Uber yasaklandı mı? Nedir?
Uber ile ilgili gündeme gelen olaylar ve Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme sonrasında vatandaşlar Uber'in ne olacağı merak ediyor. Herkes Uber,'in yasaklanıp yasaklanmadığını araştırıyor. Peki Uber yasaklandı mı? Detaylar haberimizde...
Düzenleme ile korsan internet uygulamalarına taşıtını kullandıranların belgesi iptal edilecek. Resmi Gazete'de yayınlanan düzenleme sonrasında neler olacağı herkes tarafından merak ediliyor.Peki Uber yasaklandı mı? Uber nedir? Merak edilen detaylar haberimizde...
Habertürk'ün haberine göre;Uber - taksi tartışmasında Başbakan Binali Yıldırım’ın talimatıyla Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde değişikliğe gidilmesinin ardından Uber'den açıklama geldi. Uber'in yaptığı resmi açıklama şöyle:
Türkiye’deki şehirlerin ulaşım seçeneklerini geliştirmek amacıyla tüm ilgili yerel paydaşlarla iş birliği içinde çalışmak istiyoruz ve uzun vadeli sadık bir iş ortağı olarak Türkiye’ye sonuna kadar bağlıyız.
Hatırlanacağı üzere Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre, korsan taşımacılık yapan araç sahibinin, yolcu taşımacılığı için aldığı D2 yetki belgesine ilk tespitte 50 uyarı cezası verilmesi, bir yıl içinde iki defa aynı ihlali yaptığı tespit edilirse 2 yıl boyunca yetki belgesi iptal edilmesi söz konusu.
UBER ve taksi esnafı arasında bir süredir gerilim ederken Uber'in yasa dışı faaliyet gösterip göstermediği hukuki olarak tartışılıyordu.
4 Haziran'da konuyla ilgili dava İstanbul'da görülecek.
UBER
Uber, San Francisco, Kaliforniya menşeli Amerikan uluslararası ulaşım şebekesi şirketi. Uber mobil uygulaması geliştirir, pazarlar ve işletir.28 Mayıs 2015 itibarıyla, bu hizmet dünya çapında 58 ülkede ve 300 şehirde kullanılmaktadır. Uber'in başlamasından beri, "Uberification" olarak bilinegelen meyil ile diğer birçok şirket onun ticâri modeli benzerini veya daha iyisini yapmaya çalışmıştır.
Uber 2009'da Travis Kalanick ve Garrett Camp tarafından "UberCab" olarak kurulmuş, uygulama ertesi Haziran piyasaya çıkarımıştır. 2011'de US$49 milyon girişim sermayesi toplamıştır. 2012 itibarıyla Uber uluslararasına genişlemiştir. 2014'te araba paylaşımı ile deney yapmış ve diğer güncellemeler yapmıştır. Devamlı daha fazla sermaye toplamış, 2015 başlarında toplam 2.8 milyar ABD dolarına ulaşmıştır. 2015'in sonuna kadar Uber'in $10 milyar gelir oluşturacağı tahmin edilmektedir.
Ehliyetsiz, toplum kaynaklı sürücülerin emniyetsiz ve kanun dışı iddialarına göre birçok devlet ve taksi şirketi Uber'i protesto etmiştir.
Uber ar-ge çalışmaları sonucunda otonom araç ile yolcu taşımacılığına başlamıştır.14.12.2016 tarihinde San Francisco'da otonom Uber aracının kırmızı ışıkta geçmiş ve bir yayayı ezme tehlikesi geçirmiştir