Ücretli öğretmenlik başvurusu E-Devlet üzerinden nasıl yapılır?

Ücretli öğretmenlik başvurusu için yeni dönem başladı. Her dönem başında binlerce öğretmen adayının başvuruda bulunduğu ücretli öğretmenlik başvurusu nasıl yapılır? aramaları hız kazandı. Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ücretli öğretmenlik başvurularında yeni dönemin başladığı açıklandı. Başvurular e-Devlet sistemi üzerinden yapılacak. Peki, ücretli öğretmenlik başvurusu nasıl yapılır? E-Devlet üzerinden nasıl başvuru yapılacak? Süreç nasıl işleyecek? Ücretli Öğretmenlik nedir, kimler yapabilir, şartları neler, maaşı ne kadar? İşte, E-Devlet üzerinden gerçekleştirilecek olan süreç hakkında detaylı bilgiler...

Ücretli öğretmenlik başvurusu için yeni dönem başladı. Her dönem başında binlerce öğretmen adayının başvuruda bulunduğu ücretli öğretmenlik başvurusu nasıl yapılır? aramaları hız kazandı. Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ücretli öğretmenlik başvurularında yeni dönemin başladığı açıklandı. Başvurular e-Devlet sistemi üzerinden yapılacak. Peki, ücretli öğretmenlik başvurusu nasıl yapılır? E-Devlet üzerinden nasıl başvuru yapılacak? Süreç nasıl işleyecek? Ücretli öğretmenlik nedir, kimler yapabilir, şartları neler, maaşı ne kadar? İşte, E-Devlet üzerinden gerçekleştirilecek olan süreç hakkında detaylı bilgiler...

BAŞVURU ARTIK E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILACAK!

Ücretli öğretmen başvurusu, E-Devlet aracılığıyla alınmaya devam ediliyor. Daha önce her ilin Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yapılan başvurular, artık tek bir kanal üzerinden tamamlanabilecek. Peki, E-Devlet ücretli öğretmenlik başvurusu nasıl yapılacak? İşte, işleyiş hakkında bazı bilgiler

E-Devlet şifresine sahip olan bireyler, sisteme giriş yaptıktan sonra karşılarına çıkan ekrana 'ücretli öğretmenlik' terimini yazarak arama gerçekleştirecek.

Açılan sayfada 'Milli Eğitim Bakanlığı/Ücretli Öğretmenlik Başvurusu' başlığına tıklayacak olan adaylar, başvuru formunda yer alan bilgilerini teyit ederek ileri butonuna tıklayacak.

Tercih aşamasında ise mezun olunan okul kapsamında birden fazla mezuniyet bilgisi tercih edilebilecek.

E DEVLET BAŞVURU EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ…

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK NEDİR? DERS ÜCRETİ KARŞILIĞI GÖREVLENDİRME NEDİR?

İlk olarak başlığımızı anlatalım. Dikkat ettiyseniz iki sorudan oluşan bir başlık kullandım. Çünkü bu iki iş tanımında aynı kapıya çıkmaktadır yani aynı işten bahsedilmektedir. Bu iş için kısaca Kadrosuz Öğretmenlik diyebiliriz. Devlet Okullarında Kadrolu Öğretmen olmak istediniz ama puanınız yetmedi vs gibi sebeplerle olamadınız. Ama öğretmenlik yapmak istiyorsunuz. Yapabilir misiniz? Yapabilirsiniz ama kazancı sizi çok mutlu etmeyebilir!

Ücretli Öğretmenlik (Ders Ücreti Karşılığı Görevlendirme): MEB'in çeşitli nedenlerle öğretmen açığı bulunan Devlet Okulları ve Kurumların da öğretmen açığını kapatmak için uyguladığı bir yöntemdir.

MEB'e göre Ücretli Öğretmenlik; “Çeşitli nedenlerle öğretmen ihtiyacının karşılanamadığı veya öğretmen ihtiyacı karşılanmakla birlikte, öğretmenin izin, rapor ve geçici görevlendirme gibi değişik nedenlerle ders görevlerini yerine getiremediği durumlarda eğitim ve öğretim hizmetlerinin yürütülebilmesi ve öğrencilerin derslerinin boş geçmemesi için öğretim üyelerine veya diğer memurlara veyahut (Yüksek öğrenimli olmak koşuluyla) açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilmesi” şeklinde tanımlamaktadır.

Okullar öğretmen ihtiyaçlarını İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine bildirirler. İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri de bu ihtiyaç karşısında öğretmenlik yapmak isteyen kişilere (ders saati üzerinden) bir sözleşme karşılığı görev verir. Bu bir öğretmen atama şekli değil tamamen MEB’in devlet kaynaklarını daha az kullanarak öğretmen açığını kapatmaya yönelik bir uygulamasıdır. Kadrolu öğretmenlere nazaran devlet kaynakları 4-5 kat daha az kullanıldığından dolayı devlet bu uygulamayı tamamen ortadan kaldırma taraftarı değildir. Eğitim - Öğretim Dönemlerinde bu iş kolunda 100 binin üzerinde çalışanın olduğu çeşitli kaynaklarca dile getirilmektedir. Rakam bu kadar yüksek olunca devletin bu işten neden vazgeçmediği daha rahat anlaşılmaktadır.

NEDEN ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK DENİLMEKTEDİR?

