Üçüncü dünya ülkesi olduk: Fransa'nın yeni enerji tasarruf planı isyan ettirdi

Enerji krizinin yaşadığı Avrupa'da Fransa, yeni enerji tasarruf planını tanıttı. Fransa Başbakanı Elisabeth Borne ve kabinesindeki bazı isimlerin katılımıyla anlatılan planla enerji tüketiminin yüzde 10 azaltılması, Ukrayna krizi bağlamında enerji tedarikinin garantiye alınması ve 2050'ye kadar fosil yakıtların terk edilmesi hedefleniyor.

İBRAHİM AÇAR

Etkinlikte konuşan Borne, Ukrayna krizi ve enerji krizine değinerek, Rusya'nın gazını bir 'şantaj malzemesi' yapmayı seçtiğini iddia etti.

Aşırı sağcı siyasetçi Marine Le Pen, "Hükümetin 'itidal' diye sunduğu plan, Emmanuel Macron'un Fransa'yı yağmalamasının sonucundan başka bir şey değildir. Kendisini ilerici olarak tanıtan kişi bir şey başardı, o da bizi üçüncü dünya ülkesi yapmak" ifadelerini kullandı.

Başbakan Borne, Avrupa dayanışması ve enerji tasarrufuyla enerji kesintileri olmadan kışı geçirebileceklerine işaret ederek, enerji tasarrufunun, 'daha az üretmek' ve 'ekonomik küçülmeyi seçmek' anlamına gelmediğini anlattı.

Enerji tasarrufuna ilişkin devletin örnek olması gerektiğini vurgulayan Borne, devletle birlikte şirketlerin, belediye gibi yerel yönetimlerin ve vatandaşların da ellerindeki imkanlar dahilinde hep birlikte hareket etmeleri gerektiğine değindi.

Borne, enerji tüketimlerini gelecek 2 yıl içinde yüzde 10 azaltmayı hedeflediklerini vurgulayarak, "Bugün tanıtılan tasarruf planı, hedefimize ulaşmak için bize güvenilir bir yol haritası sunuyor" dedi.

Her hafta gaz ve elektrik tüketim miktarlarını yayınlayacaklarını belirten Borne, ülkedeki elektrik tüketimi hakkında vatandaşlara yeşil, turuncu ve kırmızı renk işaretleriyle bilgi veren EcoWatt platformunu medyanın da yayımlayacağını bildirdi. Borne, "Birlikte bu kışı kesinti olmadan geçireceğiz" ifadesini kullandı.

TASARRUF PLANINDA NELER VAR?

Plana göre, kamu görevlileri için enerji tüketimini azaltmaya yönelik 30 adım bulunuyor. Kamu binalarının maksimum 19 derecede ısıtılması, tuvaletlerdeki sıcak su zorunluluğunun kaldırılması, kamudaki servis araçlarının hızının saate en fazla 110 km ile sınırlandırılması ve kamu görevlilerinin evden çalışmaya teşviki bu adımlar arasında yer alıyor.

EcoWatt 'kırmızı' sinyal bildirdiğinde elektrik sisteminde tüketime dayalı ciddi baskı oluştuğu ve tüketim azaltılmadığı takdirde elektrik kesintilerin kaçınılmaz olduğu anlaşılıyor. EcoWatt bu sinyali verdiği günlerde kamu binalarının sıcaklığı 18 dereceye düşürülebilecek.

Yerel yönetimlerden, kamuya bağlı spor salonlarında sıcaklığın 2 derece, havuzlarda ise 1 derece düşürülmesi istendi.

Ülkede 10 Ekim'de enerji tasarrufuna ilişkin bilinçlendirmeye yönelik kampanya başlatılacak.
Muhalefetten tepki: Üçüncü dünya ülkesi olduk
Enerji tüketimini yüzde 10 azaltmayı hedefleyen enerji tasarruf planı, muhalefet kanadından büyük tepki gördü.

Hükümetin, enerji tasarrufu ve iklimle mücadele için 15 ana maddelik tasarruf planını muhalefet, 'Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Fransa'yı üçüncü dünya ülkesi konumuna düşürdüğü' şeklinde değerlendirdi.

HÜKÜMETE ENERJİ KRİZİ ELEŞTİRİSİ

Merkez sağ Cumhuriyetçiler'in Twitter hesabından da hükümetin 'milletten sorumlu davranmayı istemek yerine, öncelikle sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiği' tepkisi gösterildi.

Solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) milletvekili Danielle Simonnet, 'hükümetin acizliği nedeniyle etkili çözümler olarak sunulan tasarruf tedbirlerinin daha güvencesiz bir duruma ülkeyi sürüklediği' değerlendirmesini yaptı.

Simonnet, partisinin hazırladığı 10 maddelik tasarruf ve israfla mücadele planının uygulanmasını hükümete önerdi.

Yeşiller Partisi'nin (EELV) Twitter hesabından ise "Hükümetin bu itidal planına bakınca bu kış yüzleşmek zorunda kalacağımız krizin ciddiyetini henüz anlamamış gibi görünüyor" paylaşımı yapıldı.

Üçüncü dünya ülkesi olduk: Fransa'nın yeni enerji tasarruf planı isyan ettirdi ile ilgili etiketler Türkiye Fransa enerji krizi
GÜNÜN VİDEOSU

Kerkük'te PKK'dan taşıma nüfus oyunu! Binlerce kaçak Kürt getirdiler...

Irak’ta 27 yıl aranın ardından ilk kez nüfus sayımı yapıldı. Genel nüfus sayımında usulsüzlük iddiaları gündeme bomba gibi düştü. PKK'nın Kerkük'ün demografik yapısını değiştirmek için Kerkük'e getirdiği binlerce kaçak Kürt'ün şehri terk ettiği görüntüler ortaya çıktı.