağdelen’in gözaltına alınması talimatı verdi. Yapılan araştırmada, organik peroksit isimli son derece yanıcı ve patlayıcı bir kimyasal üreten fabrikanın çalışma ruhsatı olmadığı için 2021 yılı sonunda mühürlendiği ancak buna rağmen faaliyetlerine devam ettiği tespit edildi.

 

Tuzla'daki faciaya kim göz yumdu? Kaçak fabrikayı denetlemeyenlerden hesap sorulması bekleniyor!

"BİLİNÇLİ TAKSİRLE ÖLÜME NEDEN OLMA" SUÇUNDAN TUTUKLANDILAR

İstanbul Anadolu Adliyesi'ne getirilen iş yeri sahibi Mustafa Umut Bıçak vemesul müdürü Onur Dağdelen savcılık işlemlerinin bitmesinin ardından 'Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçundan İstanbul Anadolu Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. İfadeleri alınan şüpheliler tutuklandı.

"BİR ANDA YÜKSEK PATLAMA SESİ DUYDUM"

2 şüphelinin savcılık ifadelerinde söyledikleri ise dikkat çekti. Şüphelilerden Onur Dağdelen Messer Kimya'nın ARGE bölümünde 7 yıldır kimyager olarak çalıştığını söyleyerek, "Firmanın başka 35 nolu başka bir bölümünde yeni işe başlayanların oryantasyon eğitimini vermekteydim. Olay günü 13.00 sıralarında bir anda yüksek bir patlama sesi duydum. Sonra hemen olayın olduğu alana doğru koştum" dedi.

 

"YEMEK MOLASINDA OLMASAYDIM BEN DE VEFAT EDEBİLİRDİM"

O sırada diğer şüpheli ve annesini gördüğünü ve onları oradan çıkarmaya çalıştıklarını ifade eden Dağdelen yaklaşık 1-2 dakika sonra ikinci patlamanın meydana geldiğini söyledi.

Patlamanın neden meydana geldiğini bilmediğini de öne süren şüpheli, "Benim çalıştığım bölüm patlamanın meydana geldiği alanın yan tarafındadır. Burada orfanik peroksit üretilmektedir. Ben imalat bölümünde çalışmadığım için kazanın neden olduğuyla ilgili bilgi sahibi olmadım. Dosyada fabrikanın mesul müdürü olarak beyanım olduğu yazılmaktaysa da benim bu şekilde yetkim yoktur. Orada vefat eden çalışanların amiri de değilim. Kazanın gerçekleştiği an yemek molasında olmasaydım ben de vefat etmiş olabilirdim" dedi. Şirkette tek yetkili isim olarak Mustafa Umut Bıçak'ın ismini verdi.

Tuzla'daki faciaya kim göz yumdu? Kaçak fabrikayı denetlemeyenlerden hesap sorulması bekleniyor! - Resim : 2

"BABA MESLEĞİM, 20 YILDIR BİLİYORUM"

Onur Dağdelen'in okları üzerine çevirdiği bir diğer şüpheli Mustafa Umut Bıçak ise organik peroksit işini baba mesleği olması nedeniyle 20 yıldır bildiğini ifade etti.

FABRİKA PATRONUNDAN İLGİNÇ SAVUNMA: FABRİKA İŞLEYİŞİNİ ANLATTI

Şirketi 2003 yılında kurduğunu söyleyen Bıçak, "Kimyasal maddeleri üretim kazanlarında üretip bekleme kazanlarına alırız. Yaklaşık 4 günün sonunda da organik peroksit üretilmiş olur" diyerek fabrika işleyişini anlattı.

"RUHSAT İÇİN MÜRACAAT YAPTIK ANCAK ALAMADAN BU OLAY OLDU"

Fabrikanın taşınma süreci nedeniyle henüz ruhsatının da bulunmadığını anlatan şüpheli, "Ruhsat için müracaat yaptık ancak alamadan bu olay meydana geldi. Olayın meydana geldiği gün üretim yoktu. Kazanın meydana geldiği gün ben de iş yerindeydim. Neden ve nasıl meydana geldiğini bilmiyorum. Ben bütün önlemleri almama rağmen bu kaza meydana gelmiştir" dedi.