Aslında devlet bu işi "Ücret ile Ek Ders Görevi verilmesi" olarak tanımlamaktadır. Elde edilen gelir girilen ders saati karşılığınca yapılan Ek Ders Ücreti ödemesi olduğundan dolayı halk arasında adı "Ücretli Öğretmenlik" olarak anılmaktadır. Resmi olarak böyle bir tanımlaması yoktur. Ama ağız alışkanlığı olması itibariyle MEB kurumları da bildirimlerini genellikle bu şekilde yapmaktadır. Zaman zaman karşımıza "Ek Ders Ücreti Karşılığı Öğretmen Görevlendirmesi" Başvuruları, Sonuçları vb olarak ta çıkmaktadır.

KİMLER ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK YAPABİLİR?

Lisans (4 yıllık Üniversite Mezunu) ve Ön Lisans (2 yıllık Üniversite Mezunu) Mezunları ile Emekli Öğretmenler Ücretli Öğretmenlik yapabilmektedirler. Lise ve altı eğitime sahip kişiler ise bu işi yapamazlar. Bu konuda daha önce yazmış olduğumuz detaylı anlatım yazısına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK ŞARTLARI

Ücretli Öğretmenlik Başvurusu İçin Gerekli Evraklar:
Ücretli Öğretmenlik İçin Başvuru Dilekçesi (İlçe MEM´den temin edilecek, müdürlüklerin web sitelerinden de temin edilebiliyor). Genel forma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Diploma / Mezuniyet Belgesi / Çıkış Belgesinin Aslı ve Fotokopisi (Yurtdışı okul mezunlarından denklik belgesi)
Nüfus Cüzdan Fotokopisi
Pedagojik Formasyon Belgesi / Ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans belgesi Fotokopisi, (Eğitim Fakültesi Mezunları hariç) (varsa)
KPSS Sonuç Çıktısı (varsa)
SABIKA KAYDI (E-Devlet Sisteminden alınabilir)
Kurs/Seminer Belgesi (varsa)
Fotoğraf (1 adet)

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK BAŞVURUSU NASIL VE NEREYE YAPILIR?

Başvurular başladıktan sonra yapılan açıklamaya göre hareket etmek gerekiyor. Genel başvuru şekli İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine Başvuru Formu ve yukarıda belirtilen Gerekli Evrakların teslimi şeklinde yapılandır. Başvurular ilçelere Başvuru Formu ile yapılabildiği gibi bazı İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri internetten de başvuruları kabul edilebilmektedir. İnternetten başvuru kabul eden Milli Eğitim Müdürlüklerinin başvuru linklerine "Online Başvuru" menüsünden ulaşabilirsiniz.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAR?

Okulların açılmasına yakın başlar diyebiliriz. İnternetten başvuru yapan kurumların bazıları ise yıl boyu başvuru kabul edebilmektedir. Ama tecrübelerimiz Emekli Öğretmenlerin kurumdan ayrılması, yeni kadrolu öğretmenlerin atanması ve ilçelerin öğretmen ihtiyaçlarını belirlemesinden sonra Temmuz sonu Ağustos başı gibi yoğun olarak başladığı yönündedir. Başvuru önceliği bazı ilçelerde önemli olabilmektedir. Bu yüzden başvuru yapmak için çok ta beklememek gerekiyor.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLER NE KADAR MAAŞ ALIR?

Öncelikle bir ücretli öğretmenin maaşını nasıl hak ettiğinden bahsedelim. Ücretli Öğretmenler bir ay içerisinde kaç saat derse girerlerse o saat sayısının Ek Ders Ücreti ile çarpımı kadar maaş alırlar. Ek Ders Ücretleri her 6 ayda bir değiştiğinden dolayı maaşta değişmektedir. Son yıllarda her 6 ayda bir ek ders ücretine yüzde 3 civarında cüzi bir zam gelmektedir. 2015 yılının ilk 6 ayı için ek ders ücreti net 9,35'di. Haftada en fazla 30 saat derse girilebilmektedir. Ayda 135 saat derse giren birisi "135*9,35= 1262,25 TL gibi bir maaş alabilir ki bu rakama çıkmak ise her zaman mümkün değildir. 2015 - 2016 Ücretli Öğretmenlik Maaşı Temmuz - Aralık dönemi için (120 saat üzerinden) 1150.-TL civarı olacaktır.

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER:

Haftada en fazla 30 saat derse girebilir.
SGK Primleri 15 gün üzerinden yatırılır. Kalan günleri tamamlamak isterseniz cebinizden ödemelisiniz.
Resmi tatiller, kar tatili vb doğal afetler sebebiyle eğitim öğretime ara verildiği günler için ek ders ücreti alamazlar. Fiili girilen ders saati ne kadarsa o kadar ücret alırlar.
Yaz Tatili başladığında sözleşme bitmiş olur yani işsiz kalmış olurlar. Yeni dönemde tüm başvuru ve sözleşme işlemlerini en baştan yapmak zorundadırlar.

Ücretli Öğretmenliğe dayanak; 5/3/1964 tarihli ve 439 sayılı Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Yüksek ve Orta Dereceli Okullar Öğretmenleri ile İlkokul Öğretmenlerinin Haftalık Ders Saatleri ile Ek Ders Ücretleri Hakkında Kanun ve 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 89 uncu maddesidir.

Ücretli öğretmenlik başvurusu E-Devlet üzerinden nasıl yapılır? ile ilgili etiketler e-Devlet ücretli öğretmenlik ücretli öğretmenlik başvurusu ücretli öğretmenlik başvurusu nasıl yapılır ücretli öğretmenlik nedir
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.