Üç Fidan nedir? Darağacında Üç Fidan'ın anlamı ne?

6 Mayıs 2023 tarihinde Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'nın idam edilişinin 51. yıldönümü. 6 Mayıs'la birlikte bir çok kişi tarafından anılan ve gündeme gelen Darağacında Üç Fidan nedir? Üç Fidan nedir? Darağacında Üç Fidan'ın anlamı ne? Deniz Gezmiş ve arkadaşlarına neden 'darağacındaki fidanlar' deniyor? İşte akıllarda soru işareti bırakan o soruların cevabı...

'Üç Fidan' terimi 6 Mayıs günü pek çok kez karşınıza çıkmıştır. Peki bu Üç Fidan nedir? Darağacında Üç Fidan ne anlam taşır? Üç Fidan'ın anlamı ne? Deniz Gezmiş ve arkadaşlarına neden Üç Fidan deniyor? İşte Üç Fidan'ın akıllara getirdiği o soruların cevapları...

Üç Fidan nedir? Darağacında Üç Fidan'ın anlamı ne?

ÜÇ FİDAN NEDİR?

Üç Fidan, Nihat Betram'ın kaleme aldığı Darağacında Üç Fidan kitabında Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ı tanımlayan bir isimdir. 

 

DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN'IN ANLAMI NE?

Darağacında Üç Fidan, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın o zamanların idam yöntemi olan darağacına çıkışlarını anımsatan bir söyleyiştir.

 

DARAĞACINDA ÜÇ FİDAN NEDİR?

Darağacında Üç Fidan, Nihat Behram'ın; 12 Mart Darbesi sonrasında Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın eylemlerini,  yakalanışlarını anlatan belgesel tarza sahip bir kitaptır. Mahkûmların 6 Mayıs 1972 tarihinde darağcına çıkışları ve idam anları çok gerçekçi bir üslupla aktarılmıştır. Bunun yanı sıra, bazı bölümlerinde şiirlere de yer verilen kitapta 30 sayfa Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın fotoğraflarına özel olarak ayrılmıştır.

Üç Fidan nedir? Darağacında Üç Fidan'ın anlamı ne? - Resim : 2

Dava ve toplatma konusu ile karşılaşan kitap, ağır baskılara uğradı. Sonunda kitap yasaklandı, dağıtılan ilk altı baskıdan raflarda kalanlar toplatıldı. Yedinci basımının kurşun dizgileri baskı makinesinden sökülerek el konuldu.

1980 Darbesi ile kitap üstündeki baskı daha da koyulaştı. Eser, 80'li ve 90'lı yılların gençleri arasında başka kitapların içine konularak gizli gizli okunan bir eser haline geldi. Ayrıca kitabın yazarı Nihat Behram hakkındaki ağır ceza davaları ise sıkıyönetim mahkemelerine sevkedildi.

1980 yılında yurtdışına çıkmak zorunda kalan Nihat Behram, 17 yıllık politik sürgün hayatı yaşadı.

Darağacında Üç Fidan, 1988 yılında Yürekleri Şafakta Kıvılcımlar adıyla yeniden yayınlandı. Ama yine tekrar toplatıldı. Hukıki süreçler sonrasında kitap için beraat kararı çıktı. Yazar Nihat Behram da 1996 yılında Türkiye'ye geri döndü. Dönünce tutuklanan yazar, kitabın beraat kararını kanıtlayarak dönemin yargıçları tarafından serbest bırakıldı.

Yorumlar
Yorum yapmak için tıklayınız
GÜNÜN VİDEOSU

Faciadan çarşafla kurtulan Ömer Sarı dehşeti anlattı: Yangın alarmı çalmadı, fıskiyeler çalışmadı!

Bolu’daki yangın faciasından çarşaflarla kurtulan Ömer Sarı yaşadığı dehşet anlarını "Yangın merdivenlerinden duman geliyordu. 8. kattan 3 kat aşağıdaki sundurmaya çarşafla indik. Yangın alarmı çalmadı, fıskiyeler çalışmadı. Allah'tan birileri kapımızı çaldı da öyle uyandık.'' sözleriyle aktardı.