Vefat eden işçilerin ise üretime yardımcı olup ambalajlama yaptığını ifade etti.

 Diğer şüpheli Onur Dağdelen'in ise 35 nolu iş yeri dışında patlamanın meydana geldiği iş yerinde de çalıştığını öne sürdü.

 Tuzla'daki faciaya kim göz yumdu? Kaçak fabrikayı denetlemeyenlerden hesap sorulması bekleniyor! - Resim : 3

RUHSAT BAŞVURUSU YAPILMAMIŞ

İstanbul Tuzla'da çıkan ve 15 kişinin yaralandığı, üç kişinin ise yaşamını yitirdiği yangının çıktığı Boya Fabrikası'nın ruhsatı olmadığı ve ruhsat talebinde bulunulmadığı ortaya çıktı.

İNCELEME BAŞLATILDI

İstanbul Polisi; dün saat 13.10 sıralarında Tuzla İlçesi'ne bağlı Orta Mahallesi'nde bulunan Sanayi Sitesi içerisindeki bir Boya Fabrikası'nda patlama sonucunda çıkan yangınla ilgili inceleme başlattı.

HERHANGİ BİR TALEP YOK

15 kişinin yaralandığı, üç kişinin ise hayatını kaybettiği yangının çıktığı iş yerinin gözaltına alınan sahibi M.U.B.'ye yönelik yapılan sorgulamada, iş yeri için ruhsat talebinde dahi bulunulmadığı ortaya çıktı. Araştırmalar sonucunda söz konusu iş yerine ruhsat almak için herhangi bir başvuru talebinin yapılmadığı tespit edildi.

Gözaltına alınan iş yeri sahibi M.U.B. ile iş yeri çalışanı O.D. yasal işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. 

FABRİKANIN SAHİBİ VE MESUL MÜDÜRÜ TUTUKLANDI

Patlamaya neyin neden olduğunu bilmediğini iddia eden iki şüpheli savcılık sorgularının ardından tutuklama talebiyle nöbetçi mahkemeye çıkartıldı. Mahkeme, kuvvetli suç şüphesinin varlığı nedeniyle Mustafa Umut Bıçak ve Onur Dağdelen’i bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma suçlamasıyla tutukladı.

 

Tuzla'daki faciaya kim göz yumdu? Kaçak fabrikayı denetlemeyenlerden hesap sorulması bekleniyor! - Resim : 4

KİMLİKLERİ DNA İLE BELİRLENDİ

*Patlama anında fabrikada hayatını kaybeden işçiler Mustafa Öztürk, Tayfun Aydın ve Turgay Tüney’in cenazeleri Adli Tıp Kurumu’ndaki DNA testinin ardından ailelerine teslim edildi.

*İşçilerin üçünün cenazesi de ailelerinin yaşadığı Gebze’ye götürüldü. Öztürk ve Tüney’in memleketleri Giresun’da, Aydın’ın ise Sakarya’nın Geyve ilçesinde toprağa verileceği belirtildi.

FELAKETTEN KİM SORUMLU?

Tüm bu gelişmelerin ardından bu fabrikanın kaçak kimyasal üretmesine kimin göz yumduğu, 2021 yılında mühürlenmesine rağmen hala aktif olarak çalışmasından kimi sorumlu tutulacağı merak ediliyor. 

FABRİKAYI DENETLEMEYEN KURUMLARDAN HESAP SORULMAYACAK MI?

Felaketle sonuçlanan bu skandalda sadece fabrika patronu ve mesul müdüre ceza verilmesi komuoyu tarafından yeterli görülmüyor. Fabrikayı denetlemeyen kurumlardan hesap sorulması bekleniyor. 

 

GÜNÜN VİDEOSU

Tarihi görüntüler! Bakan Fidan ve Suriye Lideri Ahmed El Şara Şam'ı seyrederek kahve içti

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye lideri Ahmed El Şara ile Şam'da Kasiyun Dağı'nda buluşarak şehir manzarasını seyretti. Bu tarihi an, iki ülke arasındaki diplomatik yakınlaşma ve bölgesel istikrar için yeni bir dönemi işaret etti.